230 millió forintból újult meg a COOP áruház Foktőn – A Magyar Falu Program 58 millióval támogatta

Teljes körűen megújult Foktő közel 150 éve épült, településképi szempontból jelentős, mindig is kereskedelmi, szolgáltató célokat szolgáló épülete, a Hunor Coop Zrt. üzemeltetésében lévő COOP áruház. A település központjában, a községházával szemben lévő épületet rekordidő, 10 hét alatt, a nagy üzletláncok áruházai mintájára korszerűsítették. A minden helyi igényt kielégítő áruházat ünnepélyes keretek között május 12-én délelőtt Font Sándor országgyűlési képviselő, Bakai Károly polgármester és Mészáros Zoltán, a cég elnök-vezérigazgatója avatta fel és adta át a vásárlóknak.

A falu életében mérföldkőnek számító eseményre a helyi óvodások és a népdalkör tagjai szívet-lelket melengető műsorral készültek. Fellépésük egyik érdekessége, hogy abban az üzletet évtizedek óta vezető Mészáros Bélát és családtagjait, egyben munkatársait dalban és versben köszöntötték.

Mészáros Zoltán az óvodások és a népdalkör produkciója után köszöntötte a vendégeket, majd a szentesi székhelyű társaság vezetője meglepő jártassággal, még a helyieknek is újdonságokkal szolgálva ismertette a nagy múltú épület történetét.

Mint felidézte, az épületet több mint 150 éve Weisz Jakab zsidó kereskedő építtette, benne italkimérés, vegyeskereskedés, magtár és borbélyüzlet működött. Miután a magtár kiürült, azt a falu táncháznak is használta, mely igen közkedvelt volt a helybéliek körében.

A foktői ABC az 1950-es évek végétől működik élelmiszerboltként. Az elmúlt évtizedekben két alkalommal, 1971-ben és 2006-ban került felújításra, de ezek inkább a terület bővítését célozták meg. Először az üzlet melletti italbolt egy része, majd másodszorra a megmaradt rész került az üzlethez – mondta Mészáros Zoltán, majd áttért az üzlet újkori történetére.

A részleges rekonstrukciók után a bolt megérett a teljes felújításra. Az áruház teljes hőszigetelést kapott. A kivitelezésnél - mint a többi felújított boltunk esetében is - az energiatakarékosság volt a meghatározó. Kicserélték az eladótér teljes bútorzatát, valamint a teljes hűtőfelület is. A teljes berendezés igazodik a 21. század vásárlási szokásaihoz, követelményeihez.”


Forrás: Zsiga Ferenc


A foktői üzlet felújítása-korszerűsítése során elvégzett munkákról, a megújult berendezésekről szólva a cégvezető kifejtette:

Megtörtént a nedves falak utólagos szigetelése; bejárat korszerűsítése automata ajtókkal; belső átalakítás, hússzekció kialakítása háttérhelyiséggel; belső burkolatok cseréje, álmennyezet kialakítása; elektromos hálózat, világítás felújítása; épületgépészeti rendszerek felújítása, hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer kialakítása; tetőfelújítás, cserépfedés cseréje, napelemes rendszer telepítése, mely az egész épület energiafogyasztásának 70-80 százalékát biztosítja! Fontos volt még az épülethomlokzat felújítása, nyílászárók, technológiai hűtésrendszer cseréje; az új eladótéri-raktári berendezések, új öltöző -, új irodaberendezés, informatikai rendszer; új riasztórendszer, videórendszer, udvari térburkolat kialakítása.”A vezérigazgató rámutatott:

A bolt máris rengeteg és nagyon pozitív visszajelzést kapott, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy még egy üzletet sikerült becsatlakoztatni a korszerű, modern és energiatakarékos áruházaink sorába! A felújítást követően az üzlet az eddig megszokott, illetve az új húspultnak, eladótérnek köszönhetően attól bővebb áruválasztékkal 5:30 órától hétköznap este 18 óráig, szombaton 5:30-15:00 óráig tart nyitva, vasárnap zárva tart. A dolgozói létszáma a foktői üzletnek 6 fő."Mészáros Zoltán a mondanivalóját azzal zárta: a cég részéről a foktői rekonstrukció bizakodás és befektetés a jövőbe! 


Forrás: Zsiga Ferenc


Font Sándor országgyűlési képviselő aláhúzta:

A Kormány feltett szándéka, hogy az ötezer fő, de főként a kétezer fő alatti települések kapjanak meg minden olyan szolgáltatást, ami a hétköznapi életükhöz, a gyermekneveléshez szükséges. A Kormány egyik legsikeresebb programja a kizárólag hazai forrásból finanszírozott Magyar Falu Program. Soha ennyi figyelem nem irányult a kistelepülésekre, és ebbe beletartozik a boltok, kisebb üzletek támogatása, fejlesztése. Az egyes programelemek célja, hogy a kisebb települések sem legyenek hátrébb sorolva az állami és önkormányzati szolgáltatások elérése tekintetében, ne ez legyen az elvándorlás oka a kistelepülésekről. Ugyan jelentős, de mégis csak kisebb részét adta a Magyar Falu Program ehhez az üzlethez, a fejlesztési forrás kétharmadát a vállalkozó csoport biztosította. Ez azt jelenti, hogy bizakodnak! Bizonyosan jól döntöttek, hiszen Foktő egy ikonikus hely, Duna parti település, turisztikai vonzerővel. Érkezésemkor éppen két belga kerékpáros turistával beszélgettem, akik Svájcon keresztül érkeztek, és Görögországba tartanak. Már a tervező asztalokon van a Duna mindkét oldalon futó, a dunaföldvári és a dusnoki Szent László hidat összekötő kerékpárút. Az épülő Duna-híd és a tovább fejlődő Viterra Növényolajgyár még inkább felhelyezi Foktőt a fejlesztések, a turizmus térképére. A vállalkozó cég jó szemmel, időben vette észre ezt a még kiaknázatlan lehetőséget, és hogy itt érdemes a Magyar Falu Program forrása mellé oda tenni a jelentős saját erőt.”


Forrás: Zsiga Ferenc


A képviselő végül gratulált a beruházáshoz és sok elégedett vásárlót kívánt az üzletnek.

Bakai Károly polgármester felidézte, hogy múlt év őszén a cég még a bolt felújítás alatti bezárásán gondolkodott, de az önkormányzat felajánlotta, hogy az iskolaépületben bérleti díj nélkül helyet biztosít az átmeneti, ideiglenes működéshez. Ez a visszajelzések szerint jó ötletnek bizonyult, a korábbi forgalmat és bevételt realizálták a vásárlók kitartásának köszönhetően.

A polgármester azzal zárta mondanivalóját:

Nagy öröm az új, megújult, megszépült üzlet, és az is öröm, hogy Mészáros Béla boltvezető mellett felesége és fia is ebben az üzletben dolgozik, valamint további helybélieknek biztosítanak munkahelyet. Örömmel látom, hogy a modern üzletben mindent lehet kapni! Az egész falu nevében köszönöm a befektetett forrást és energiát a Hunor Coop Zrt-nek!"
A beszédek elhangzását követően Font Sándor, Mészáros Zoltán és Bakai Károly vágta át a nemzeti színű avatószalagot.

Az esemény végén a cég munkatársai bemutatták az üzletet a vendégeknek.

Foktő

Bács-Kiskun Vármegyei Foktő a Duna mellett, Kalocsától 3 kilométerre nyugatra fekszik. A település és környéke már ősidők óta lakott hely. Bronzkori, kelta, és római kori leletek is kerültek elő a község melletti dűlőkből. 1848-ig a kalocsai érsek volt a település földesura. Nevezetességei közül meg kell említeni a Hild József tervezte református templomot, mely 1843-ban épült. 2021-ben kezdték el építeni a Kalocsa-Paks Duna Hidat, mely Foktő külterületén íveli át a Dunát. A híd átadása a tervek szerint 2024. nyarán várható. A község lakosságának száma 1512 fő. A településen található a Viterra Növényolajgyár, mely Közép- Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb növényolaj gyára. A gyár több helyi lakosnak ad munkát, de Kalocsa közelsége miatt számottevő az ingázók száma is.

Erről is tudnia kell