Ezekről a kerti munkákról ne feledkezz meg januárban!

Az ünnepek sajnos most is ugyanolyan pillanatok alatt múltak el, mint mindig, és nekünk újra bele kell rázódnunk a dolgos hétköznapokba. Most, hogy elkezdődött az új év, lassan mi is felébredhetünk téli álmunkból, és elkezdhetjük tervezni, mikor, mit és hova fogunk vetni, ültetni. Bár még tél van, és a tavasz még várat magára, már most is sok mindent elő tudunk készíteni, hogy amikor végre eljön a mi időnk, vagyis a kerti munkák ideje, rögtön bele is tudjunk vágni a közepébe. De nem csak a tervezésről és a beszerzésekről szól a január, hiszen vannak olyan teendők is, amelyek nem tűrnek halasztást, és ilyenkor kell elvégeznünk őket. Válasszunk ki egy kedvező időjárással járó napot, és kezdjünk is bele!

Tedd rendbe a szerszámaidat

Ha előrelátó voltál, és megtisztítva, megélezve tetted el a szerszámaidat, akkor most ezzel nincs teendőd. De ha nem, akkor itt az ideje, hogy átnézd és munkára foghatóvá varázsold a kerti eszközeidet. A kicsorbult ásót, kapát, lapátot akár saját magad is helyre tudod hozni. A nagyobb eszközök élezése esetében tökéletesen megfelel egy barkácsboltban kapható késélező. Némelyik még fogóval is el van látva, megkönnyítve így a munkát. Rögzítsd a szerszámot egy szilárd, csúszásmentes felületre, és kezdd el az élezést. Hogy mikor vagy készen? Amikor a penge úgy csillog, mint amikor megvetted. A kisebb szerszámok élesítéséhez használhatsz gyémántporos köszörűt. A durvább felületű csiszoló a pengék élesítésére, míg a finomabb a penge formájának alakítására szolgál. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, kitűnő szakemberek várnak rá, hogy felkeresd őket ez ügyben.

Óvd a növényeidet

1. A vágott fenyőt ne dobd ki, miután leszedted róla a díszeket. Vágd le az ágakat, és használd takaróként a korán virágba boruló növényeid számára. A maradék ágat vágd apróra és tedd a komposztba.

2. Amikor enyhe az idő, tisztítsd meg a fák törzsét. Ehhez először használj kaparóvasat, majd drótkefével távolítsd el a kéregripacsokat. Ezzel el tudod távolítani az alatta meghúzódó kártevőket, kórokozókat is. Fontos, hogy még a munka megkezdése előtt teríts fóliát a fa köré, hogy a hulladék ne hulljon le a talajra. 

3. A fagymentes napokat használd ki permetezésre. Ezzel meg tudod óvni a növényeidet a telet átvészelő rovaroktól és betegségektől. A legjobb ilyenkor a kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer. Azonban ügyelj rá, hogy soha ne permetezz, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, és akkor sem, ha esik az eső, illetve erős szél fúj.

4. Várd meg, amíg napokig fagymentes az idő és száraz a talaj, majd ültesd el a virághagymákat. Így tavasszal gyönyörködhetsz a csodálatos tulipánok, nárciszok, jácintok, és sáfrányfélék virágaiban.Forrás: agroinform