A mediterrán kert

A mediterrán kert a Földközi-tenger környékén kialakult sajátos kertépítészeti stílus.

Bizonyára a legtöbbünket rabul ejt ezeknek a kerteknek a hangulata, változatos növényvilága.

Csodálatos kompozíciókat készíthetünk mi is, amelyek ezt a hangulatot varázsolják otthonunkba.

Nézzük meg, melyek azok a növények, amelyek nálunk is szeretnek, és igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek a kertünknek.

A díszcserjék és fák közül az első helyen az olajfa áll, mely tulajdonképpen ezen kertek királynője. Gyönyörű ezüstös levele és pompás megjelenése teszi különlegessé. Mivel -12 fokig fagytűrő, nyugodtan ültethetjük szabadföldbe, nincs szükség komoly teleltetésre.

Következő a sorban a csodálatos kínai selyemmirtusz, mely lehet akár fa, de bokorként is szemetgyönyörködtető látványt nyújt a hosszú virágzási időszaka alatt.

Szinte minden mediterrán kertben megjelenik a babérmeggy vagy a korallberkenye, hol sövényként, hol pedig szoliter növényként.

Ugyanilyen gyakori eleme e kerteknek a füge, amely akár fa, akár bokor, édes gyümölcseivel és pompás leveleivel mindenkit levesz a lábáról.

A levendula illata, mely átjárja a kertet azonnal valamely toszkánai teraszra repíti a képzeletünket, így érdemes több tövet is ültetni belőle.

Az égig érő cédrusok leginkább magányosan magasodnak az ég felé karcsú, ám tekintélyt parancsoló megjelenésükkel. Ha ilyen növényt ültetünk, figyeljünk rá,hogy legyen helye kiteljesedni!

Számos varjúhájféle is megjelenik a mediterrán kertekben, főleg talajtakaró szerepet betöltve,de bátran ültethetjük őket edénybe, kaspóba is.

Aki igazán különlegeset szeretne, azoknak ott vannak a jukkák. Változatos megjelenésük és impozáns virágaik minden figyelmet magukra vonzanak.

Ezekben a kertekben elengedhetetlen valamilyen pergola vagy lugas, amelyre bátran futtathatunk kivit, szőlőt, de akár lilaakácot is.

A mediterrán kert különleges hangulata utánozhatatlan. Mivel ezek a növények teljesen igénytelenek, így ültetésükkel próbálkozzunk bátran, a siker biztos nem marad el!


Kellemes kertészkedést!

Véger Kertészet