A kedvenc lencsefőzelékünk

Néha igenis érdemes beszélgetni még az olyan alapreceptkről is, mint a lencsefőzelék. Ugyanis ha jól van elkészítve, akkor ez egy zseniális étel, ami ráadásul még szerencsét is hoz.

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • 1 mk őrölt pirospaprika
  • só, bors
  • 2 ek cukor
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk mustár
  • 1 tk ecet
  • 2 ek liszt
  • 3 ek tejföl

Olajat hevítünk egy lábasban, majd erre mehet is a cukor. Ha karamelizálódótt, akkor finomra aprított hagymát vetünk rá, amit pár perc alatt kavargatva megfonnyasztunk, majd lehúzzuk a tűzről rászórjuk a füstölt paprikát. Hozzáadjuk a mustárt, majd a fazék tartalmát alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és jöhet is a lencse. Beledobjuk a babérlevelet, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter vízzel. Intenzíven sózzuk és borsozzuk, majd a lencsétől függően 30-40 perc alatt megfőzzük. Ha puha a lencse, mehet bele az ecet. Most pedig behabarjuk: a lisztet kikeverjük a tejföllel és 1 deci vízzel, majd az egészet csomómentesre keverjük. Belezuttyan a fazékba, alaposan elkeverjük, 3-4 perc alatt összefőzzük, és ezzel a főzelék KÉSZ!


Forrás: Street Kitchen