Vérsógor, apatárs, ángyóka - Kinek ki a kicsodája?

augusztus 09 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Tanuljunk a régiektől: azoktól, akiknek a rokonság apraja-nagyja még sokat jelentett, és a megnevezéseket sem keverték össze-vissza!

Napjainkban a rokonsági kötelékek – csakúgy, mint az emberi kapcsolatok általában – fokozatosan gyengülnek, noha régen ez adta a család és az egyén számára is a legfőbb biztonságot. Régen hetedíziglen, azaz hét generációig visszamenően számontartotta a család a családfa egyes ágait. Az elmagányosodás korában tesz egy kísérletet néhány kevesebbet használt kifejezés feltérképezésére az egy.hu munkatársa, Földi Ádám.

Az alapokat erről az ábráról le tudjuk olvasni:

 

Néhány példa:

Unokatestvér: Első fokon a szülők testvérének gyermeke (unokafivér és unokanővér, illetve valaki unokabátyja, unokaöccse, unokanénje vagy unokahúga), másod fokon a nagyszülők testvéreinek az unokái, ugye ők másodunokatestvérek. A dédszülők testvéreinek dédunokái pedig a harmadunokatestvérek.

Nagynéni, nagybácsi (nénike, bácsika): A szülők testvérei, illetve a nagyszülők esetén ők a nagy-nagynénik/bácsik, dédszülők esetén a dédnagynénik/dédnagybácsik, még tovább a szép-, ük- és az ős-nagynénik/nagybácsik jönnek.

Sógor: Egyenesági sógorságban vannak a házastársak szülei (ugye ők a nász-ak is),  például a Dunántúlon, ahol sógornak, sógorasszonynak hívják egymást. Sógorságban vannak egymással a házastársak oldalági rokonai, legszorosabbnak számít a sógorság a testvérek házastársai között, ennek neve vérsógorság. A vérsógorok testvérei szintén sógorságban vannak egymással. A sógorság is öröklődhetett több generáción keresztül, így akár a másod-, harmadunokatestvérek házastársainak rokonsága is tarthatja a sógorságot.

Nász, nászasszony: Valaki gyermekének az apósa, anyósa. Erdélyben helyette az apatárs, anyatárs megszólítás él.

Vőtárs, menytárs: lánytestvérek férjei, illetve fiútestvérek feleségei.

Ángy, ángyi, ángyóka: A családba vagy a közeli rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon felesége. Akár a vérszerinti, apaági fel- és lemenő összes férfirokonok feleségeit is ángyinak szólíthatják.

Bonyolítódik a dolog, ha széles a rokonság. Akkor a szólító a vele egy generációhoz tartozó illetve a nála idősebb vagy fiatalabb sógornőit a szólítás módjával is megkülönbözteti. Az idősebb testvérének feleségét ángyomasszonynaksógorasszonynak, magázva szólíthatja, míg a fiatalabbat ángyikának, ángyónak, öcsémasszonynak vagy keresztnéven, tegezve. Nagybátyja feleségét nénémasszonynak, míg unokaöccse feleségét kishúgomnak, kisángyónak nevezheti.

Koma: Ifjúkori választott legjobb barát. Ő lett később a születő gyermek keresztapja, felesége pedig a komaasszonnyá vált. Léteztek legénykomák, katonakomák, borkomák, de még bagókomák is.   

 

Erről is tudnia kell