Miért ébredünk fel hajnali 3 és 4 óra között?

szeptember 18 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
A hormonszintünk könnyen felborul hajnalban.

Sokan szenvedünk álmatlanságban. Van, amikor nehezen alszunk el, máskor pedig felébredünk hajnali 3 és 4 óra között és nem tudunk visszaaludni. Ez utóbbit a szakorvosok farkas órának nevezik, mert akkor csak a farkasok vannak ébren – rajtunk kívül.

A hajnali ébredés a hormonszintünkkel, pontosabban a melatonin, a szerotonin és a kortizol kölcsönhatásával áll szemben. A melatonint alvási hormonként ismerjük, amelyet a szervezetünk a sötétben felszabadít, majd a jó körérzet hormonjává, vagyis szerotoninná alakítja. A kortizol felszabadulása pedig a szervezet stresszreakciója.

Hajnali 3 óra körül a testhőmérsékletünk alacsonyabb, a melatoninszintünk magas, a kortizol- és szerotoninszintünk alacsony. A hormonháztartásunk könnyen felborul, így könnyebben felébredünk. Ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a félelemre és a pesszimizmusra és elindulhat egy negatív gondolatspirál a Blikk cikke szerint.

Csak akkor feküdjünk vissza, ha fáradtak vagyunk. Különben szépen, lassan álljunk fel, igyunk egy pohár vizet. Kerüljük a mobiltelefont, számítógépet, hacsak nincs a készüléken kék fényszűrős éjszakai üzemmód, ami nem bántja annyira a szemünket. Próbáljuk meg a 4-4-4 légzéstechnikát, vagyis négy másodpercig szívjuk be a levegőt, tartsuk vissza négy másodpercig, majd lélegezzük ki ismét négy másodpercig. Ez segít megnyugtatni és újra el is tudunk aludni. Ha 15-20 perc elteltével még mindig ébren vagyunk, akkor kapcsoljunk lámpát és olvassunk valami nem túl érdekfeszítő könyvet.

 

Erről is tudnia kell