Van járvány? Csak a szokásos…

február 23 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Szerkesztőségünk arról értesült, hogy a Kertvárosi Általános Iskolában délutáni szakköri foglalkozások maradtak el, napközis csoportokat vonták össze. Máshonnan is influenzaszerű megbetegedésekről hallunk. A szakemberek azonban óvatosan fogalmaznak.

Arra figyelmeztetnek, hogy noha a Covid-járvány idején bevezetett szigorú járványügy szabályok hatásaként szinte elszoktunk ettől, de az évnek ebben az időszakában természetesnek tekinthető az ilyen jellegű esetek számának növekedése. Ám a megbetegedések közt súlyosak is előfordulnak, ezért az elővigyázatosság indokolt! A beteg gyermekek gyógyításához gyermekorvostól kaptunk tanácsokat.

Mivel az ilyen jellegű fertőzések terjedésének a nevelési intézmények valóságos melegágyai, ezért dr. Szeitz Klára gyermekorvostól érdeklődtünk a megbetegedésekkel kapcsolatban.

– Mintegy két hete jelentősen megemelkedett a beteg gyermekek száma, közel száz megkeresés van a szülők részéről naponta. A magas, akár 40 fokos lázzal, fejfájással, végtagfájdalmakkal és száraz köhögéssel járó influenzás és influenzaszerű megbetegedések száma nőtt meg jelentősen. Emellett gyakoriak a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is, amelyek gyakran kórházi kezelést igényelnek – tájékoztatott a szakember. A gyermekorvos ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy jellemzően február, március hónapban minden évben megszaporodnak ezek az influenza jellegű betegségek

Dr. Szeitz Klára hozzátette: a megbetegedések súlyossá válásának megelőzésében fontos a sok pihenés, alvás, bő folyadék fogyasztása!A láz- és köhögéscsillapítás mellett nagyadag C és D vitamin adása is javasolt!

Azt a gyermek amelyiknél a fenti tüneteket tapasztalták, legalább három láz és tünetmentes nap után szabad újra közösségbe engedni.

Az iskolákban nincs rendkívüli helyzet

Bár növekszik az influenzaszerű megbetegedések száma mind a tanulók, mind tanáraik körében, de ez az év szakaszában természetes, a Bajai Tankerületi Központ fenntartásában lévő köznevelési intézményekben a megbetegedések miatt rendkívüli intézkedéseket nem kellett bevezetni – tudtuk meg a tankerületi Központ tájékoztatásából.

Általában a januári és februári időszakban minden tanévben magasabb a megbetegedések száma – mutat rá a Tankerület megkeresésünkre küldött válasza, amelyből ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában 2023. február 16. és 17. napján a megbetegedett pedagógusok és tanulók hiányzása miatt a délutáni napközis csoportokat összevonták, a szülők 14 órától hazavihették gyermekeiket. Az iskola öregcsertői telephelyén dolgozó két pedagógus közül az egyik szintén megbetegedett, így a másikuk biztosította a feladatok szakszerű ellátását, ám a szülők 14 órától itt is hazavihették a gyermekeket.

A Tankerületi Központ által fenntartott iskolákban semmilyen korlátozás nincs érvényben, minden iskolában fokozottan ügyelnek a fertőtlenítésre, a tanulói hiányzásokat az intézmények kezelik és tartják nyilván, házirendjüknek megfelelően – tájékoztatta lapunkat Sárosi Magdolna tankerületi igazgató megbízásából Nagy Friderika igazgatói titkársági referens.

Erről is tudnia kell