Gasztro Oscar-díjat nyert a Tabdiban gyártott karibi hot-szósz – A nagyvilág 14200 terméke közül választották ki

augusztus 19 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Rangos elismerésben részesült a Tabdiban található Gourmet & Delicious Manufaktúra a 2023-as Great Taste Awards-on, melyet a nagyvilágban gasztro Oscar-díjként is neveznek. A már korábban is számos hazai és nemzetközi díjjal elismert Gourmet & Delicious Manufaktúra családi gazdaságként indult 2015-2016-ban, akkor közel egy hektáron, mára már nagyobb részt 17 nagy fóliasátorban termesztésre berendezkedett cég vezetőjével, Varga Szabolcs agrármérnökkel a gazdaságról, a gasztro Oscar-díjas termékig vezető útról beszélgettünk.

- Feleségemmel, Vargáné Topor Erika kertészmérnökkel először önellátásra berendezkedve saját élelmiszereinket akartuk csak megtermelni. Majd teltek az évek és egyre többen kértek a háztáji finomságainkból családon belül, és már a barátok is, így az évek során őstermelőkből egy dinamikusan, folyamatosan bővülő nagy családi gazdaság lettünk. A megszámlálhatatlanul sok gyümölcsfa és a több ezer zöldségpalánta mellett a saját fűszereinket is megtermeljük és rengeteg egzotikus zöldséggel, gyümölccsel és fűszerrel kísérletezünk. A vármegye legfajgazdagabb fűszerfajtagyűjteménye van kertészetünk bemutatókertjében, ahol számos fenntarthatósági, ökológiai kísérlet is zajlik az aktív termelés mellett. A közel 40 fajta szósz, lekvár, fűszerkeverék és chilitermék egy része limitált kiadású vagy szezonálisan elérhető. Ilyen a Tökmagos melegszendvicskrém, de például a chiliszószok, a lekvárok egy része és a szószok jó része is egész évben elérhető vásárlóink számára, mert ezekhez elegendő alapanyagot tudunk megtermelni és betakarítani.

Termékeinkre igaz, hogy az van benne, ami az összetevőknél rá van írva: tiszta alapanyagokból készülő zöldség, gyümölcs és fűszer kerül bele egytől-egyig, hiszen készítményeinket mi magunk is fogyasztjuk.”


Ebben a családban a férj és a feleség is agrárdiplomával rendelkezik. Az agrárium rendkívül gyors léptekkel fejlődik, ezt hogyan tudják követni?
- Hisszük, hogy a fenntartható fejlődés és tanulás az alapja a sikernek. A magas minőség alapkövetelmény számunkra, szeretjük az elégedett vevői mosolyokat, a rengeteg kedves szót és a sok visszajáró – lassan már barátot. Ahhoz, hogy mindig tökéletes terméket állítsunk elő, képezzük magunkat. Tanulunk, tesztelünk ízeket, recepteket, és csak és kizárólag a saját mércénk szerint tökéletes receptet „dobjuk piacra.” Számunkra és a partnereink számára is egyfajta garanciát jelent, hogy tagja vagyunk a Homokhátsági Gazdák Kamra-Túra Egyesületének és a Homokhátsági Védjegy alá tartozunk. Szakmai szervezetekkel működünk együtt, tagja vagyunk továbbá a Bács-Kiskun megyei Agrárinnovációs Csoportnak. Tanítunk start up-okat a NAK-TechLab-on keresztül, de képzésekre hívnak minket az Agrárkamarához is. Negyvenes éveinkben járva a Nemzeti Agrárkamara Bács-Kiskun Vármegyei Fiatal Gazdálkodók Osztályának tagjai vagyunk, mely mellett szintén munkánkkal növeljük a vidékre költöző fiatalok kedvét, szakmailag segítjük őket az innovatív technológiák kitanulásában.


Mielőtt rátérnénk a legrangosabb díjra, ezt milyen elismerések előzték meg?
- A teljesség igénye nélkül: 2018 tavaszán a II. Nemzeti Lekvár- és Szörpversenyen Diólekvárunk ezüstérmet nyert, melyre nagyon büszkék vagyunk. Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen is kimagaslóan szerepeltünk, két nagy aranyérem és több ezüstérem lett az eredményünk, melynek nagyon örültünk és még nagyobb lendületet adott számunkra. Jelenleg mind az általunk készített 10 lekvárkülönlegességünk érmet nyert a nemzetközi versenyeken.

Hogyan indul egy ilyen rangos elismerés megszerzése?
- A Gourmet & Delicious Manufaktúra - mely a termékek előállítását, a márkanév használatát tekintve is a Varga Szabolcs Őstermelők Családi Gazdaságának tulajdona – nevében idén februárban küldtünk mintát a nemzetközi megmérettetésre. A Guild of Fine Food által szervezett, több, mint 25 éve indult Great Taste Awards a világ egyik legnagyobb gasztronómiai versenye, melyre 2023-ban 14 195 terméket neveztek be. A séfekből, forgalmazókból, étterem-tulajdonosokból, ételkritikusokból és szakírókból álló, idén 800 fős zsűri ezek közül mindössze néhány száz terméknek ítéli oda a legmagasabb háromcsillagos elismerést. Augusztus elején érkezett meg az értesítés, hogy az összesen elnyerhető 3 aranycsillagból egy aranycsillagot nyertünk el a versenyen a Karibi hot szósz termékünkkel, mely egy lime-os mézes-mustár chilivel. Talán érdemes szó szerint idézni a zsűri angol nyelvről fordított értékelését:

Az ízprofil kiegyensúlyozott volt, és pácként vagy sonkabevonatként szép lenne. Vonzó megjelenésű, édes aromájú mártás. A mártás egyenletes konzisztenciája és kellemes fényessége van. A méz és a mustár kiegyensúlyozott.”Rögtön az öröm után megrendeltük a hivatalos matricákat is a kitüntető csillaggal és már lelkesen ragasztgatjuk a Karibi szószokra.


Gratulálunk a rangos elismeréshez! Egyben adódik a kérdés, aki személyesen is látni szeretné a gazdaságot, az hogyan teheti meg?
- A gourmetanddelicious.hu oldalunkon előre meghirdetett nyílt napjaikon a gazdaság szakvezetés mellett látogatható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
Forrás: baon.hu

Erről is tudnia kell