Nagyszabású programkavalkád a Rác Pünkösdön, Dusnokon

május 29 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Dusnok hagyományosan egyik legnagyobb és leglátogatottabb rendezvénye a Rác Pünkösd, amelyre idén talán a szokásosnál is színesebb műsorfolyammal készültek a születésének 50 éves jubileumát ünneplő művelődési ház munkatársai, és az önkormányzat dolgozói. A kétnapos kulturális és szórakoztató eseménysor célja kezdettől fogva az, hogy a dusnokiak, a községből elszármazottak a hosszú hétvégét vidáman együtt töltsék, ezáltal is szorosabbra fűzzék a családi és baráti kapcsolatokat. Örömmel jelentjük, hogy a cél ezen alkalommal is megvalósult! Ráadásul a főbb programokra még távolabbi településekről is érkeztek, így nem volt ritka, hogy 600-800 ember egy időben vidáman és kulturáltan szórakozott.

Május 27., szombat a sport jegyében telt, vasárnap Folklór Nap keretében elevenítették fel mások mellett a pünkösdi hagyományokat. Idén a pünkösdi hétvégére eső Gyermeknap miatt a kicsiknek szóló programok is főszerephez jutottak.

Szombat délelőtt reggel 9 órától horgászversenyt rendeztek a gyerekeknek a pünkösdi eseménysorozat helyszínén, a Dusnok szívében lévő Barai szabadidőparkban, ahol a szép, zöld, rendezett füves területen a horgásztó és a játszótér is fogadta a kisebbeket.

A gyermekprogramok helyszínén állította fel a Garboncás népi játszótér a különböző fa játékokat, a kosaras körhintával.
Szombaton ingyenes volt a légvár használata, továbbá csillámtetkó, halsimogató és a Pirula kézműves műhely várta az érdeklődőket.


Forrás: Zsiga Ferenc


A legkisebbeknek Kerekítő foglalkozással készültek a szervezők, majd interaktív mesejáték következett
Váczné Erika előadásában. A kitűnő óvodapedagógus A szerelmetes cipómese című mesét játszotta el.

Szombat délután a sportprogramok 13 órakor standröplabda bajnoksággal kezdődtek, majd a különböző egyesületek, például a Vidákovics Team boksz, a Kalocsai Küzdősport Egyesület Dusnoki Szakosztályának bemutatója következett. Ezen kívül futóversenyt rendeztek a dusnoki Kincskereső Egyesület szervezésében, Lelkes Kincskereső futás elnevezéssel. A távokat: 70,700 és 7000 méteren jelölték ki.

Hogy miért volt Lelkes futás és miért ennyi volt a táv? Mert ha már Pünkösd, akkor a Szentlelket sem hagyhatták ki az ünnepből, és a 7 ajándékról sem feledkezhettek meg; úgymint a bölcsességről, az értelemről,a jó tanácsról, a tudományról, a lelki erősségről, a jámborságról és az istenfélelemről. A résztvevők korosztálytól és erőnléttől függően ebben a szellemben futhattak együtt a Kincskeresőkkel.

A sportprogramoknak sztárvendége is volt, szombaton 16 órától Dusnokra látogatott Katus Attila, aki egy dinamikus aerobik órát tartott, majd pihenésképpen életmód tanácsokkal látta el az érdeklődőket, akik étkezéssel, mozgással, életmódváltással kapcsolatban kérdezhettek tőle.

Az esti órákban a szomjasabbak a sörpong bajnokságba nevezhettek be. A szombati nap sztárvendége, Berki Artúr 20:30–tól lépett színpadra. Berki Artúr koncertje után Dj. Simivel kezdődött a hajnalig tartó diszkó.

Vasárnap délelőtt 10 órától ellátogattak a gyerekekhez a MARVEL szuperhősök, a Pókember és barátai, akik látványos, zenés, akrobatikus showműsorral lepték meg a kicsiket. Akinek lehetősége volt, szuperhős ruhába, szuperhős jelmezbe öltözött, és ajándékot is kapott az „igazi” szuperhősöktől. 11 órától a Molnár Orsi gyerekzenekara folytatta a műsort. Délben a gyerekeknek főzőversenyt tartottak. Egész nap ingyenes légvár, hajfonás, csillámtetkó és kézműveskedés színesítette a gyermekprogramokat.

Vasárnap kézműves vásárt is tartottak, amelyre a helyi és a környékbeli kézművesek szép számmal érkeztek.

Különleges programelem volt, hogy 10-18 óráig veterán autók kiállítást rendeztek. Haris László gyűjteményéből vonultak fel a veterán és különleges autók, amelyek aztán katonás rendben is felsorakoztak.


Forrás: Zsiga Ferenc


Délután a Kalocsai Mentőalapítvány életmentő elsősegélynyújtó oktatást tartott.


A vasárnapi főműsor kezdetén Mindszenti István polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd 18 órától a dusnoki hagyományőrzők magyar, horvát, roma csoportjai mutatkoznak be. Kísért a kitűnő vajdasági és hazai zenészekből alakult Juhász zenekar, akik önálló műsort is adtak.

Pünkösd vasárnap 21 órától a fő fellépő a Folkbeat zenekar volt, a művészek valamennyi korosztályt megmozgattak, éneklésre és táncra késztették a közönséget.

A Pünkösd hétvége a koncert után kezdődő hagyományos Bara bállal zárul, amelyen ezúttal is a dusnoki Zabavna Industrija pengette a talpalávalót.

A vasárnapi dusnoki hagyományőrzők magyar, horvát csoportjai emlékezetes műsoráról, a kitűnő vajdasági magyar és hazai zenészekből alakult Juhász zenekar fellépéséről külön is beszámolunk.

Erről is tudnia kell