Több százmillióval károsította meg ügyfeleit egy kecskeméti jogász

június 16 2024
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A jogász négy év alatt 36 ügyfelét összesen 380 millió forinttal károsította meg azáltal, hogy a tőlük átvett összegeket ellopta.

A vád szerint a magát internetes oldalakon hirdető, jogász végzettségű kecskeméti férfi - az ügy vádlottja - felfüggesztett börtönbüntetések próbaideje alatt állt, amikor 2017. és 2023 nyara között a Magyar Nemzeti Bank engedélye nélkül ügyfelei számára pénzügyi szolgáltatást végzett. Ez idő alatt több mint 3000 ügyfél számára vállalta, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként eljár a bankoknál, amelyért egyösszegű díjazás mellett sikerdíjra is igényt tartott.

A vádlott a hozzá forduló és őt megbízó adósoktól - az ügy sértettjeitől - kifejezetten a tartozásuk rendezése céljából több esetben pénzt is vett át. Az ügyfelektől készpénzben kapott vagy bankszámlára átutalt összegeket azonban a férfi nem az adósságok rendezésére, hanem saját maga, illetve a cégei által felhalmozott tartozások kiegyenlítésére fordította vagy elköltötte. Azért, hogy cselekményét leplezze, hamis banki átutalási bizonylatokkal és szerződésekkel próbálta igazolni a sértettek felé, hogy pénzüket a célnak megfelelően használta fel.

A jogász négy év alatt 36 ügyfelét összesen 380 millió forinttal károsította meg azáltal, hogy a tőlük átvett összegeket ellopta.

A férfinak amiatt is felelnie kell, mert 2023 augusztusában a cége bankszámláját átengedte egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak, aki a bűnös úton megszerzett pénzt a vádlott bankszámlájára utaltatta. A vádlott az első alkalommal jóváírt közel 4 millió forintot készpénzben felvette és átadta a megbízójának. A számlájára ezután érkezett 7 millió forinttal azonban nem számolt el az ismeretlen bűntársa felé.

A vádlott a felhalmozott tartozásai miatt, a folyamatosan érkező sértetti panaszok nyomására feljelentette magát a rendőrségen.

Az ügyészség a büntetett előéletű férfit üzletszerűen elkövetett sikkasztás és pénzmosás bűntette mellett jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a korábbi büntetését is utólag végre kell hajtani. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Erről is tudnia kell