Május 15-én adják át az idei Kunszt József díjakat

A díj névadója, Kunszt József egykori kalocsai érsek kinevezésének évfordulóján, május 15-én, szerdán adják át a dr. Bábel Balázs érsek által alapította Kunszt József díjakat. A tanító-nevelő munka elismeréseként odaítélt díjat négy pedagógus veheti majd át az Astriceum Érseki Múzeumban.

A délután három órakor kezdődő ünnepségen dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek köszönti a vendégeket. A metropolita bevezető gondolatai után ünnepi beszédet mond Felföldi László pécsi megyéspüspök.A Kunszt József-díjak átadása után a bajai Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei adnak ünnepi műsort.

A Kunszt József díjról

A díjat Dr. Bábel Balázs érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt. A díjat minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én, vagy e dátumhoz közeli napon adják át. Azt alapesetben három, háromévente négy, illetve öt pedagógus kaphatja meg az elismerést. Eredendően egy, 2014. óta két fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő alapfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből, ugyanazon évtől háromévente további egy fő a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő középfokú katolikus oktatási-nevelési intézményekből, továbbá évente egy fő a Főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból és egy fő a Kalocsán működő iskolákból részesülhet a kitüntetésben. A díj odaítélésének feltételei: a tanításban eltöltött legkevesebb 10 esztendő;kiváló szakmai felkészültség;hivatástudat, gyermekszeretet;eredményes tanítás és nevelés;kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal; egyházi és szerzetesi iskolákban a tanító elkötelezett keresztényi életet, állami fenntartású iskolában példás magánéletet él.
A díjazott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója, a Kalocsán működő oktatási intézményekből jelölt díjazott esetén pedig Kalocsa Város Önkormányzata részéről egy havi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

A 2024. év díjazottakat név szerint az ünnepségről szóló tudósításunkból ismerhetik meg olvasóink. 

Erről is tudnia kell