Húsvétváró Agrár Expó Kiskőrösön

április 06 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Kalocsaiakkal is találkozhattunk a közel 90 termelő közt.

Április 1-jén és 2-án a városi sportcsarnok és környéke adott otthont a kiskőrösi XIV. Duna-Tisza közi Agrár Expónak.Az agrárium hagyományosan jeles eseményén a kiállítók közel egyharmada környékbeli volt. Az Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum igazgatója és Font Sándor országgyűlési képviselő által megnyitott vásáron Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere külön is köszöntötte az Expón a kezdetektől fogva jelen lévő, Bátyán húsüzemmel rendelkező kalocsai Rácz József hentest és családját, akik kiváló húskészítményeikkel visszatérő vásárlók körében töretlenül népszerű.

A vendégeket és a mintegy 91 kiállítót elsőként Domonyi Lászlópolgármester köszöntötte. A polgármester megragadta az alkalmat, hogy bejelentse: a fedett piaccsarnok projektje a megvalósítás végső szakaszába lépett, így még az idén Kiskőrösön is európai színvonalú piaccsarnok fogadhatja majd a vásárlókat. A polgármester szerint a méretében is figyelemre méltó, fedett csarnok az agrárexpóknak is helyet adhat majd a jövőben.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke elismerését és köszönetét fejezte ki Nagy Tamásnak és családjának, valamint munkatársaiknak, amiért évtizedeken átívelő, kitartó és lelkiismeretes munkájukkal a térség legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét életben tartják. A képviselő hangsúlyozta: a magyar élelmiszer kiváló minőségét elsősorban a helyben előállított termékek adják. A termelőknek mostanában nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk, sajnos ők és a vásárlók is az orosz-ukrán háború okozta áremelkedéseket egyre kevésbé tudják tolerálni. Ezen a mielőbbi béke változtathatna – szögezte le a képviselő.

Az expót Ondré Péter, az Agrár Marketing Centrum igazgatója nyitotta meg, majd a a térség polgármestereivel és más vendégekkel közösen bejárták a vásárterületet.

A szabadtéri kiállításon a legújabb mezőgazdasági gépeket, köztük egy magyar traktort, más haszon- és személygépjárműveket tekinthettek meg. Déltájban mindkét napon finom bográcsos ételeket – pacal-, birka -, és vaddisznópörköltet – kínáltak az érdeklődőknek, egységes, 2990 forntos áron.

Szombaton és vasárnap is kulturális műsor színesítette a programot: április 1-jén Csonka András lépett színpadra, 2-án az ABBA Sisters elevenítette fel a legendás svéd együttes örökzöldjeit.

Az expó kísérőrendezvényeként tartották meg a nemzetközi szinten is számon tartott XXVII. Országos Kadarka Borversenyt, amelyen nyolcvan bort kóstolt végig a szakmai zsűri.

 

Erről is tudnia kell