Járműszentelés Szent Kristóf napján, Kalocsán

július 26 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A hagyományokhoz hűen Szent Kristóf, az utazók védőszentje névünnepéhez legközelebb eső vasárnap, idén július 23-án a 7:30 és 17 órakor kezdődő szentmise után is a segítő szent áldását kérte a szertartást bemutató Dr. Mészáros István templomigazgató, a Szent István király templom előtti parkolóban felsorakozott járművekre. A négykerekűek között ott voltak a a rendőrség autói is. A teljesen hétköznapi közlekedési eszközök, kerékpárok mellett néhány motorkerékpárt is megáldott az atya.

Dr. Mészáros István a szertartást követően elmondta:

Kalocsán 2011. óta meghonosított hagyományt követve a tizennégy segítő szent egyikének, az utazók, hajósok, fuvarosok védőszentjének, Szent Kristófnak a közbenjárást kértük a templom előtt felsorakozott járművekre vasárnap a reggel fél nyolcas és délután öt órakor kezdődő szentmisék után. A több tucatnyi közlekedési eszköz tulajdonosai között volt, aki nagyobb nyári családi utazás előtt parkolt le járművével a templom előtt, kérte a jármű megáldását. Természetesen nem csak gépjárművekre kell gondolni, hiszen voltak, akik kerékpárjukra kértek áldást."– mondta az atya.

Mint tapasztaltuk, számos motoros is elhozta dédelgetett járműcsodáját, a segítő szent képét több autós és motoros hordja magával.

A szertartáson családjával együtt részt vett Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, aki saját szolgálati autójával érkezett és kérte Szent Kristóf közbenjárását és az áldást. Az áldásból nem maradtak ki a helyszín biztosítására érkező rendőrök személygépkocsijai és a rendőrkapitányság használatában lévő szolgálati autók sem.

Balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek!

Erről is tudnia kell