Tanévkezdésre megújult óvoda várja a szakmári gyerekeket

augusztus 26 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
A projekt hivatalos zárása előtt, a 2024. augusztus végi határidő előtt egy évvel befejeződött a szakmári óvoda korszerűsítése. A szeptemberben induló új tanévtől komfortosabb és energetikai szempontból takarékosabb komplexum várja a gyereket. A beruházás a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzatnál lévő TOP Plusz pályázaton elnyert 44 millió forint forrásból és önkormányzati saját erőből valósult meg.

A megújult épületet András Gábor polgármesterrel jártuk be, aki elmondta:

Ahogy a vissza nem térítendő támogatásról szóló értesítés megérkezett, azonnal munkához láttunk, hogy a drasztikusan emelkedő építőipari árak hatását minél jobban elkerüljük. Ez ugyan teljesen nem sikerült, milliós nagyságrendű önkormányzati saját erőre is szükség volt, amiből részben a pályázatban nem szereplő fejlesztéseket is finanszírozni tudtuk. Öröm a községben, hogy a fejlesztés előtt is jó műszaki állapotban lévő óvodában a gyerekek, köztük az új kiscsoportosok már egy megújult, korszerű, még inkább ingergazdag környezetben kezdhetik az új tanévet.” mondta a polgármester. Hozzátette:

A fejlesztés keretében megtörtént a bejárati ajtók cseréje, födémszigetelés az óvodához hozzáépített lapostetős épületrészeken. Hűtő-fűtő légkondicionáló berendezéseket szereltek fel két csoportszobában és napelemek is elhelyezésre kerültek. Ez utóbbi az intézmény fenntartható működtetésében kiemelt fontosságú, emellett a gyermekek egészséges és korszerű környezetét biztosítja. A mosdó-wc helyiségek elavult padlóburkolatainak és a falazat csempeburkolatának cseréje, valamint az épület falazatának teljes belső szobafestése tisztasági és esztétikai indokok miatt is megtörtént. A nyílászárók árnyékolását redőnyök felszerelésével biztosítottuk, a régi lámpatesteket ledes, energiahatékony fényforrásokra cseréltettük.”– tájékoztatott András Gábor. 


Forrás: Zsiga Ferenc


A településvezető beszélt arról is, hogy az óvodából 18 gyerek kezdi a helyi, 8 osztályos általános iskolába a tanulmányait, a szülők pedig közel hasonló számban íratták be gyerekeket az óvoda kiscsoportjába. A községben az óvodai nevelést magas színvonalon és sokoldalúan képzett óvodapedagógusok végzik. A 3 éves kortól kötelező óvodai ellátás feltételrendszerének az intézmény a fejlesztést követően különösen mind szakmai, mind infrastrukturális, mind pedig a tárgyi feltételek tekintetében megfelel. 

 

Erről is tudnia kell