Bensőséges Semmelweis-napi ünnepség a kalocsai Szent Kereszt Kórházban –Nagyszámú kitüntetés, elismerés

A Semmelweis-napot, a Magyar Egészségügy Napját június 29-én, csütörtökön ünnepelte a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza nagy közössége. A tavaly más intézmények mellett Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjban részesített kórház ünnepsége bensőséges hangulatban telt, és amint az emelkedett hangvételű, pozitív végkicsengésű beszédekből kiviláglott: a kórház egyre jobb gazdasági és humánerőforrás mutatók mellett működik, fiatalodik, szó sincs a bezárásáról, ápolási intézménnyé alakításáról. Az esemény alkalom volt arra, hogy a már nyugdíj mellett dolgozók helyére felvett új orvosokat, munkatársakat személyesen is bemutassák, valamint elismeréseket adjanak át az elmúlt egy évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáknak.

A város, a járás legnagyobb intézménye ünnepségén az esemény nyitányaként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei kalocsai táncokat adtak elő Dudás Szilvia tanár összeállításában és betanításában.

A műsorvezető a házigazda, Tóth-Szivós Etelka telephelyvezető és a Szent Kereszt Kórház vezetése nevében köszöntötte a vendégeket: Dr. Filvig Géza polgármestert, az anyaintézmény, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház részéről megjelent Dr. Gondos Miklós főigazgatót, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgatót, Dr. Bedics Andreát, a Kalocsai Járási Hivatal vezetőjét, Scherer Zsoltot, a Kalocsai Járási Hivatal Munkaügyi Osztály vezetőjét és mindazokat, akik más fontos elfoglaltságuk miatt nem tudtak jelen lenni, vagy a betegágyak mellett dolgoztak.

Ünnepi beszédek

Az rendezvényen elsőként a választott tisztségviselő, Dr. Filvig Géza polgármester mondott beszédet.

A városvezető megköszönte a kórház valamennyi dolgozójának, hogy a legjobb tudásuk mellett azon munkálkodnak, Kalocsa és a térség lakossága a legjobb egészségügyi ellátásban részesüljön. A polgármester szerencsésnek nevezte, hogy Kalocsán kórház működik, ezáltal 65 ezer ember egészségügyi ellátása a városból biztosított. Mint mondta, az önkormányzat kiemelten kezeli a kórházat, az itt élők egészségügyi ellátásának biztonságát. „A kalocsai kórház bezárása nincs és nem is volt napirenden” – utalt a polgármester a kórház elé az elmúlt héten szervezett tüntetésre, majd azzal folytatta:

Orbán Viktor miniszterelnök úr kijelentette, nem zárunk be kórházat. A kalocsai kórház a Paks2 beruházásnak is ellátási helye lesz. Tudom, ünnep van, de nem tudok elmenni a múlt héten történt sajnálatos esemény mellett, ahol ismét a kórházzal kapcsolatos negatív hangulatkeltés volt a cél. Sajnálatosan a politika eszközévé tették a kórházat. Ezek a „kampányesemények” csak az ottani szónokok érdekeit szolgálták, és városunk hírnevének csorbítására voltak alkalmasak” mondta a polgármester, majd az ünnepre visszakanyarodva kifejtette:

Örülök, hogy új orvosok jöttek a kórházba, így Önökkel együtt immár őket és köszöntöm, és kívánom nekik, hogy mielőbb érezzék otthon magukat városunkban. Főigazgató úrnak, telephelyvezető asszonynak és minden vezetőnek, munkatársnak köszönöm azon törekvését, hogy a kalocsai kórház működése a jövőben is biztosított. Valamennyi kórházi dolgozónak köszönöm az odaadó munkát, és nyugodt körülmények közötti, eredményes gyógyítást kívánok Önöknek”– zárta beszédét a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc


Dr. Gondos Miklós főigazgató ünnepi beszéde elején rámutatott:

Ugyan polgármester úr az előző napok történéseit jól összefoglalta, de most mégsem ezért jöttünk össze, hanem hogy megünnepeljük az egészségügyben, így a kalocsai kórházban dolgozókat.”

A főigazgató beszédében felidézte a Covid elleni küzdelemben való helytállást, utalt az orosz - ukrán háborúra, amely szerinte nagyon sok mindent, köztük a korábbi fejlesztések ütemélt is kettétörte, így sajnálatosan nagyon sok indokolt fejlesztés háttérbe szorult, jelen körülmények között az ország gazdasági stabilitását kell biztosítani.

Míg korábban a kecskeméti kórház - amelynek része a kalocsai és a kiskunfélegyházai intézmény - éves szinten egymilliárd forint energiaszámlát fizetett ki, és a három kórház nulla adósságállománnyal rendelkezett, ez most nem így van. Így nagyon várjuk azt a kormányzati intézkedést, amellyel az energiaszámlákat rendezését segítik”- fogalmazott dr. Gondos Miklós, hozzátéve:

A betegellátásból nem veszünk el semmit, mindent kifizetünk. Ha vannak is kisebb kilengések ezen a területen, azért nem mi vagyunk a felelősek, mert erre a helyzetre a világ nem volt felkészülve. Ahogy egy ideje új autót nehezen lehet kapni, mást sem lehet, mert a cégek nem raktárra termelnek, hanem megrendelésre”– sorolta a nehézségeket a főigazgató.


Forrás: Zsiga Ferenc


Dr. Gondos Miklós a folytatásban szólt arról, hogy egy ilyen helyzetben különösen szükség van a költségek racionalizálására. Ennek eredményeként Kalocsán 20 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, amit óriási előrelépésnek nevezett.
Mint elhangzott:„ A másik út a bevételek növelése, amelyért itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, ugyanis a kalocsai kórház teljesítménye elérte a 2019-es szintet. Nyilvánvaló, hogy ez hatalmas vívmány, mint ahogy az is, hogy az ideálishoz közeli, 72 százalékos az ágykihasználtság, a teljesítmény pedig 96 százalék a mai napon. Azt gondolom, le a kalappal előttetek és köszönöm nektek a helyt állást, hiszen ez a negyedik éve, hogy állunk a fonton. Most már jó lenne egy kis nyugalom, hogy mindenki úgy dolgozhasson, ahogy korábban is. Ugyan a mai nap az ünneplésé, de azért elmondom: szó sincs arról, hogy a kalocsai kórházat be akarjuk zárni. Azért dolgozunk, hogy az ellátás megmaradjon, más terv nincs!”- szögezte le a főigazgató, aki végezetül sok sikert kívánt a dolgozók további munkájához. 


A továbbiakban Tóth-Szivós Etelka telephelyvezető mondott beszédet, amelyet idézünk:


„Tisztelt Vendégeink, kedves Munkatársak!
Szeretném megköszönni, hogy meghívásunkat elfogadták és együtt ünnepelhetjük Semmelweis Ignác munkásságát. Dr. Bábel Balázs metropolita érsek atya, ahogyan az előző évi ünnepségeken is, szívesen lett volna jelen a mai rendezvényen, azonban hivatalos távolléte nem tette lehetővé, de áldását küldi a kórházra és annak minden dolgozójára.
Az elmúlt egy év sem telt el eseménytelenül. A COVID-19 ugyan véget ért, de helyette új feladatokban kellett helytállnunk. Márciustól ismételten teljesítményfinanszírozás váltotta fel az addigi bázisfinanszírozást, és a kórház minden orvosa, dolgozója arra törekedett, hogy a legjobb teljesítménymutatókat érjük el közösen, hiszen egy kórház bevételi forrása a teljesítmények minél magasabb fokon történő kiaknázása.
Az elmúlt hónapokban elért teljesítmények azt támasszák alá, hogy ennek az elvárásnak történő megfelelés kapcsán a kórház minden dolgozója egyként mozdult a célok eléréséhez. Az allokáció, azaz a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások lehető legjobb módon történő elosztása, az adósság csökkentése tette szükségessé, hogy költséghatékonysági, racionalizációs technikákat alkalmazzunk, mindamellett ne sérüljön a betegek ellátása, ezért elköszöntünk nyugdíjas orvosaink, szakdolgozóink egy részétől, akiknek hálás szívvel és tisztelettel köszönöm meg több évtizeden át tartó kitartó munkájukat.
De nem csak búcsúztunk. Az elmúlt egy évben új, fiatalabb orvosokkal, szakorvosokkal, szakdolgozókkal, pszichológusokkal bővítettük csapatunkat, akiket sok szeretettel köszöntök körünkben és kívánom, hogy érezzék jól magukat a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban, legyenek a csapatunk tagjai és segítség a magas, betegbiztonságot támogató, humánus, empatikus betegellátást.
Szeretném megköszönni minden dolgozó munkáját, azokét is, akik most is a betegágy mellett teljesítenek szolgálatot és nem tudnak velünk együtt ünnepelni. Külön szeretném kifejezni köszönetemet vezető társaimnak az egész éves támogató munkájukért, Ördög Katalin ápolási igazgató helyettes asszony kiemelt köszönetemet fejezem ki a mai, Semmelweis - napi ünnepség megszervezéséért, a Nappali Pszichiátriai Foglalkoztatónak az elkészített ajándékokért kitüntetetteink részére, a Pszichiátriai Osztálynak, hogy ebben az évben több esemény is fűződik nevükhöz, közöttük egy tudományos konferencia megszervezése.
Végül köszönöm megtisztelő figyelmüket. Kellemes időtöltést kívánok és kívánom, hogy a nyári hónapok alatt, ha csak egy kis időre is, de pihenéssel tudja tölteni minden kedves munkatársam a szabadságát” – zárta beszédét a telephelyvezető. 


Forrás: Zsiga Ferenc


A folytatásban a közelmúltban érkezett Dr. Hum Zsigmond, a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője 18 éves múltra visszatekintő orvosi munkásságának főbb állomásait ismertette, és arról beszélt, a főállású kinevezése óta eltelt 10 hónap alatt hogyan érzi magát a kalocsai kórházban. Mint elmondta, a tervei, célkitűzései megvalósításához a vezetőkön túl mégiscsak az őt empátiával és kollegiálisan fogadó munkatársaktól kapott, amiért köszönettel tartozik. A szakember rámutatott: a sürgősségi betegellátásnak van egy jellegzetessége, hogy itt a klasszikus hierarchia nem működik, teamben, csapatban kell gondolkodni. E vonatkozásban úgy érzi, egy iszonyúan jó csapat jött össze! Az osztályvezető név szerint is felsorolta a munkatársait a főnővértől a beteghordókon át a takarító személyzetig. Dr. Hum Zsigmond a beszédét egy idézettel zárta:

A kihívások nem arról szólnak, hogy győzzünk, hanem hogy megtanuljuk, milyen emberek vagyunk.”Kitüntetések, elismerések

Az ünnepség további részében kitüntetéseket, elismeréseket adtak át Semmelweis-nap, a Magyar Egészségügy Napja alkalmából.

2022. július 5-én, csütörtökön, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén a Kalocsai Szent Kereszt Kórházból kiemelkedő munkájukért a következő munkatársak vehetik át elismerésüket:

Főigazgatói Dicséret és adjunktusi előléptetés: Dr.Hum Zsigmond;Kiváló Kórházi Dolgozó: Dr. Ragadics Erzsébet; Kiváló Kórházi Dolgozó: Dr Máté Éva; Kiváló Kórházi Dolgozó: Dr. Bacskó Andrea;Kiváló Szakmunkás, Kiváló Szakember: Kovács Sándor.

Az is elhangzott, hogy a 2023 május 26-án Kecskeméten megrendezésre került Ápolók Napján a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarától elismerést vehetett át Oláhné Slezák Krisztina; András Nagy Hedvig a Magyar Ápolási Egyesülettől; Rácz Annamária kiváló ápoló díjban részesült, melyet távolléte miatt nem tudott átvenni, azért azt részére az ünnepégen Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató adta át.

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház Semmelweis-napi ünnepségén kitüntetettek pénzjutalommal járó elismeréseit Tóth-Szivós Etelka telephelyvezető és Dr. Tóth Norbert orvosszakmai vezető adta át.

Elismerésben részesült Dr. Mokkarami Mohamed Ali;Dr. Lajkó Zsolt; Markó Lászlóné; Mészáros Istvánné; Varga Tünde;Kóródi Katalin; Fodorné Víg Mónika; Király Jánosné; Bogárdi Attila; Kákonyi Roland.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében kitüntetéseket adott át Szigetiné Sánta Júlia, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Kalocsai Helyi Szervezetének elnöke. Kimagasló teljesítményükért elismerésben részesültek: Bogárdiné Sáfrán Tímea; Nagy Anikó; Herold Tímea.

A kórház 2023. évi Semmelweis-napi ünnepsége végén Zohren Toby, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke és tanára, Gruben Tamás tenorkürtre írt darabokat adott elő. A bensőséges hangulatú ünnepség állófogadással zárult.

Erről is tudnia kell