A muskátli

Legkedveltebb egynyári balkonnövényünk a muskátli, mely káprázatos színeivel és gazdag fajtáival díszíti kertünket egészen a komoly fagyokig, balkonjainkat. Honnan ered a muskátli és milyen gondozást igényel?

A Nyugat-Európában ma is gerániumnak emlegetett, a gólyaorrfélék családjába tartozó 11 nemzetség egyike a muskátli, mely körülbelül 270 fajt számlál. Többségük Fokföldön őshonos. Az 1600-as évek elején került be Angliába és innen indult hódító útjára Európa szerte.

A muskátli nem túl igényes növény, de ha gondoskodunk róla, még gyönyörűbben hozza majd a virágait.

A napos, meleg helyet kedveli, a legjobb, ha délkeleti, délnyugati vagy déli fekvésű helyen neveljük. Emellett a muskátli kedveli a légmozgást, sőt még a huzat sem árt neki.

A muskátlit mindig felülről locsoljuk és ügyeljünk rá, hogy ne maradjon alatta pangó víz! Nyáron öntözzük mindig bőségesen, hogy a föld mindig nedves legyen.

A muskátli ültetéséhez jó minőségű virágföldet válasszunk! A jó minőségű föld elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges és pompázó növényeket neveljünk. A tápanyag utánpótlás elengedhetetlen a muskátli számára. A tápanyag-utánpótlás történhet öntözéssel, lombtrágyázással, illetve ültetéskor a földbe is keverhetjük. Mindenképpen olyan készítményeket használjunk, amelyek virágzó növényekhez alkalmasak!

Az elnyílt virágokat és elszáradt leveleket mindig el kell távolítani a növényről, hogy serkentsük a virágzást!

A muskátli egyik pompás változata az angol muskátli, amelyre külön ki kell térnünk, mert némileg más igényei vannak, mint az alapfajoknak. Tápanyagszükségletei azonosak, de az angol muskátli nem kedveli a tűző napot és a szelet. Legjobban a félárnyékos helyeket szereti.

Mindegy, hogy a muskátlinak melyik fajtáját választjuk, megfelelő gondozás mellett egész nyáron mindegyik díszes ékköve lehet kertünknek.

Jön a jó idő, ideje nekilátni a muskátlik ültetésének!

Jó kertészkedést kívánunk!


Véger Kertészet