Emberéletet követelt a gyorshajtó teherautó és a boronázó ütközése

szeptember 21 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki tehergépkocsijával a megengedett sebességet jelentősen túllépve az előtte haladó mezőgazdasági járműszerelvénynek ütközött, amelynek következtében a tehergépkocsi jobb első utasa a helyszínen életét vesztette.

A vádirat szerint a bácsbokodi férfi - az ügy vádlottja - tavaly március 10-én délután az 55. számú főúton Mélykút irányába nappali, derült látási viszonyok között közlekedett a céges tehergépkocsival, amelyben három utasa is volt.

A vádlott a megengedett 90 km/h sebességet jelentősen túllépve, mintegy 125-130 km/h sebességgel vezette a teherautót, emiatt nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladó mezőgazdasági járműből és a hozzá kapcsolt ásóboronázóból álló járműszerelvény mögött.

Balra kormányzása ellenére a teherautó jobb elejével nekiütközött a 25-30 km/h sebességgel haladó lassújármű hátsó részének, aminek következtében a járműszerelvény megpördült és az ütközés erejétől szétszakadva a szemközti sávban állt meg. A vádlott által vezetett tehergépkocsi az ütközést követően előbb a túloldali útpadkára sodródott, majd a vízelvezető árok falának csapódott.

A baleset során a teherautó jobb első utasa kizuhant a járműből és a helyszínen életét vesztette. A jobb hátsó utas és a biztonsági övet nem használó vádlott súlyos sérüléseket szenvedtek.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - annak hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.

Az ügyészség a sofőrt halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Erről is tudnia kell