Megalakulásának 60 éves jubileumát ünnepli a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület szombaton – 300-an öltenek sváb népviseletet

A Hajósi Népviselet és Tánc Napja, németül Hajoscher Tracht- und Tanztag hosszú évek óta kiemelt eseménye a város kulturális életének. Az idén július 1-jén, szombaton megtartandó rendezvény mégis különlegesebb a többinél: „születésének” 60. évfordulóját ünnepli az 1963-ban alakult Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület Tánccsoportja, ezen kívül megemlékeznek arról, hogy 50 éve emelkedett hivatalos rangra Hajós és a németországi Hirrlingen partnerkapcsolata. Az évfordulók jegyében rendezett műsorfolyam kiegészül még azzal, hogy Hajós újratelepülésének 300 éves évfordulója alkalmából 300-an öltenek sváb népviseletet a táncosok felvonulására, és a tradicionális sváb lakodalmast állítják színpadra.

Szabó Zsolt, a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület elnöke, a tánccsoportja vezetője a fentieken túl elmondta:

A táncosok és a sváb népviseletbe öltözöttek felvonulása, a menettánc 17 órakor indul a Tájháztól, és háromnegyed óra múlva ér a katolikus templomoz, ahol a tánccsoport, az egyesület tagjai áldást kapnak. Innen az ünneplők a közeli Barokk Kastélyhoz vonulnak, ahol a hivatalos köszöntők elhangzása után a jubileumokhoz köthető elismeréseket adnak át. Az ottani programot a Hajósi Hagyományőrző Énekkar műsora zárja. A kastély foglalkoztató termében bárki ingyenesen megtekintheti az évfordulókhoz köthető fotókiállítást, amelyet Dicsa Ferencné gyűjteményéből állítottak össze. A kastélyból 18:30 órakor sétálunk át a mellette lévő sportpályára, a műsor helyszínére, ahol a közönséget fedett színpad és a nagysátor várja. Elsőként a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, majd a hajósi gyermektánccsoport és a Harmonikás fiúk lépnek színpadra. Ezt követi a hajósi és a hirrlingeni táncsoport közös és szóló fellépése, bemutatva a hagyományos sváb lakodalom egyes részleteit. Ez utóbbi különlegessége, hogy a vőlegény a hajósi, a menyasszony a hirrlingeni tánccsoport tagja, az esküvőre mindketten saját népviseletüket öltik magukra, a násznép gerincét pedig a két tánccsoport adja. Az egyedülállóan sok népviseletbe öltözött azzal is emléket állíthat a napnak, hogy fotófalas fényképezésre lesz lehetőség, és a regisztrált népviseletben lévők emléklapot kapnak. A jó hangulatról a Sextett zenekar gondoskodik. A mindvégig ingyenes rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!"– mondta Szabó Zsolt, Hajósi Néptánc Egyesület elnöke, a tánccsoport vezetője.

Erről is tudnia kell