Ballagás 2023 – A kossuthos búcsúzók lufik képében engedték el a középiskolás diákéveket

május 08 2023
Szerző
Illés György
Csütörtökön délután tartották a Kossuth Zsuzsanna technikum ballagását. Huszonkilenc diák vállára került ballagó tarisznya, ebből tizenöten technikumi tanulmányaikat zárják le.

Miután az iskola és társintézményei vezetősége, az önkormányzat képviseletében jelen lévő dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester, valamint mások mellett a tanulók hozzátartozói, barátai alkotta népes közönség előtt bevonult és elfoglalta helyét a búcsúzók sora – a technikum 8 turisztika és 7 vendéglátó szakos, valamint a turizmus-vendéglátás ágazat 14 végzőse – és az iskola zászlaja, az ünnepély a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.


A Kollár Noémi műsorközlésével zajlott ünnepély irodalmi felütéseként Gudics Bencze István 12. osztályos tanuló adta elő a Domonkos napra című verset, Arany János költeményét.

Ezt követően Homoki Dominika 11. osztályos tanuló búcsúztató gondolatait osztotta meg, felidézve a diákévek közös iskolai élményeit, egyúttal biztatta a búcsúzókat az előttük álló megmérettetésre, és elmondta jókívánságait az elkövetkezendő, sorsdöntő időszakra vonatkozóan.

A végzősök nevében az iskolának, tanáraiknak, diáktársaiknak Harangozó Eszter 12. osztályos tanuló intett búcsút, köszönetet mondva tanáraiknak és szüleiknek a tőlük kapott támogatásért, útmutatásért és szeretetért.

Ezt követően Vangelis zenéjére az iskola zászlaját a távozók nevében András Vazul Mátyás és Malomsoki Dóra át adta a feltörekvő generációnak, akiknek nevében Bóna Dalma és Sebestyén Bence vette át a lobogót.

A továbbiakban Bekéné Deutsch Ágnes látta el erkölcsi és szellemi útravalóval a végzős diákokat.

Egy átlagos ember 27.375 napig él. Ennyi jut, ha szerencsénk van. Először ez egyáltalán nem tűnik hosszú időnek, TE hány napra emlékszel vissza a középiskolás életedből? 540, 720?”– kezdte beszédét az igazgató, az idő relatív voltára és megragadásának fontosságára irányítva a tanulók figyelmét, ugyanakkor arra is rámutatva, hogy a sok elfeledett, vagy feledhető nap után

A BALLAGÁS EMLÉKEZETES MÉRFÖLDKÖVE A DIÁKOK ÉLETÉNEK, AMELY EGYBEFOGJA A MÚLTAT, A JELEN PILLANATOT ÉS A JÖVŐT.

Bíztató szavai sorában az életet egy nagy piacként megjelenítő hasonlatában a búcsúzókat a valós értékek – család, barátság, tudás (…) – választására ösztönözte, és óva intette az „időrabló”, a tehetségüktől, lehetőségeiktől, feladataiktól őket elterelő hamis csábításoktól.

Az igazgató beszédében példaként állította a márciusban országosan is kiemelkedő eredményt elért Józsa Márk 3/11.B osztályos szakács tanulójukat, aki a Szakma Kiváló Tanulója cím birtokosa lett, és a SzakmaSztár verseny országos döntő előválogatójába jutott, elért eredményei alapján pedig mentesül a szakmai vizsga letétel alól, ezért ő már aznaptól hivatalosan is szakács.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György


A szülőkhöz is szólt, őket a bekövetkezendő változásokra tekintettel az elengedés és a megtartás közti helyes arány keresésére bíztatta, idézve az egyik szülőnek kirepülő gyermekével való kapcsolatukról alkotott gondolatát:

Eddig lépcső voltam számára, amelyen előrehaladhatott, ezután kapaszkodó leszek, hogyha szüksége van, segítséget kérhessen.”Végül a búcsúzókhoz fordult:

Szárnyra bocsátalak benneteket! Kívánom, hogy szakmátoknak mesterei legyetek, amihez nem elég jól elvégezni a rátok bízott munkát, alázatosnak, udvariasnak, precíznek, pontosnak, kitartónak is kell lennetek ahhoz, hogy egyre több és egyre jobb munkát kapjatok."– intette a diákokat Bekéné Deutsch Ágnes, beszédét így zárva:

Maradjatok meg mosolygós Kossuthos diáknak, legyetek szorgalmas, becsületes felnőttek!”Elbocsátó beszéde után az igazgató asszony könyvjutalmakat adott át a kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákoknak.

Jutalomkönyvet vehetett át

  • Borbély István Gábor 3/11.B osztályos tanuló jó tanulmányi és szakmai munkájáért
  • Kuncz Roland 3/11.B osztályos tanuló jó tanulmányi és szakmai munkájáért, szakmai versenyeredményeiért
  • Csóti Petra 12.A osztályos tanuló szakmai munkájáért, versenyeredményeiért pályaorientációs tevékenységéért
  • Fekete Andrea 12.A osztályos tanuló jó tanulmányi eredményéért szakmai munkájáért, versenyeredményeiért, pályaorientációs tevékenységéért, szorgalmáért, szakmai munkájáért
  • Gudics Bence István 12.A osztályos tanuló iskolai közösségi és sport munkájáért, szakmai versenyeredményeiért, pályaorientációs tevékenységéért
  • Harangozó Eszter 12.A osztályos tanuló szakmai és sportmunkájáért, pályaorientációs tevékenységéért
  • Kovács Virág Ágnes 12.A osztályos tanuló szakmai és pályaorientációs tevékenységéért
  • Mahucs Szintia 12.A osztályos tanuló jó tanulmányi eredményéért, szorgalmáért, szakmai munkájáért, versenyeredményeiért, pályaorientációs tevékenységéért
  • Szalai Szonja 12.A osztályos tanuló szakmai és sportmunkájáért, versenyeredményeiért, pályaorientációs tevékenységéért, szorgalmáért, szakmai munkájáért


Kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért, szakmai munkájáért kimagasló versenyeredményeiért

JÓZSA MÁRK 3/11.B OKTATÓ-TESTÜLETI ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György


Az ünnepély az iskola zászlajának elvonulása után a Szózat közös eléneklésével zárult, majd az iskola hagyományai szerint a diákok egy-egy lufi eleresztésével engedték el jelképesen a középiskolai éveiket és a felhőtlen gyermekkort, hogy továbbindulva megtalálják helyüket az élet sűrűjében. Végül a diákok a verőfényes májusi napsütésben fogadták szeretteik jókívánságait, gratulációit és virágcsokrait.

 

Erről is tudnia kell