Nyári lazulás a Duna mentén – Körbejártuk, hol fürödhetünk, étkezhetünk, horgászhatunk?

július 10 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Címkék
Ha nem is Budapesttől Mohácsig, de megnéztük, a július első hetében hol szakadó esőben, hol a csúcsokat döntő hőségben merre fürdőzhetünk, hűsölhetünk, étkezhetünk, horgászhatunk a kalocsai járás Duna menti településein. A sorba kívánkozik még Dunapataj-Szelid üdülőfalu, de az mind vendégkörében, mind infrastruktúrájában olyannyira eltér a többi településtől, hogy azzal külön cikkben foglalkozunk. Sommás megállapításokat a nyári szezonra még korai lenne tenni, de az a megkérdezett vendéglátósok szerint egyértelmű: nehézkesen, döcögve indul az idei szezon; kevesebb a helyi és a hazai vendég, és egyelőre a kerékpáros - és a dunai vízi turisták száma is a várakozáson alul marad. Ez azért is figyelemre méltó, mert a korábbi években az iskolai szünidő utáni harmadik héten már - különösen hétvégén - megteltek a vendéglátóhelyek és a strandok.

Fajsz


Forrás: Zsiga Ferenc


Kezdjük a vízparti lazulásunkat Fajszon, amelynek Duna-partja a hajósok szerint a vízről nézve a folyam teljes hosszán a 10 legszebb közé tartozik. Július 6-án, pénteken délidőben jártunk a ligetes, vendéglátóhelyéről, zarándokszállásáról, kitűnő horgászhelyeiről ismert fajszi Duna - parton, ahol a leánykori nevén Gyöngyvirág Halászcsárda, ma Gyöngyvirág Bistro tulajdonos üzemeltetőjét, Hodován Istvánt kérdeztük a nyári szezon indulásának tapasztalatairól.

A szakember elmondta:

A nyári szezon, talán a szeszélyes időjárás miatt is kicsit nehezen indul, így egy hosszabb őszben bízunk, hogy a most jelentkező lemaradásunkat talán majd behozzuk. A kerékpáros turisták eddig komoly, igaz, előre nem tervezhető vendégkört jelentettek, de ezek száma az előző évek hasonló időszakát tekintve egyelőre a várakozásunk alatt marad. A bringások úgy 30-40 százalékkal vannak kevesebben, mint korábban. Viszont 450 fő, szervezetten érkezők kajakos előjegyzésünk van, ők 30-40 fős csoportokban érkeznek majd a nyáron. A nem hosszú utakat választó belföldi kajakosok, csónakosok még nem igazán indultak el, de bizakodunk: ahogy eddig is, a 6-8 fős flották egy finom reggelire, fajszi halászlére kikötnek majd nálunk. Ehhez kitűnő hely a használaton kívüli kompkikötő, amely a nagyobb hajók vízre eresztésére és partra húzására is kitűnően alkalmas. Azt azért érdemes tudni, hogy az utóbbi 3-4 év a vendéglátósoknak a pandémia, most az ukrán háború, annak árfelhajtó hatása miatt nehéz, küzdelmes időszak, de azért még álljuk a sarat és bízunk a vendéglátásban.! Annak ellenére, hogy a 100 millió forint árbevétel fölötti üzleteknek a NAV felé minden egyes rendelés felvételéről már most is azonnali online jelentési kötelezettsége van. Januártól tovább szűkül a kör, ami plusz informatikai fejlesztést, adminisztrációs terhet jelent, és őszintén szólva nagyon sokan nem tudjuk, hogyan birkózunk meg ezzel az újabb adminisztrációs feladattal, kihívással. Fajsz kitűnő horgász - és halászhelyeiről is híres volt egykor, az itt kifogott példányok, a kősarkantyúkkal tűzdelt Duna-szakasz komolyabb horgászturizmust generált, de mostanában mintha ez is elmaradna attól, amit megszoktunk. Az üzletet, annak környezetét rendben tartjuk, a nyitvatartási időt is a nyári szezonhoz igazítottuk, így részünkről minden adott ahhoz, hogy a hozzánk betérők elégedetten távozzanak”- mondta Hodován István.

Kalocsa-Meszes 


Forrás: Zsiga Ferenc


Ha kalocsaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet - és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Kalocsa-meszesi Duna-part. Gyakorlatilag mindegy milyen hónapot mutat a naptár, az oda vezető, nemrégiben reperált kerékpárúton biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal mindig találkozhatunk, de azért az igazi a júliusi, augusztusi nyári szezon. A koronavírus-járvány után újraéledő szállodahajó-forgalom eredményeképp újra kikötnek a nagy hajók, miközben a kompkikötő feletti területet rendre megszállják a napozók, fürdőzők, akiknek a szebbnél szebb kishajók, kajakok vízre eresztése is látványt nyújt.
A Kék Duna Vendéglő és a többi vendéglátóhely előtt viszont az ilyenkor megszokottnál kevesebb járművet látunk, és mint hírlik, a nagyrendezvények, lakodalmak, családi események száma is mindehol megcsappant. Az okokat különösebben nem kell keresni, csak el kell menni egy napi, vagy ne adj’ Isten heti nagybevásárlásra. Azért persze a kalocsaiak közül is sokan keresik itt a felüdülést és délutánonként, esténként a Duna felé fordított padokon ülve többen, akár napestig beszélgetnek, gyönyörködnek a panorámában, az evezős klub habokat szelő kajakosaiban. Ott jártunkkor két szállodahajó is várja a kalocsai és bakodpusztai programokon résztvevő turistákat. A kikötő és a vendéglő közötti területen éppen a kajakosok bontanak sátrat, kalocsaiak sétálgatnak, sütkéreznek a napozóágyakon.

Meszes Beach


Forrás: Zsiga Ferenc


Na és persze ha Meszes, feljebb, de már Foktőnél ott van a legendás Meszes Beach, ami homokos partjával talán az egész Közép-Duna-völgyben egyedülien páratlan „tengerparti” hangulatot áraszt. Az árnyékos teraszon mindig hideg italt tudunk elfogyasztani, a kiszolgálás kedves, figyelmes, és a hangszórókból áradó zene is fülbemászó. Ezért is a környék egyik legszuperebb (egyesek szerint néha monokinis vagy naturista) Duna-parti placca, ahol szívesen kikötnek a csónakosok, jetskisek. Talán nem csak ők gondolják úgy: semmiféle túlzás nincsen abban, amikor festői szépségűnek írjuk le a közkedvelt, a mostani alacsony vízállás miatt széles homokos strandjáról is ismert Meszes Beachet, ahová az egész nyári szezonban a hétvégékre külön programokat szerveznek.

Dunaszentbenedek – ártéri erdő, kempingtábor, jetskisek 


Forrás: Zsiga Ferenc


Dunaszentbenedek az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, és nem csak a környékbeliek körében. A nyári idillt a most éppen itt is alacsony vízállás fokozza. A visszahúzódó Duna széles sávban homokos partja, a homokpadokon való sütkérezés, a part magasabb részén elhelyezkedő vendéglátóhely hatalmas, árnyas terasza és a lakókocsis kemping kellemes és nyugodt kikapcsolódást ígér. Mint tapasztaljuk, a népszerű, még a Dunán-túlról is vendégeket vonzó Gyürgencs Halsütöde bódéja eltűnt, de sült halat és az egykori kínálatot bent a vendéglőben is megtaláljuk. Ott jártunkkor az ilyenkor megszokott nagyobb számú fürdőzővel ezúttal nem találkozunk, de azért néhányan napoznak, sétálnak a parton.
El is időzünk itt egy kicsit, a frissen sült keszeg mellé ki a sörkínálatból, ki a nyárra hangolt borszelekcióból választ. Hamar egyetértésre jutunk abban, sörkorcsolyának a sült keszeg a legjobb! Közben a túlpartról csónakkal, jetskivel megérkeznek a gerjeniek, paksiak, akik azonnal a törzsvendégeknek kijáró vendégfogadásban részesülnek. Csak jó hely lehet a benedeki Duna-part, ha még az atomváros lakói is elcsábulnak, szórakozni, kikapcsolódni csapatostul ide járnak.

Ordas


Forrás: Zsiga Ferenc


Dunapatajról a Duna vonalán lefelé elindulva az első község Ordas, amelynek Duna-partja azon túl, hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól gyakorlatilag csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő Ordas az elénk táruló panoráma miatt is híres. Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik nem forgatott az ordasi Duna szakaszon és nem Európa hírűnek nevezte az itteni, halban gazdag horgászhelyeket.
Így nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő - és bográcsozó helyekkel szabdalt területen lakókocsis külföldi házaspárokkal találkozunk, lejjebb pedig az ország legkülönbözőbb településeiről érkező pecásokkal. Az elszántabbak a nyáron különösen népszerű nemzetközi EuroVelo 6 kerékpárúton tekernek Ordasig. A közeli szállásadók szerint a Covid-járvány óta a kerékpáros turisták száma itt is megcsappant, messze nem éri el a pandémia előtti szintet.
Ordasnál a meredek part miatt nincs fürdőzésre alkalmas hely, de azért a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthon, ha a féderhorgászat Mekkájának titulált Ordason szeretnénk horgászni, vagy kirándulni.

A Duna menti településekről szóló nyári beszámolónkat Dunapataj-Szelid üdülőfaluval folytatjuk.

Erről is tudnia kell