Hajós várossá nyilvánításának 15 éves évfordulóját ünnepelte szombaton – Hajós már a Habsburg időkben város volt

augusztus 22 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Az eltelt 15 év, de az azt megelőző évszázadok tükrében bizton állíthatjuk: a már Habsburg időkben mezővárosi és vásártartási joggal rendelkező Hajós 2008. július 1-jétől méltán kapott ismét városi rangot. A rendezett, gondosan ápolt parkokkal, példás tisztaságú közterületekkel, világhírű pince faluval, kegytemplommal, új köztéri alkotásokkal, pezsgő kulturális élettel, a sváb nemzetiségi hagyományok őrzésével büszkélkedő város augusztus 19-én, szombaton kora délutántól késő éjszakába nyúló színes programokkal ünnepelte a nevezetes jubileumot. Az ünnepi eseménysor fontos része volt, hogy a Barokk kastély dísztermében bensőséges ünnepi testületi ülésen családtagjai, tisztelői körében Hajós Városért Kitüntető Díjat adtak át Kiss Károly Dénesné Fischer Teréziának, a Romai Katolikus Egyházközség irodavezetőjének, hitoktatójának széleskörű közösségi és szervező munkájáért, Hajós közéletében való aktív részvételéért. A kitüntetettet a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar és a Kiss Károly Dénesnét tagjai között tudó Hajósi Katolikus Egyházi Énekkar műsorral köszöntötte.

A műsorfolyam szabadtéri részének ezúttal is a város központjában, a Barokk kastély közvetlen szomszédságában lévő kispálya adott helyet. A fedett színpad és fedett nézőtér környezetében 15 órától 17 óráig elsősorban a gyerekeknek szóltak a programok. A nemrégiben megtartott Tűzoltók Napján már kitűnőre vizsgázott 16 órai habparty és az ugrálóvár bizonyosan újabb nyomokat hagyott a csillámtetkóval, arcfestéssel ékesített gyerekeken, akiket a vizes program után a Lóca Együttes gyerekkoncertje várta.


Forrás: Zsiga Ferenc

A Barokk kastély dísztermében 17 órától tartott bensőséges hangulatú ünnepi ülést Hajós Város Képviselő-testülete. Az eseményen Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester olvasta fel a grémium egyhangúan támogatott döntését, amely szerint Kiss Károly Dénesné Fischer Teréziának Hajós Városért Kitüntető Díjat adományoztak.

Az ünnepelt méltatásakor elhangzott:
„Kiss Károlyné 1961-ben született Kalocsán, lakóhelye Hajós. Tanulmányait a Hajósi Általános Iskolában kezdte (1968-1976), majd a középiskolát a Frankel Leó Németnyelvű Gimnáziumban végezte el (1976-1980). Felsőoktatási tanulmányait 1991-94 között teológia szakon Baján folytatta. 1980-ban Kiss Károllyal kötött házasságot Hajóson, a 43 éve tartó házasságából két gyermeke született: Péter és Anna. Első munkahelye a kalocsai Emika Elektromechanikai Vállalat volt, ahol hat évet dolgozott (1980-1986).
Ezt követően 1992-ben a hajósi Római Katolikus Plébánián helyezkedett el, ahol napjainkig is hitoktatóként és irodavezetőként dolgozik. Az elmúlt 31 évben széleskörű tevékenységet végzett a plébánián, amely magában foglalja többek között adminisztrációs feladatok ellátását, a templomkert és a kálvária rendben tartását, az egyházi ünnepek során a templom díszítését, az egyházi események szervezését, az egyházközség működésének a támogatását. Önfeláldozóan segíti a mindenkori plébános atya munkáját. Szívén viseli a templom és templomkert, a plébánia, a hittanterem és a kálvária gondját, segíti a karbantartási, felújítási folyamatokat. Az eredményes egyházközségi munka érdekében együttműködik az egyházi énekkarral, a karitász csoporttal, az egyházi képviselő-testülettel.
Kiemelendő a hívekkel való kapcsolattartása, empatikus, segítő ügyintézői hozzáállása.
Rendszeresen bemutatja a hajósi templomot és annak történetét az ország minden részéből érkező csoportoknak, akik jó hírét viszik a hajósi templom szépségének. Szüntelen és lelkiismeretes munkája emeli a templomi ünnepek fényét legyen szó akár egy hétköznapi szentmiséről, akár a legnagyobb egyházi ünnepekről. Ki kell emelnünk oktatói, pedagógiai munkásságát is. Több generációt átívelően oktatott hittant és oktat ma is a Hajósi Általános Iskolában, az egyik fő szervezője a több mint hat éve rendszeresen megrendezésre kerülő nyári hittantáboroknak.
Tevékenységében támogatja szerető családja: édesanyja, férje, gyermekei.
Áldozatos munkája nélkülözhetetlen szerepet tölt be a hajósi plébánia zavartalan és folyamatos működésében, az egyházközség és az egész hajósi római katolikus közösség életében. Általa szolgálja Hajós várost, gazdagítja és emeli szellemi-erkölcsi életét, és viszi jó hírnevét.
Hajós város képviselő-testülete Kiss Károly Dénesné részére a Hajós városért kitüntető címet és díjat adományozza
.” – hangzott el.


Forrás: Zsiga Ferenc

A pénzjutalommal is járó kitüntető díjat, Korom Katalin keramikus művész népviseletbe öltözött párt ábrázoló alkotását és az oklevelet az ünnepeltnek a városvezető erős taps kíséretében adta át.

Az ünnepség fényét a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar három darabból álló előadása emelte.

Az ünnepeltet a Kiss Károly Dénesnét tagjai között tudó Hajósi Katolikus Egyházi Énekkar is műsorral köszöntötte.


Forrás: Zsiga Ferenc

18 órától Hajós Város Fúvószenekara és a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánccsoport lépett színpadra. A 20 órai tábortűz lángjai még ki sem hunynak, amikor 21 órától a Veracruz zenekar csapott a húrok közé, a jubileumi ünnep a kétórás koncerttel zárult.


Erről is tudnia kell