Nem fújta el a szél a kalocsai horvátok jókedvét

február 09 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Szombaton immár 16. alkalommal tartották meg a kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzata farsangi bálját. A meszesi Kék Duna vendéglőben több mint százan űzték a telet. A talpalávalót ezúttal a bajai Čabar zenekar húzta.

Viharosan szeles idő csapott le az egész országra szombaton, városunkban is károkat okozva, ám a kalocsai horvátok jókedvét nem fújhatta el a szél!

A ’lakomac’ szó eredendően torkos csütörtököt jelent, ennek megfelelően korábban csütörtökön is tartották meg ezt a mulatságot a báli szezon zárásaként, a „farsang farkán”. Újabban azonban szervezési okokból, főképp a vidékről érkezők kedvéért szombatra tették a bál időpontját.

Az alkalomra hivatalos volt a pécsi horvát konzul, Drago Horvat is, aki már többször tisztelte meg jelenlétével a lakomacot, ám ezúttal zágrábi teendői miatt nem tudott részt venni a bálon. Ugyanakkor a bált megtisztelte jelenlétével dr. Filvig Géza polgármester feleségével együtt, és szép számmal elfogadták a meghívást a bátyai és dusnoki horvátok, de távolabbról, még hercegszántói és garai vendégek is érkeztek, és a fergeteges hangulat alapján biztosan nem bánták meg. A hét órakor kezdődött táncmulatságot nyolc órakor kiadós vacsora, éjfélkor tombolahúzás szakította meg, majd folytatódott a hajnali kifulladásig.

Ivó Mária, a nemzetiségi önkormányzat elnöke a környékbeli horvátsággal ápolt kiváló kapcsolatokról nyilatkozva elmondta: rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit, sőt a bátyai és dusnoki horvát önkormányzatokkal közös rendezvényeket is szerveznek. E településekkel a nemzetiségi összetartozás mellett rokoni szálak is összekötik őket, hiszen a kalocsai horvátok a környező falvakból települtek be a városba.

 

Erről is tudnia kell