“Az olvasás, a csokoládé, a jó zene vagy egy könnyed beszélgetés mindig fiatalon tartja az agyat!”

szeptember 23 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Az agyunk azért betegszik meg, mert nem tudjuk megvédeni. Elszigetelődünk a mobileszközeinkkel, nem élünk társasági életet, és nem bombázzuk pozitív élményekkel. És ébredés után nem végzünk néhány egyszerű légzőgyakorlatot.

Az agyunk akkor is rosszul érzi magát, ha megterhelő reggelit fogyasztunk, ha kutyafuttában eszünk, vagy túl sokat beszélünk telefonon, és nem pihenünk eleget – mondta Vlad Ciurea idegsebész egy interjúban.

Az agynak tiszta levegőre, egészséges ételekre, egészséges zsírokra és olyan egészséges édességekre van szüksége, mint pl. a méz. Az agy szereti a csokoládét, de szüksége van a friss vízre, és a sok mosolygásra is”– mondta Vlad Ciurea, aki több, mint 50 éve foglalkozik az agy egészségével.

Az idegsebész közel 23 ezer agyműtétet hajtott végre.

Azért betegszünk meg, mert nem beszélgetünk eleget és elszigetelten élünk!

Reggel keljünk minél korábban, tárjuk szélesre az ablakot, és végezzünk légzőgyakorlatokat. Egy orosz professzor azt mondta, hogy a szibériai levegő annyira jó, hogy akár 150 évig is el lehet élni tőle. A levegő a tüdőbe jutva segíti az agyi áramkörök beindulását. A légzőgyakorlatok elvégzése után meg kell inni 2 pohár szobahőmérsékletű vizet. Az első kimossa a szervezetből az összes méreganyagot, a második pedig mozgásba hozza a “motort”.– mondja a professzor.

Az agy nem szereti a zsíros ételeket, a dohányzást, ellenben jó barátságban van az étcsokoládéval. A cigaretta ugyanolyan káros hatással van az agyra, mint a szívre. Az idegsebész szerint az alacsony kalóriatartalmú hús sokkal egészségesebb az agy számára, mint a szalonna.

Az agy a nap folyamán két időpontban dolgozik a maximumon, 10:00-12:00 és 16:00-18:00 óra között. Ha fáradtnak érezzük magunkat, igyunk egy kis kávét, de csak mértékkel, és sohase cukorral, hanem inkább mézzel”
Az agy legjobb barátja nem a Facebook, hanem a mosolygás.

Legyünk nyitottak, ne zárkózzunk el, sétáljunk, utazzunk, legyünk jelen a világban, tegyünk olyan dolgokat, amelyek jókedvre derítenek. Írjunk, olvassunk, keresztrejtvényezzünk, haladjunk a világgal, ne ragadjunk le egy helyben. Mozogjunk, táncoljunk, hiszen a tánc bizonyítottan segít megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát”– hangsúlyozta.

Manapság egyre többen szenvednek a kimerültségtől, mert túlzottan igénybe van véve az idegrendszerük. Túl sokat stresszelünk, nem alszunk elegendő időt, fáradtak vagyunk, agyonhajszoljuk magunkat, addig míg végül agyvérzést szenvedünk, és csodálkozunk, hogy mitől. Pihenjünk eleget, a magunk érdekében, az agy este 10 és 12 óra között tud a legjobban “megtisztulni a sok szeméttől”, éppen ezért feküdjünk le idejében, és ha lehet, ne tévézzünk, ne használjunk semmilyen elektromos eszközt.– tanácsolja a szakember.

Erről is tudnia kell