Bensőséges hangulatú partnertalálkozó a Szigeti Farm rendezésében – A család legidősebb tagját, a 90 éves Teri nénit Bábel érsek köszöntötte

A Szigeti Farm agrártanácsadó csapata szervezésében június 15-én, csütörtökön délelőtt a családi vállalkozás Szakmár-Kistény Állattartó Telepe melletti rendezvényházában tartottak ünnepi partnertalálkozót. Az esemény kiemelt szakmai témája az agrár-generációváltás volt. A bensőséges hangulatú, mintegy 100 üzletfél, az országos és a térségi médiumok részvételével zajló rendezvénynek különös aktualitást adott, hogy a család legidősebb tagja, a mezőgazdaságból nyugdíjba vonult Szigeti Jánosné Pécsi Terézia a közelmúltban töltötte be a 90. életévét. Az ünnepeltet elsőként dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke és Kovács Ernő, Bács-Kiskun Vármegye főispánja köszöntötte. Az eseményen az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkamara, a MAGOSZ vezetői, a Magyar Államkincstár elnök-helyettese és igazgatója, a Bács-Kiskun - és Tolna Vármegyei Önkormányzat tisztségviselői, valamint a környékbeli polgármesterek is megjelentek. A találkozón hagyományőrző népművészeti bemutatóra, helyi termékekből készült ételek kóstolójára is sor került.

A vendégeket Szigeti Tamás agrármérnök köszöntötte. Felidézte, hogy mielőtt a rendezvénynek helyet adó épületet dr. Nagy István agrárminiszter felavatta, előtte fél évig mennyi családi vitát, harcot kellett megvívni azért, hogy a fejlesztés megvalósuljon.

Édesapám szavaival élve ez egy nem termelő beruházás.”– emlékeztetett a cégvezető, hozzátéve, hogy az elmúlt három évben itt annyi agrárfórumot, partner - és családi találkozót rendeztek, hogy az már bőven egyértelmű választ adott arra, mekkora szükség van az ilyen beruházásokra. 


A hallgatóság a továbbiakban megtudhatta, hogy ötmilliárdnyi az a pályázati forrás, amit a cég partnerei elnyertek.

Ez a szám a mai gazdasági helyzetben különösen figyelemre méltó, mint ahogy az is, hogy a gazdálkodók egyetlen pályázatot sem mondtak vissza, valamennyi a megvalósítás stádiumába érkezett.” – hangsúlyozta Szigeti Tamás.

A cégvezető a beszéd további részében köszönetet mondott a Kormánynak és az Agrárminisztériumnak azért, hogy olyan nehéz ügyekbe is belevágnak, amelyekről sokan úgy vélekednek, hogy az utolsó órákban vagyunk. Ilyen az öntözésfejlesztés, az osztatlan közös tulajdonoknak a megszüntetése, és ilyen az agrár–generációváltás is - sorolta.

Hozzátette:

Év végén több olyan jogszabály és támogatási forma jelenik meg, amely az agráriumban a nemzedékváltást segíti. Ha a mi farmunkat nézzük, apai ágon a nagypapám, illetve nagymamám kezdte el a gazdálkodást. Nagyapám sajnos már nem él, de ha az égből lenéz ránk, büszke lehet az utódokra, büszke lehet a hagyatékára, és hogy tovább visszük a gazdaságot. A nagymamám még fitt és egészséges, akit ma a rendezvény végén 90. születésnapja alkalmából köszöntünk!”– zárta beszédét a házigazda.

A folytatásban Fekete Bori, a Fölszállott a Pávából ismert Junior Príma díjas énekes Felföldi dudanótákat, a program későbbi részében erdélyi dalokat adott elő.

Dr. Bábel Balázs érsek köszöntő gondolataiban kitért arra, hogy nem áll tőle messze az agrárvilág, a maga korosztályában talán utolsó képviselője a paraszti és a latin kultúrának.

Utolsó nemzedéke vagyok azoknak, akik még látták a régi paraszti világnak a végét. Ugyanis én egy nagyon nagy családból származom, apám a 14. gyerek volt. Nagyapám 1872-ben, több mint 150 évvel ezelőtt született, ő még cséphadaróval verte ki a kalászból a szemeket. Apám 1920-ban született, ő már a cséplőgéphez szokott…”– mondta mások mellett az érsek. A beszéd végén dr. Bábel Balázs Isten áldását kérte valamennyi résztvevő munkájára, majd a nemzedékváltásra utalva a család legidősebb tagját, a 90 éves Terike nénit egy a Ferenc pápával való találkozása alkalmával kapott rózsafüzérrel ajándékozta meg.

A pápa azt kérte, azok kapják, akiket méltónak találok erre az ajándékra. Így most én egy Ferenc pápától kapott rózsafüzérrel köszöntöm a 90 éves Szigeti Jánosnét, akit az Isten éltessen!" zárta az ajándék átadásával a beszédét dr. Bábel Balázs érsek.

Fotó: Zsiga Ferenc


A hosszan tartó taps után Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főispánja mondott beszédet, és Orbán Viktor miniszterelnök emlékplakettjét ajándék és virágcsokor kíséretében nyújtotta át a 90 éves ünnepeltnek.

A szakmát képviselő Lantos Gergely, az Agrárminisztérium főosztályvezetője dióhéjban az agráriumban végbemenő generációváltás szükségességéről, az ősszel ezzel kapcsolatban megjelenő jogszabályokról és támogatási lehetőségekről beszélt.
A partnertalálkozót a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület néptáncegyüttesének fellépése színesítette. Az állófogadás előtt Bocsi Csaba, a Magyar Lipicai Egyesület elnöke mutatta be az alkalomra Kistényre szállított díjnyertes fedező mént, a nap hátralévő részében Bárdos György fogathajtó világbajnok invitálta sétakocsikázásra a lehetőség iránt igencsak fogékony résztvevőket.

A rendezvény a késő délutáni órákban már a nagyközönség számára rendezett nyílt Családi nappal ért véget. 

Fotó: Zsikó Zoltán / Facebook

 

Erről is tudnia kell