Októberi teendők a kertben

Ez az időszak azért fontos, mert most készítjük fel kertünket a télre, de most van lehetőségünk arra is, hogy tápláljuk a földet, hogy tavasszal gazdag hajtást és termést hozzanak a benne élő növények.

Eljött az idő, hogy szemügyre vegyük kertünk talaját. Még ha nem is tűnik megviseltnek, akkor is érdemes komposzttal feljavítani.

Hamarosan elkezdenek hullani a falevelek. Ezek a növényi részek értékes komposztalapanyagként szolgálnak, így érdemes összegyűjteni őket, és a komposztálóba helyezni.

Október és november hava a bogyós gyümölcsök gondozásának a legmegfelelőbb ideje. Ilyenkor kell őket megmetszeni, illetve az új hajtásokat szétültetni.

A sövényeink gondozásának ideje is erre az időszakra esik. Távolítsuk el az elhalt leveleket, metsszük le a száraz ágakat, és amennyiben szükséges, most alakíthatunk a formájukon is.

A levélhullás után indulhat a gyümölcsfák ültetése – erről következő cikkünkben írunk részletesebben.

Mivel az éjszakai hőmérséklet tartósan tíz fok alatt lehet, így azokat a szobanövényeinket, melyeket eddig kint tartottunk feltétlenül vigyük be téli lakhelyükre!

Ha szükséges, ültessük át őket, hogy a meleg lakásban tudjanak szép, új hajtásokat nevelni!

Az októberi indiánnyár még sok lehetőséget biztosít arra, hogy élvezzük a kertünket. Ültessünk árvácskákat, melyek színesítik majd a borongós téli napokat és egészen májusig virágoznak majd!

A krizantém is kitűnő választás az ősz virágok repertoárjából, habár nem virágzik egész télen, viszont éveken keresztül kertünk dísze lesz.

 

Az őszi kert pompája utánozhatatlan, használjuk ki, és élvezzük minden lehetőségét!

 

Véger Kertészet