Ha turista horgászjegyed van, már nem horgászhatsz az ingyenes vízterületeken – A változás 14 ezer horgászt érint negatívan

március 18 2024
Címkék
Egy új, február 16-án hatályba lépett rendelet értelmében a turista állami horgászjeggyel rendelkezők már nem horgászhatnak a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken, holott korábban ott ingyenesen pecázhattak. A változtatás országosan 14 ezer horgászt érint negatívan.

A turista állami horgászjegyet bármely 15. életévét betöltött személy kiválthatja egy online tudáspróba sikeres elvégzését követően a HORINFO szakrendszer online felületén. Az így megszerzett állami horgászjegy 90 napig érvényes, és egy darab horgászbot és egy csalihalfogó háló használatára jogosít fel.

Amint arra több szakportál felhívja a figyelmet, a novemberi adatok szerint 2023-ban Magyarországon 870 ezer regisztrált horgászt tartottak nyilván, közülük tavaly 14 ezren váltottak turista állami horgászjegyet.

„A turista állami horgászjegy és a hozzá tartozó fogási napló kizárólag nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, a váltás időpontjától számítva a 90. nap végéig érvényes" – olvasható a Magyar Közlönyben. 


Míg korábban a víztérkód nélküli, nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken is horgászhattak a turista állami jeggyel rendelkezők, ezt most már csak azok tehetik meg, akik állami jegyet váltottak.

Ilyen horgászvizekről a turista horgász az őshonos halat nem vihette el, az úgynevezett „inváziósat” pedig tilos volt visszaengednie. Ide nem kellett területi jegyet váltani, tehát ingyen lehetett például törpeharcsára vagy ezüstkárászra pecázni.

A halőrök február 16-tól a víztérkód nélküli vizeken, például a kobolyákban horgászókat is megbüntethetik, ha nem rendelkeznek a drágább, de legalább egész évre szóló állami horgászjeggyel.

 

Erről is tudnia kell