Vasárnap érseki szentmisével zárult Kalocsa és a szállások 161. főbúcsúja – A város közéleti személyiségei vitték a baldachint

Kalocsán a hagyományoknak megfelelően három napon át, június 16-17-18-án tartották a megyei értéktárba felvett Jézus Szívének ünnepét, a város és a szállások főbúcsúját. A háromnapos programból érdemes felidézni, hogy Június 16-án, pénteken este népénekes szentmisét mutattak be a Szent István király templomban, melyet a kalocsai származású Csorba Dávid, a bajai Szent József templom plébánosa celebrált. Június 17-én, szombaton 17 órától ugyanott Szentségimádást tartottak, a népénekes szentmisét Fülöp Ernő apát-kanonok mutatta be. Vasárnap, a búcsú főnapján a Szent István király templomban 7:30 órakor kezdődő szentmisét Tomaskovity Szabolcs római ösztöndíjas atya mutatta be; Bergmann János nagyprépost a 9 órakor kezdődő népénekes szentmisét celebrálta, majd 9:45 órától az Oltáriszentséggel vezetett hagyományos körmenet a Szent István király templomtól indult a Nagyboldogasszony Főszékesegyházig, ahol a főmisét dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be.

A vasárnapi történések különlegessége, hogy a 9:45 órakor induló körmenetben a baldachint a város polgármestere, dr. Filvig Géza, dr. Kálóczi Norbert, a Kalocsai Járásbíróság elnöke, Bóbis Attila r. alezredes, kalocsai rendőrkapitány és Kozma Norbert r. alezredes vitte. Dr. Bábel Balázs a főszékesegyházban mondott szentbeszédében felelevenítette: 

A 161 éve a frissen ide telepítettjezsuita atyák honosították meg a Jézus Szíve búcsút, ami nem csak egy biblikus ünnep; nem is egy érzelmes és romantikus képrendszerhez kötődik, mint amikor a szerelmesek napján a szívet erre használják. Éppen fordítva, a szív a bibliából került át a kultúrába, a szívnek ilyenfajta jelképe mind az ószövetségben, mint az újszövetségben az ember személyiségének a központját jelenti. Több rétege van a szívnek a Bibliában és a beszédünkben is.” mutatott rá az érsek, aki Szent Tamást idézve kijelentette:

A szeretet természete, hogy kiárad… Isten azért teremtette a világot, hogy kiárassza a jóságot az egész világegyetemre és benne az emberre.”– mondta mások mellett Bábel Balázs érsek.

A szentmise végén dr. Mészáros István prépost, a Szent István király templom igazgatója megköszönte valamennyi közreműködő segítségét, aki a Jézus Szíve búcsú és a körmenet megszervezéséhez, a virágszirmok gyűjtéséhez segítséget nyújtott.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint mondta:


Adja Isten, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen Kalocsán a Jézus Szíve búcsúnak!Az atya felidézte Bábel érsek egy korábban elhangzott mondatát:

Kalocsa és a Jézus szíve búcsú összetartoznak.


Mészáros István azzal folytatta:

Kevesen tudják, hogy a „Jézus Szíve búcsú és körmenet” szerepel a Kalocsai Települési Értéktárban, sőt, köszönhetően a Viski Károly Múzeum igazgatójának, Romsics Imre úrnak az idei év tavaszán felvételt nyert a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktárba is. Nagy dolog ez. Hogy lesz-e folytatás? Az rajtunk múlik. Aki vette a fáradtságot és eljött, ősei örökébe lépett, mert az bizonyos, hogy aki ebben a régióban él, annak déd-, ük vagy szépszülei, annak előtte mind itt voltak a búcsúban. Ha ezt minél többen megértenék, akkor a kényelem és az önzés helyébe a közös örökség büszke felvállalása lépne, s azt keresnénk, ami valódi érték. Annak előtte 7-8 ezer ember vett részt a háromnapos búcsún. Mi, 2023-ban ennyien voltunk (több százan - A szerk.), akik a Király Ilus néni által tervezett bordóbársony lobogók alatt vonultunk, de a régi hittel, ragaszkodással őriztük a hagyományt.”A szentmise végén dr. Bábel Balázs érsek kihirdette, hogy jövő vasárnap, a főszékesegyház felszentelésének ünnepén 10 órától két papot szentel fel a főtemplomban. A szentmise, mivel arra zarándokok is érkeznek, a hagyományos 10 óra helyett 11 órakor kezdődik. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez a nap egyben dr. Bábel Balázs érsek székfoglalásának is az évfordulója.

Erről is tudnia kell