Petőfi kedvencei– Zenés irodalmi esttel egybekötött vacsora volt a belvárosi hotelben

A gasztronómiát, az irodalmat és a zenét fogták egy csokorba a kalocsai, belvárosi hotelben, azon a Petőfi-esten, ahol az asztalra a költő kedvenc étkei kerültek. Mellé kulturális csemegéről dr. Hermann Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens gondoskodott, zenével, versekkel és irodalomtörténeti adalékokkal fűszerezve az estét. Előtte a Viski Múzeumban a Thália Társulat közreműködésével megkoszorúzták a kalocsai Petőfi-sírvers emlékhelyét.

A Viski Károly Múzeum szervezésében október 27-én, az intézmény udvarán néhai Szabó Ferenc jelképes sírjánál, a Petőfinek tulajdonított  sírverset hordozó sírkő előtt tartott megemlékezésen köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester és dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum múzeumigazgatója, majd Romsics Imre múzeumigazgató fölidézte a sírkő és sírvers történetét, emlékeztetett, hogy a sírvers eredetével kapcsolatban az irodalomtörténeti szakmában kétségek is megfogalmazódtak.
Ezt követően a belvárosi hotel különtermében a kalocsai kötődésű dr. Hermann Zoltán egyetemi docens előadása kezdődött mintegy harminc érdeklődő előtt, Énekelt Petőfi-versek a XIX. Században címmel. Az előadás rengeteg irodalmi érdekességet, anekdotát vonultatott föl, megrajzolva a költő korát és az akkori kulturális közéletet is. Meghökkentő, hogy már a kortárs időkben, és a szabadságharc utáni évtizedekben is népdalként énekelték Petőfi több versét, amelyek ugyanakkor nagyon is műdalok voltak, olyan zeneszerzőkkel, mint például a szózat zenéjét is szerző Egressy Béni, vagy Petőfi barátja, a szintén költőóriás Arany János. A muzsika mellé a nem nagyétkű, de ínyenc költő „kedvenceiből” összeállított vacsora társult.

A Kalocsa TV összefoglalóját a november 3-i Híradóban láthatják, 9:57-től.

 

Erről is tudnia kell