Paprikás kácsi lépésről lépésre

szeptember 18 2023
A paprikás kalács, vagy hagyományos nevén paprikás kácsi, tökéletes választás lehet egy tartalmas húsos leves, egy jó halászlé után.

Az autentikus ételből Kalocsán korábban rekord is született, ugyanis a 2013-as Paprikafesztiválon

az elkészített paprikás kácsi hossza 28 méter lett,

melynek részleteiről az alábbi videóban hallhatnak bővebben:


Nézzük, hogyan is készül a paprikás kácsi!

Hozzávalók:

  • 3-3,5 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 30-30 dkg finomliszt és rétesliszt,
  • 1 tojás,
  • fél kiskanál só,
  • 10 dkg zsír
A töltelékhez:
  • 2 csapott evőkanál pirospaprika (nem csípős!),
  • 7-8 evőkanál kristálycukor,
  • 6-8 dkg zsír (eredetileg kacsazsír, de lehet vaj is)
 


Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. Kb. a felét átöntjük egy nagyobb pohárba, az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot belekeverjük, és meleg helyen 15 percre félretesszük, hadd fusson föl az élesztő.

A kétféle lisztet, – ezek szintén szobahőmérsékletűek legyenek -, egy tálba szitáljuk. Ráütjük a tojást, megsózzuk, az olvasztott, de nem meleg zsírt és a tejes élesztőt hozzáöntjük. Elkezdjük összedolgozni, dagasztani, közben a maradék langyos tejet is hozzáadjuk. Akkor jó, ha inkább kicsit kemény, mint lágy kelt tészta lesz belőle, amelyik elválik a tál falától, szépen összeáll. Ehhez 6-8 percnyi dagasztás szükséges. Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután kettéosztjuk, egyenként enyhén meglisztezett gyúrólapon fél centi vastagságúra, 35-40 centi hosszúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen meghintjük a pirospaprikával, úgy, hogy a tészta felületén mindenhová jusson belőle. Ezt kristálycukorral szórjuk meg úgy, hogy szintén mindenhová jusson, ne látszódjék alatta a paprika. (Van, ahol úgy készítik, hogy a paprikát a cukorral összekeverik, így szórják egyenletesen a tésztára.) Az olvasztott zsírral megcsuratjuk. Lehetőleg minél több csavarással feltekerjük, és mindkét rudat ügyesen átemeljük egy kikent nagy tepsibe. Felvert tojással lekenjük, illetve lekenhetjük olvasztott zsírral is. Előbbitől keményebb, utóbbitól puhább lesz a héja sütés után. Hústűvel néhány helyen egészen az aljáig megszurkáljuk. Letakarva meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.

Végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 40-45 perc alatt megsütjük.

 

Erről is tudnia kell