Kiskőrösön kalocsaiak részvételével rendezték meg a Magyar Éremgyűjtők 53. Vándorgyűlését – Betekinthettünk a numizmatika színes és érdekes világába

augusztus 21 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete kiskőrösi csoportjával közösen augusztus 19-én, szombaton Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központban tartotta meg a Magyar Éremgyűjtők 53. Vándorgyűlését. A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett találkozóra a kalocsai járásból és Kalocsáról is számos éremgyűjtő érkezett. Az ország településeiről, még Győrből, Debrecenből is nagy éremkollekciókkal érkező kiállítók szerint nagy volt az érdeklődés, az érembörze is sikeresen zárult, az ezerötszáz főnyi érdeklődő betekintést nyerhetett a numizmatika színes és érdekes világába.

Mint a helyszínen tapasztaltuk, a gyűjtőknek a négy nagy teremben, több száz négyzetméteren lehetőségük nyílt a gyűjteményük kiállításához, valamint gyarapításához csere és vásárlás formájában. Kiskőrös Város Önkormányzata az alkalomból kiadott egy érmet, amelyen a város jellegzetes épületei láthatók: egyik oldalán a Petőfi Szülőház, a másik oldalon pedig a Polgármesteri Hivatal a Petőfi szoborral. A jubileumi érmet a helyszínen is árusították. Nagyon sok kiskőrösi szívügyének tekintette, hogy vásároljon az éremből, hogy a 200 éves évfordulót ezzel is megörökítse, emlékezetessé tegye.

Az éremgyűjtők a hajnali nagy vihar ellenére már szombaton reggel 7 órakor elkezdték berendezni a termeket, így 8 órakor megkezdődhetett az éremcsere, az alkudozás és az adás-vétel. Láthatóan nem előzmények nélkül, többen már úgy érkeztek, „ha meg van még nálad, megveszem.” Mint kiderült, az éremgyűjtők az online térben is aktívak, de egy-egy, különösen nagyobb értékű érem esetében elkerülhetetlennek tartják, hogy a megvásárolni kívánt érmet kézbe vegyék, nagyító alatt megvizsgálják mielőtt kifizetik, vagy a sajátjukat elcserélik a kiszemelt éremre

A Kalocsáról érkezett Vörösváczki Csaba, aki 40 éve gyűjt érméket, jókora összeggel a zsebében érkezett, de interjúnkig nem találta meg a keresett érmet. Viszont egy kis tájékoztatást azért kaptunk tőle.

Az ugyancsak Kalocsáról érkezett Korsós László, aki a Bajai Éremgyűjtő Egyesület tagja éppen akkor adott el egy plakettet, amikor az érmekkel terített asztalához értünk. Mint elmondta, a legértékesebb és legféltettebb darabja az az 1834-ből származó érem, amelyik Sissit, Ferenc József osztrák császár és magyar király feleségét ábrázolja. Az 500-nál is több darabos gyűjteményéből ez az egy bizonyosan nem lesz eladó, sohasem. 

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára 10 órakor került sor. A vándorgyűlés résztvevőit, köztük Csóka Ferencet, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnökét és az elnökség tagjait Domonyi László polgármester köszöntötte. A megnyitón sajnos nem jelent meg a Petőfi útja éremsorozat tervezője, Fritz Mihály szobrászművész, de a gyönyörű, ezüstből készült érmesor kivitelezője, Szabó Tamás, a szegedi ÉremVerde tulajdonosa részt vett a vándorgyűlésen.

A „Petőfi az érmészetben” című, Prepszent István kiskőrösi régiségkereskedő, becsüs, numizmatikus, a kiskőrösi csoport elnöke által összeállított  kiállítást - méltató szavak kíséretében - Csóka Ferenc elnök nyitotta meg.  Az ünnepi közgyűlés a művelődés központ kamaratermében zajlott, és alkalom volt arra is, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete átadja a 2023. évi kitüntetéseket. A résztvevők az ebéd után tárlatvezetéses látogatást tettek a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban.

A Vándorgyűlés meglepetése volt az a 120 centiméteres Petőfi bronz szobor, posztamensen, amely Prepszent István tulajdona.


A szobor eredetije köztéri szoborként Kiskunfélegyházán van. A szobrot Köllő Miklós szobrászművész készítette.  Érdekessége, hogy annak idején Kiskőrös is pályázott a kiskunfélegyházai szoborra, amely Erdélyből Trianon után került Magyarországra, végül Kiskunfélegyházára. Ám most a lokálpatrióta Prepszent István jóvoltából Kiskőrösön is van egy ilyen, egykor áhított szobor a városban.

Ugyan a kiállításon főleg numizmatikai anyag volt látható, de értékes festményeket és szobrokat is közszemlére tettek. A legnagyobb érdeklődést talán a kiskőrösi csoport által kiadott érmek, valamint a Petőfi útjai sorozat érmei váltották ki.

A szervezők szerint a vándorgyűlés és az érembörze látogatóinak száma meghaladta az 1500 főt.

Erről is tudnia kell