Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel az Anda Present Group új kalocsai üzemcsarnokát –A város legdinamikusabban fejlődő cége ünnepelt

Az idén februári alapkőletételt követő öt hónap múlva elkészült és immár termelő és logisztikai célokat szolgál az ANDA PRESENT Kft. Kalocsa, Róna u. 3 szám alatti telephelyén felépült új üzemcsarnok, melynek felavatására július 20-án délelőtt Varga Mihály pénzügyminiszter a városba érkezett. Az eseményen András Attila, az Anda Cégcsoport vezérigazgatója a miniszter mellett a vendégek között Font Sándor országgyűlési képviselőt, Filvig Gézát, Kalocsa város polgármesterét, Ignacio Mitjanst, a MAKITO Promotonal Products, az ANDA spanyol stratégiai beszállító partnere értékesítési és marketing igazgatóját, továbbá a kalocsai járás polgármestereit, a közigazgatás, a közélet vezetőit köszöntötte.

Bár Európa kilátásai az elhúzódó háború és a szankciók következtében jelenleg nem kedvezőek, a magyar gazdaság már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára."- jelentette ki Varga Mihály a város legdinamikusabban fejlődő cége, egyik legnagyobb foglalkoztatója és legnagyobb iparűzési adó befizetője, a promóciós ajándéktárgyak gyártásával, importálásával és emblémázásával foglalkozó Anda Present Group új üzemcsarnokának átadó ünnepségén.

A miniszter kiemelte: Magyarország számára kulcsfontosságúak az új munkahelyeket teremtő beruházások. Az Anda Present 2,5 milliárd forintos fejlesztésével 100 új munkahelyet hozott létre a térségben, jelentősen javítva a környéken élő álláskeresők esélyeit.

Varga Mihály az aktuális gazdasági környezetet összegezve aláhúzta: a foglalkoztatottság a 2010 óta létrehozott, közel 1 millió új munkahellyel rekordszinten áll, a 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legkedvezőbb eredmény az uniós országok körében.


Forrás: Zsiga Ferenc


Hozzátette: a hazai beruházási ráta az Európai Unióban jelenleg a legmagasabb, a külföldi működő tőke magas aránya szintén igazolja a magyar gazdaság vonzerejét. A miniszter beszéde végén gratulált a már megvalósított és a második ütemben önerőből építés alatt álló üzemcsarnokhoz.

András Attila, az Anda Present Group vezérigazgatója kifejtette:  2014-ben 17 fővel kezdték meg a működésüket a cég kalocsai telephelyén. 2017-ben egy 700 négyzetméteres gyártócsarnokot avattak, egy évvel később pedig tovább bővült a gyártókapacitásuk.

A most átadott logisztikai központ egy két ütemben megvalósuló, összesen 4 milliárd forintos beruházás része. Az első ütem építése során elkészült egy 5300 négyzetméteres csarnok, ahol egy 1100 négyzetméteres üzem és alapanyagraktár, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész létesült. Az első 2,5 milliárd forintos fejlesztés megvalósulásához a cég vissza nem térítendő kormányzati támogatást nyert - hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve: a második ütem építése is megkezdődött, az 5 ezer négyzetméteres logisztikai raktár önerőből készül.

A beruházás óriási mérföldkő a cég és a város életében, hiszen az Anda Present Group a legnagyobb adófizetője Kalocsa Város Önkormányzatának."- hangsúlyozta dr. Filvig Géza polgármester, aki arról is beszámolt, hogy a cég teljesítménye elismerésére és tiszteletére kezdeményezte a telephelyet is befogadó Róna utcán átnevezését Anda utcára, melynek előkészítését megkezdte az önkormányzat.  


Forrás: Zsiga Ferenc


Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője is örömmel üdvözölte a beruházást, mely növeli a térség gazdasági vonzerejét, ami a jövőre elkészülő Kalocsa-Paks Duna-híd révén újabb lehetőségek előtt áll. A képviselő kiemelte: az is örömteli, hogy egy másik Bács-Kiskun vármegyei családi vállalkozás, a kiskunhalasi székhelyű Merkbau Zrt. végezte a kivitelezést, amivel határidő előtt elkészültek.

A beszédek elhangzását követően az ünnepélyes csarnokavatásra került sor. A nemzetiszínű avatószalagot Varga Mihály pénzügyminiszter, Font Sándor országgyűlési képviselő, András Attila, az ANDA PRESENT GROUP vezérigazgatója, fia, András Richard, az ANDA PRESENT Kft ügyvezetője és Ignacio Mitjans, a MAKITO Promotonal Products, az ANDA spanyol stratégiai beszállító partnerének értékesítési és marketing igazgatója vágta át.


Forrás: Zsiga Ferenc


A cégcsoport életében mérföldkőnek számító esemény folytatásában a vendégek megtekintették az új csarnokot és az abban folyó munkát, majd a rendezvény állófogadással zárult.

Az 1995-ben létrejött, budapesti székhelyű és kalocsai fiókteleppel rendelkező Anda Present Group foglalkoztatottjainak összlétszáma 570, ebből Kalocsán 265-en dolgoznak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-es nettó árbevétele 14,2 milliárd forint volt, ami 2022-ben 21,1 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport 2021-es adózott eredménye 1,6 milliárd, míg a tavalyi 3,7 milliárd forint volt. A fejlődés nemcsak az ANDA Present Groupnak, de Kalocsa városának és a térségnek is javára szolgál; az építkezésbe több helyi vállalkozó bevonására is sor került, illetve a beruházás további munkaerő-bővítésre is lehetőséget ad.A munkavállalók köre raktári munkatársakkal, targonca- és gépkocsivezetőkkel, betanított gépkezelőkkel, csomagolókkal, karbantartóval, raktári adminisztrációs munkatársakkal és csoportvezetőkkel is bővült. A beruházás és az ahhoz kapcsolódó jövőkép előrevetíti, hogy a térség legdinamikusabban fejlődő cége stabil és hosszú távon biztos hátteret azoknak, akik dolgozóként szakértelmükkel és kitartó munkájukkal gazdagítják az ANDA Present Group csapatát.A beruházások megvalósulásával az ANDA munkavállalói létszáma 2023. év végére 600 fő fölé emelkedhet, a kalocsai telephelyen 300 dolgozóval.

Erről is tudnia kell