Itt a lista: ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – Hajósi fiatalember az Év feltörekvő borásza

május 27 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A „Bács-Kiskun Vármegye Bora” megmérettetés keretében kiválasztották a vármegyei legjobb fehér-, rozé- és vörösborát, valamint az év feltörekvő borászát. Ez utóbbi a kalocsai járásban, Hajóson él, a Knehr pincészet tulajdonosa.

A kecskeméti Veyron Étteremben szerdán megrendezett borversenyre 31 tétel érkezett be, 12 a Hajós-Bajai, 19 pedig a Kunsági borvidékről – mindegyik bor aranyérmet szerzett a borvidéki „házi” versenyeken. A szakavatott zsűri nemzetközi standardok alapján választotta ki a vármegye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát. A végeredmény az alábbiak szerint alakult:

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 fehér kategória:
1. Gedeon Birtok, Izsák – Generosa 2022
2. Szemerey Pince, Császártöltés – Cosmopolita cuvée 2022 (Irsai Olivér, Veltelíni, Tramini)
3. Csanádi Szőlőbirtok, Császártöltés – Cserszegi Fűszeres 2022

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 rozé kategória:
1. DAMAX Kft., Lakitelek – Kékfrankos rosé 2022
2. Berta Pince, Hajós – Cabernet sauvignon rozé 2022
3. Font Pincészet, Soltvadkert – Néró rose 2022

Bács-Kiskun Vármegye Bora 2023 vörös kategória:
1. Koch Borászat, Borota – Cabernet franc 2021
2. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon bio 2020
3. Koch Borászat, Borota – Cabernet sauvignon barrique 2020

A Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borászacímet idén a hajósi Knehr István, a Knehr Pince tulajdonosa érdemelte ki.

Nagyon jó látni, hogy az olyan hagyományos hungarikum fajták, mint a Generosa, a Kékfrankos vagy a Kadarka mellett a nemzetközi fajták is megmérettették magukat, így egy nagyon szép összképet adott a verseny a régió borászatairól, borairól”– mondta el Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló.


Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat


A bíráló bizottság elnöke, Szabó Attila, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője úgy fogalmazott:

A zsűri nehéz helyzetben volt, mindhárom kategóriában szoros volt a verseny. A győztes borok kiválóan alkalmasak arra, hogy a vármegyét képviseljék az országos megmérettetésen.”


Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat


Bács-Kiskun vármegye nem csak területében a legnagyobb az országban, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is élen jár. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt megtermelt borokat minél többen megismerjék. Nagyszerű visszaigazolás, hogy a vármegyén kívüli versenyeken minden harmadik aranyérmes bor innen származik”– emelte ki az eseményt szervező Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának elnöke, Rideg László.

A bíráló bizottság tagjai:

Dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője

Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese

Kovács Boglárka Dóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke

Szabó Attila, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának megbízott vezetője

Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza

A győztes borászatok:

A Gedeon Birtok tulajdonosa, Varga Árpád 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. Elsősorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, célkitűzése, hogy a térség borai újra ismertek és kedveltek legyenek.

A DAMAX Kft-t 1996-ban Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő vállalkozásuk évente 40-60 ezer mázsa, saját, illetve termelőktől felvásárolt szőlőt dolgoz fel. Palackos borokkal kis szériában vannak jelen a piacon, viszont annál nagyobb sikereket aratnak. Könnyed, üde friss, gyümölcsös boraikat főleg a termőtájra jellemző fajtákból készítik.

borotai központú Koch Borászat hajós–bajai birtokán könnyed, gyümölcsös fehér-, rozé- és vörösborok születnek. A Koch család már hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászkodással Hajós környékén. Koch Csaba egyik őse tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott. A Koch Borászat közel 130 hektáron műveli szőlőültetvényeit (a villányi VinArt birtokkal együtt).

Erről is tudnia kell