Összbírói értekezleten értékelték az elmúlt évet a Kecskeméti Törvényszéken – Sok a nehéz megítélésű büntetőügy

május 14 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
A Kecskeméti Törvényszék Dísztermében összbírói értekezletet tartottak 2023. május 11-én, melynek keretében dr. Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke ismertette a törvényszék és az illetékességi területén található helyi bíróságok működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről elkészített 2022. évi beszámolót.

Az összbírói értekezleten részt vett többek között dr. Senyei György, az OBH elnöke, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, dr. Varga Zsolt András, a Kúria elnöke, dr. Tóth Áron László, az Országis Bírósági Hivatal Elnöki Kabinet főosztályvezetője, Deutschné dr. Kupusz Ildikó és dr. Pusztai-Sznyida Barbara (Országos Bírói Tanács).

Hosszú távon racionális létszámgazdálkodással, belső munkaszervezéssel tartható fenn, hogy minden bíróság megfelelő időn belül bírálja el az ügyeket, azok sehol ne húzódjanak el - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Kecskeméten.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: MTI


Tóth Áron László a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón elmondta:

Összességében kevesebb ügy érkezik a bíróságokra, de nő a nehezebb megítélésű, bonyolultabb ügyek száma.”Kiemelte, arra kell törekedni, hogy a kevesebb ügy miatt felszabaduló kapacitást megfelelően csoportosítsák át a nehezebb ügyekre. A két évnél és annál hosszabb ideig elhúzódó ügyekre kell koncentrálni - hangsúlyozta, megjegyezve: az öt éven túli ügyek ritkának számítanak, országosan 400-500-ra tehető a számuk.

Hozzátette, az OBH létszámgazdálkodási kabinetje éppen azt vizsgálja, hogy a megüresedett álláshelyeket be kell-e tölteni az adott helyen, vagy inkább máshol lenne ezekre szükség.

Hosszú távon csak így lehet fenntartani, hogy minden bíróság megfelelő időszerűséggel működjön - fogalmazott. A kabinetvezető elmondta:

A Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén viszonylag sok a nehéz megítélésű büntetőügy. Az új, elsősorban gazdasági típusú bűncselekmények itt jelennek meg először, de az itt dolgozó büntető bírák emellett is nagyon jól teljesítenek.”Tájékoztatása szerint a Kecskeméti Törvényszéken több ügy fejeződött be, mint amennyi érkezett, vagyis csökkent az ügyhátralék, ez a tendencia már 2020 óta megfigyelhető.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: MTI


Egyre gyorsul az ítélkezés, de így is tavaly nagyjából 1 millió 150 ezer ügy érkezett a magyar bíróságokra - ismertette.

Kitért arra, egy 2020 nyarán indult átfogó programnak köszönhetően országosan 43 százalékkal csökkent a két évnél hosszabb ideig tartó perek száma, ez a mutató a Kecskeméti Törvényszéken 45 százalékos. Tóth Áron közölte:

Kecskeméti Törvényszék esetében az országos átlagnál minden ügyszakban magasabb a jogerőre emelkedés aránya."A kabinetvezető szólt arról is, hogy tavaly 1807 távmeghallgatást tartottak a vármegye bíróságain. Ezt költséghatékonysági és biztonságkockázati szempontból is fontos lehetőségnek nevezte.

Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke elmondta:

járásbírósági szinten 50 százalékra csökkent az elhúzódó ügyek száma, míg törvényszéki civilisztikai ügyszakban közel harmadára”Szólt arról is, hogy két éve jelentős az embercsempészéssel kapcsolatos ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken, az idén már több mint 400-ra tehető.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Kalocsai Járásbíróság és a Kiskőrösi Járásbíróság elnökét felkérjük, hogy a szükséges engedély megérkezése után ismertessék az általuk vezetett bíróság működését érintő lényegesebb adatokat és tendenciákat. A két interjúval később jelentkezünk. 

 

Erről is tudnia kell