Nápolyi pizza / Pizzico pizza

Ahogy ígértük is, szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a pizza kedvelők körében, hogy megértsük mitől igazán különleges a nápolyi pizza.

Fontos szempont, hogy az átmérője 30-35 cm között kell lennie, rendelkeznie kell a megemelkedett széllel ( ez a híres ,,cornicione”) szerkezete puha, levegős és rugalmas, valamint lágy és aromás ízű.


A kelesztés és az érlelés 24-48 órán keresztül történik, az egyes tésztagolyók mérete pedig 220-280 g lehet. A tésztát kézzel nyújtják (ekkor jön létre a széle is, a “cornicione”, melyet úgy érnek el, hogy a levegőt a nyújtáskor a szélére juttatják). A közepén a vastagság nem lehet több, mint 0,25 cm.

Sütése nyílt lánggal egy térben kell, hogy történjen 430-480 fokon, fatüzelésű vagy gázos kemencében 60-90 másodpercig. Mivel ez nem sok idő, folyamatos odafigyelést igényel.

Eláruljuk egyik titkunkat is, amivel sokkal könnyebben emészthető tésztát kapunk, ami nem más mint a kovàsz.

A túl sok élesztővel, gyorsan kelesztett termékek mai, nagy mennyiségben történő fogyasztásának az lett az eredménye, hogy egyre gyakoribb jelenség a gyomorégés, puffadás, romló emésztés, sőt gyakran a bőrproblémák és a cöliákia is!

A kovász pusztán lisztből és vízből áll! A hosszú erjedési idő miatt, megkezdik a tészta szénhidrát és fehérje összetevőinek lebontását (ezt nevezzük előemésztő fázisnak). Ez a kulcs! Ezért jóval könnyebb szervezetünknek a kovászos pizza megemésztése. Miután a kovászos pizza a hosszú érlelés során a szénhidrátokat is előbontja, ennek köszönhetően a vércukorszintet sem emeli meg olyan drasztikusan. Alacsonyabb a GI (glikémiás index) értéke, laktatóbb és tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Így kevesebb is elegendő, ami az elhízás elleni harcban is segítségünkre van.

Bár 100 éve még csak kovászolt kenyeret fogyasztott az emberiség, a hatékonyság oltárán feláldoztuk ezt az egészségesebb kenyérkészítési módot.

Otthoni elkészítéséhez nagy segítség lehet a 00 jelzésű pizza liszt valamint a hosszú kelesztési idő. További információért forduljon hozzánk bizalommal, kézséggel állunk rendelkezésükre.


Üdvözlettel:
Belvárosi Kávéház