Főző–sütő verseny, pálinka és bormustra, Irigy Hónaljmirigy a Dunaszentbenedeki Falunapon – Szeptember első hétvégéjén, a futballpályán tartják

augusztus 28 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A százakat vonzó augusztusi I. Halászléfőző Verseny izgalmai szinte még el sem ültek, szeptember első hétvégéjén ismét a vidámság, a gasztronómia, a hagyományőrzés lesz főszerepben Dunaszentbenedeken, a futballpályán megrendezésre kerülő falunapon.

Felütésként egy kis kitekintés a szépen hangzó településnévre, DUNASZNETBENEDEK, amely a keresztségben a nevét a Dunáról és az itt szolgáló bencés szerzetesekről kapta, mivel a katolikus templom védőszentje Szent Benedek apát, a bencés rend alapítója.
A község gyönyörű Duna-partja, ártéri erdői, a nyáron homokos, fürdőzésre csábítói zátonyai hétköznapokon is sok látogatót vonzanak a településre, ahol a Falunap alkalmából még több vendégre számítanak.

Szeptember 1., péntek
Joggal, hiszen már szeptember 1-jén, pénteken 17 órakor rangos és különleges kiállítás nyílik a Faluházban a Magyar Fotóművészek Világszövetségének XXII. Jubileumi - Nemzetközi Magyar Fotószalon képeiből. A szeptember 15-ig látogatható kiállítást Bedi Gyula, az MFVSZ alelnöke nyitja meg.

19 órátólCsaládi piknik, majd a reneszánszát élő szabadtéri mozi veszi kezdetét a futballpályán. Az emblematikus filmet a rendezők meglepetésnek szánják.

Szeptember 2., szombat
10 órától indula Falunapi amatőr kispályás focibajnokság, a helyszín ezúttal is a futballpálya.

A főzés szerelmeseiből verbuválódott csapatok főző és sütő versenye, a IX. Dunaszentbenedeki Pálinka-és Párlat Mustra a mérkőzésekkel egy időben, a pálya környezetében zajlik majd.
A gyerekeket kísérőprogramként 13 órától 18 óráig várja az ingyenes ugrálóvár és a népi játékok tárháza.

15 órakorVargyas László polgármester ünnepélyesen is megnyitja a XXIV. Dunaszentbenedeki Falunapot, majd a köszöntő beszéd elhangzása után átadják a község 2023. évi kitüntető díjait. Az esemény alkalom lesz arra is, hogy a különböző bajnokságok, vetélkedők és a főzőverseny eredményeit kihirdessék, és az élvonalban végzők átvegyék a kiérdemelt jutalmukat.

16 órától a hagyományőrzésé lesz a főszerep. Színpadra lép a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport, az Óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szakcsoportja. A folytatásban a Kalocsai Roma Gyermek Tánccsoport ad várhatóan fergeteges műsort.

17 órától a műkedvelőket a hivatásos művészek váltják a színpadon: Horváth Szilveszter zenés előadása után a Csiga Duo zenés interaktív gyermekműsora következik.

19 órakor az Easter zenekar csap a húrok közé, majd a dunaszentbenedeki falunapok állandó fellépője, a községbe szinte hazajáró Irigy Hónaljmirigy koncertje következik.

21 órától a Pedrofon zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt, amelynek kitartóbb része a 22 órakor kezdődő Retro discoval búcsúztatja a szombati napot.

Szeptember 3., vasárnap
A 2023. évi, egyben XXIV. Dunaszentbenedeki Falunap a vasárnap 10 órakor kezdődő ökumenikus istentisztelettel a Dunaszentbenedeki Katolikus Templomban a Foktői Római Katolikus Templom Kórusa közreműködésével zárul. 

 

Erről is tudnia kell