Értékmentő könyv készült a hajósi sváb földrajzi nevekről – Tíz év után Schőn Mária újabb könyvvel jelentkezett

A Kalocsai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Viski Károly Múzeum közös szervezésében komoly érdeklődést kiváltó könyvbemutatót tartottak. A kalocsai múzeumban május 31-én délután kezdődő eseményen Schőn Mária: A hajósi táj története a sváb földrajzi nevekben című könyvének kalocsai premierjére, erre felfűzve Ummenhoffer Pál naiv festő kiállítására, a kísérő programnak szánt Hajósi Német Alapító Dalkör előadására érkezőket Arnold Adrien, a kalocsai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte.

Romsics Imre múzeumigazgató elmondta: a Schőn Mária hajósi helytörténeti kutató által írt könyv bemutatója idén januárban megtörtént Hajóson. A mű, amelynek szerkesztésében ő maga is részt vett, kicsit hosszadalmasan készült. Közel öt esztendeje kezdett a mű lektorálásába, szerkesztésébe, mígnem a múlt év végén Estók Mihályné hajósi polgármester és a hajósi német nemzetiségi önkormányzat támogatásával sikerült kiadni.


Mint elhangzott, Schőn Mária korábban Bereznai Zsuzsannával közösen írt könyvet A hajósi sváb parasztság mentalitása címmel, melyet Hajós Város Önkormányzata 2013-ban adott ki.

Schőn Mária munkái értékmentők, az évszázados hagyományok megörökítését és megőrzését szolgálják. A szerző most bemutatott önálló könyve a teljességre törekedve dolgozza fel Hajós eredeti, ősei által adott földrajzi neveket, melyek lassan, az évszázadok során a feledés homályába vesznének.

A vásárlási, dedikálási lehetőséggel egybekötött könyvbemutató a Schőn Mária vezette Hajósi Német Alapító Dalkör előadásával végződött, az énekkart három gombos harmonikás kísérte. 

Erről is tudnia kell