Így nem fog fájni a hátad, ha otthon dolgozol: 8 tipp az egészséges home office kialakításához

szeptember 12 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Az otthoni munka során is fontos, hogy odafigyelj az egészségedre.

Egyre többen dolgoznak otthonról, de a home office-nak is megvannak a hátulütői. Hiszen a már jól megszokott íróasztal és szék helyett most otthon kell mindezeket beszerezned. 

Nem mindegy azonban, hogy miből milyen típust választasz, hiszen egy rossz szék vagy alacsony asztal hátfájáshoz vezethet. 

8 tipp az egészséges home office kialakításához

A nyugis dolgozósarok kialakítása elengedhetetlen az eredményes otthoni munkavégzés szempontjából. Hiszen senki nem tud a nappali közepén koncentrálni, főleg, ha még gyerekek is rohangálnak a szobában. A saját dolgozószoba kialakítása persze nem mindenhol lehetséges, de egy jó íróasztal és irodai szék beszerzése mindenképp szükséges. Nem mindegy azonban, hogy mennyire kényelmesek, és milyen mértékben vigyáznak az egészségedre. Amiért egy jól választott darab vagy kiegészítő eszköz is sokat tehet. 

Az otthoni iroda legfontosabb eleme a megfelelő szék, hiszen ebben fogsz napi 6-8 órát eltölteni. Ideális esetben egyenes háttal tudsz rajta ülni úgy, hogy a térded 90 foknál kisebb szöget zárjon be a talajjal. Fontos, hogy a háttámla támaszt nyújtson a gerincoszlopnak, a vállnak és a csípőnek is.


Bármilyen székhez használhatsz speciális ülőpárnát, ami egy levegővel telt eszköz, mely instabil felületének köszönhetően folyamatosan, apró mozgásra ösztökéli a tested, a gerincet pedig a helyes testtartásra ösztönzi.


Egyre népszerűbb eszköz az ülőlabda, ami szintén helyes testtartásra ösztönöz. Azért hosszú távon nem biztos, hogy mindenkinek beválik, de érdemes a hagyományos székek mellett napi 1-2 órát ezen is ülni.

A hátfájdalmak ellen az egyik leghatásosabb módszer a torna, amit akár ülve is végezhetsz. Egy-két nyújtózás mindenképp segíteni fog, persze ideális esetben fel is tudsz állni, és el tudsz végezni néhány hátlazító gyakorlatot a nap során.

 
Forrás: Femina

Erről is tudnia kell