Rác bál indította a dusnoki Fonót

február 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Vízkereszt az ortodox naptár szerint január 19-ére esik, ezért Dusnokon hagyományosan, immár 2006 óta ezt a napot követően tartják meg a télűző Fonó Napokat, amelynek a Prelo (Fonó) a nyitánya.

A rendezvény névválasztása némi magyarázatra szorulhat a mai ember számára: a fonó a társasági élet helye volt, ahol egykor az idősebb férfiak beszélgettek, kártyáztak, az asszonyok a kendert fonták, míg a legényeknek, eladó sorban levő leányoknak alkalom volt az együttlétre, mulatságra. Bár a fonás, szövés rég megszűnt, a bálokat később is megtartották: a feljegyzések szerint az első „veliko prélót” (nagy fonó) 1879. február 2-án tartották Szabadkán. Érdekesség, hogy az alkalomra egy kalocsai kispap növendék, Nikola Kujundzsity egy dalt írt, a Kolo igra, tamburica szvira kezdetűt, amelyet a „bunyevácok himnuszának” is neveznek – mondta el a préló kapcsán Tamaskó Péterné, a Biser tánccsoport vezetője.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Biser tánccsoport szervezésében január 28-án, szombaton megtartott prélón a zenét a helybéli Zabavna Industrija szolgáltatta, azon mások mellett részt vett a Kecskeméti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is.

 

Erről is tudnia kell