Gyümölcsfák metszése

Elsősorban figyelembe kell venni a fa életkorát. Ameddig a fa termőre nem fordul, tavasztól kezdve egész nyáron át érdemes több alkalommal is hajtásválogatást végezni.

Termőre fordulás után a fenntartó metszés megválasztásánál határozott különbséget kell tenni az almatermésű és a csonthéjas gyümölcsfajok között.

Nézzük a csonthéjasokat!

Ide tartozik a kajszi, az őszibarack, a szilva, a cseresznye, a meggy és a mandula. Ezeknél a gyümölcsfajoknál télen semmilyen metszési műveletet ne végezzünk, mert nagy a fertőzésveszély.

Ezeket a fákat csak tavasszal szabad metszeni úgy, hogy a metszés időpontja minél közelebb legyen a virágzáshoz.

A másik alkalmas időpont közvetlenül a szüret után, nyáron van. A nyári metszés segíti a vesszők beérését, így javítja a téltűrő képességeiket.

Most pedig nézzük az almatermésűeket. Ide tartozik az alma, a körte, a birs és a naspolya. Ezek a fák kevésbé érzékenyek a metszési időpont megválasztására.

Ezeket a fákat nyugodtan metszhetjük télen is, sőt a mélynyugalomban jobban viselik az ilyen beavatkozásokat.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a téli metszést fagypont feletti hőmérsékleten végezzük, hogy ne okozzunk kárt a fa szöveteiben.

Általános szabály, hogy a tavaszi lemosó permetezést előzze meg a metszés. Amennyiben nagyobb felületű sebet ejtünk a fa felületén, mindenképpen szükség van sebkezelésre.


Kellemes kertészkedést és sok-sok termést kívánunk!

Véger Ketrészet