Felfutóban a kalocsai bor nimbusza

március 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Hogy micsoda? Kalocsai borászat? – kiálthatnak föl olvasóink, hiszen városunk több mindenről híres, de szőlőültetvények sehol. Sokan talán nem tudják, de a XIX. századi katonai felmérések történelmi térképeinek tanúsága szerint a filoxéravész előtt két nagy területű „szőlőhegy” is volt Kalocsán. Az egyik emlékét egy városrészünk, a Szőlőkköze neve máig őrzi, a másik pedig Homokgyőr volt. A kalocsai borászat mozgalma tíz évvel ezelőtt – másfél évszázados szunnyadás után – mégis szinte a semmiből lépett elő.

Sokan talán nem tudják, de a XIX. századi katonai felmérések történelmi térképeinek tanúsága szerint a filoxéravész előtt két nagy területű „szőlőhegy” is volt Kalocsán. Az egyik emlékét egy városrészünk, a Szőlőkköze neve máig őrzi, a másik pedig Homokgyőr volt. A kalocsai borászat mozgalma tíz évvel ezelőtt – másfél évszázados szunnyadás után – mégis szinte a semmiből lépett elő.

Pedig jó bort készíteni a kiskertben, vagy hobbikertben termelt szőlőből is lehet, és a neves közeli bortermőhelyen, Hajóson termett gyümölcs is bőven kerül prés alá városunkban hobbiborászok háztáji présházaiban. Mi több, már van bejegyzett kistermelői kézműves borászatunk is – sőt, épp az idei borversenyen egy különleges technológia újdonsággal is szolgált! Az immár évtizedes múltra tekintő kalocsai borversenyeken évről évre egyre finomabb nedűk kerülnek terítékre, és több környékbeli településen is növekvő elismertségű borversenyeket tartanak évente. Nemrégiben tartották a Szakmári területi Borversenyt – ahol egyébként kalocsai borászok is megmérették nedűiket, mégpedig szép eredményekkel –, az előző hét szombatján pedig a Kalocsai Borbarátok borversenyén kóstolták végig a benevezett tételeket a borászok és a szakmai zsűri.

Kalocsai Borbarátok Találkozója tízedszer

A kalocsai borbarátok tizedik alkalommal rendezik meg éves találkozójukat, amelynek keretében idén is megrendezték borversenyüket, amelyre idén először nemcsak a kalocsaiakat, hanem a környező települések kistermelő és hobbiborászait is várták. A március 11-én tartott megmérettetésen egyelőre mégis a többé-kevésbé megszokott gárda hozta el borait, a környékbeliek még nem figyeltek föl kelőképp a lehetőségre, de miután a kalocsai visszajárók közül már többen sikerrel szerepeltek például a szakmári borversenyen, várhatóan növekedni fog a figyelem az itteni megmérettetés iránt is.

Nagyaranyérmet ért az amforában érlelet bor

Az idei borverseny újdonsága volt az a fajtáját tekintve is ritkaságnak számító zöld veltelini, amelyet a tavaly kistermelői borászati engedélyt szerzett kalocsai borász, Deák Gábor nevezett a versenyen. A bor további különlegessége, hogy azt saját készítésű, egy kalocsai üzemben kiégetett cserépedényben, amforában érlelte készítője. A Deák-pincészet újítása sikert aratott: a verseny nagyaranyérmét nyerte el a fehérborok kategóriájában.

Szintén Deák Gábor szerezte meg a nagyaranyérmet a rozék közt is, kékfrankos szőlőből készült borával, míg a vörösek közt Horváth Róbert küvéje diadalmaskodott.

További eredmények:

A Marosvári Gábor, Barth Bence, Wicker Ádám alkotta szakmai zsűri döntése nyomán aranyérmet nyert a fehérborok közt négy, a rozék közt egy, a vörösek közt pedig három nedű.
Ezüstérmet ítéltek öt fehér, kettő rozé és négy vörösbornak, és bronzérmet ért öt-öt fehér, illetve vörös tétel.
A legidősebb óbor egy szépen megőrzött, 2017-ben termett (!) olaszrizling volt, amelyet a Kalocsai Jóbarátok csapata – Király Róbert és Haris László – nevezett be.
A fajtakínálatban a már említetteken kívül cserszegi fűszeres, aletta, ezerjó generosa, pölöskei muskotály, chardonnay, a rozék és vörösek közt zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, portugieser és bíborkadarka szerepelt. A termőhelyek köt a kalocsai kertek mellett meszesi és hajósi ültetvények szerepeltek.

Hol van az a borkedvelő, akit ezek az adatok nem tesznek kíváncsivá?!

Úgy tudjuk, jövőre még nagyobb szabású rendezvényt terveznek, ahol talán kóstolójeggyel is megízlelhetjük majd a benevezett tételek egy részét. Kísérjék figyelemmel!

 

Erről is tudnia kell