Dr. Gondos Miklós első kézből tette helyre a kalocsai Szent Kereszt Kórházzal kapcsolatos fals információkat - A főigazgató pozitív fejleményekről tájékoztatott

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában június 29-én, csütörtökön 14 órától tartották a hagyományos Semmelweis – napot, a Magyar Egészségügy Napját, amelyre városunkba érkezett Dr. Gondos Miklós, az intézmény főigazgatója. Az ünnepség vendége volt Dr. Filvig Géza polgármester, aki előzetesen felkérte a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, így a hozzá tartozó kalocsai telephely első számú vezetőjét, hogy vegyen részt Kalocsa Város Képviselő-testülete 15 órára meghirdetett ülésén, és adjon tájékoztatást a Szent Kereszt Kórházzal összefüggésben „baloldali politikai jellegű tüntetésen” elhangzott fals információkkal kapcsolatban. Dr. Gondos Miklós főigazgató eleget tett a felkérésnek, és jó néhány pozitív, javarészt új információt osztott meg a jelen lévőkkel: az intézmény az eddigi osztályokkal működik, a munkatársak kórfája fiatalodik, az elmúlt fél évben 3 új, tapasztalattal rendelkező szakorvos és 10 szakdolgozó állt munkába. Szó sincs, és nem is volt a kórház bezárásáról, ápolási részleggé alakításáról, aktív korú orvosok, szakdolgozók elbocsátásáról. A már nyugdíj mellett dolgozók helyére vettek fel fiatalabb orvosokat, munkatársakat. A Szent Kereszt Kórház kimagaslóan magas, 96 százalékos teljesítménnyel, az ideálishoz közeli, 72 százalékos ágykihasználtság mellett működik, 20 százalékos energia megtakarítást ért el, és az egyéb mutatók tekintetében is jól teljesít.

A képviselő-testületi ülésen a polgármester a főigazgató köszöntése után kifejtette:

Az elmúlt héten volt egy politikai természetű tüntetés a városban a kórházzal kapcsolatosan. Ma Semmelweis-napot tartott az intézmény, amelyen ott voltam és felkértem Dr. Gondos Miklós főigazgató urat, tegye helyre a tüntetésen elhangzott fals információkat. Nagyon köszönöm főigazgató úrnak, hogy újra itt van közöttünk, és első kézből hallhatjuk azokat az információkat, amelyek a kalocsai kórházat érintik”- vezette föl a napirend előtti felszólalást a polgármester, majd Dr. Gondos Miklósnak adta át a szót.A főigazgató elmondta:

A kalocsai kórház, a mai napon 96 (!) százalékos teljesítéssel bír. Ennek három oka van: elkezdődött egy nagyon jó integrációs kapcsolat a két intézmény, a kalocsai és a kecskeméti között. Kiegészítik egymást, egyik segít a másikon, együtt segítenek a betegeken. A beteg utakat is egyensúlyoztuk, innentől kezdve Kalocsa nagyon sok segítséget nyújt a kecskeméti aktív ellátás biztosításához, melynek következtében 72 százalékon áll a kalocsai kórház ágykihasználtsága. Erre azt mondom, jó, mert 75 százaléktól ideális. Sokkal magasabbra nem lehet menni, mert akkor az akut ellátás sérülhet. Még egyszer hangsúlyozom, a kalocsai kórház teljesítménye elérte a 96 százalékot; ez nem azt jelenti, hogy innentől rentábilis a kórház, mert az több összetevőből áll."– fogalmazott a főigazgató.


Forrás: KALOhírek


Dr. Gondos Miklós a folytatásban rámutatott: „Bennünket 2019-től éppúgy sújt a Covid-járvány, majd az ukrán háború miatti energia és egyéb, például a gyógyszer és a szolgáltatási árak emelkedése, mint az önkormányzatokat és a családokat.A betegellátást hátrány nem érheti, ezért a gyógyszert, élelmezést, minden egyebet biztosítunk, az energiaszámlák kiegyenlítését pedig kicsit csúsztatjuk. Tavaly nulla volt a kórház adósságállománya, most sajnos nem annyi. Az adósság 80 százalékát az energiaárak emelkedése teszi ki. Takarékossági intézkedéseket természetesen hoztunk; összeköltöztettünk osztályokat, ami egyébiránt nagyon jól sikerült, és ezzel Kalocsán 20 százalékos energia megtakarítást értünk el. A másik lehetőségünk az volt, hogy racionalizáltuk a szakrendelési időket: ezt „kiegyenesítettük”, csak annyi szakrendelést működtetünk, amennyire NEAK szerződésünk van. Volt olyan hely, ahol egy 20 órában foglalkoztatott orvosnak 3 asszisztense volt. Ezeket a racionalizálási intézkedéseket a jövőben is folytatjuk, de emiatt ellátási zavar nem keletkezett és a jövőben sem keletkezik” – fogalmazott Dr. Gondos Miklós.

A kalocsai kórház most kezd fellélegezni

A továbbiakban a főigazgató aláhúzta:

Mint látják, a kalocsai kórház most kezd fellélegezni; ezért nem értem, miért most mennek ki az utcára, amikor új orvosokat, szakdolgozókat veszünk fel, és pont most kezdi megtalálni a helyét a kórház az egészségügyi ellátórendszerben. Ezen dolgozunk már közel egy éve: átvilágítottuk az intézményt az utolsó szögig. Eddig ideáig tudtunk eljutni; racionalizáltuk a kórház működését, az intézmény szépen elkezdett dolgozni és működni. Innentől kezdve mi semmi mást nem szeretnénk a kalocsai kórházban, csak azt, ha körülötte béke lenne. Mert ha azt hallják egy kórház környezetéből, hogy ott állandó cirkusz, bizonytalanság van, akkor nincs az az ember, aki oda akar menni. Emlékeznek még a gyerekorvos hiányra, amit közösen sikerült megoldani? Azóta sincs több jelentkező, így ha az itt lévő elmegy szabadságra, Kecskemétről biztosítjuk a helyettesítését. A kórház hosszú távú jövője attól is függ tehát, hogy milyen hangulatot gerjesztenek körülötte. Ha itt nyugalom van - amiért közösen kell tennünk -, akkor is csak akkor fog ide jönni orvos, ha itt megtalálja a számítását, a biztonságát."– fogalmazott Dr. Gondos Miklós.

A főigazgató szavaira Dr. Filvig Géza reagált:

Lejegyeztem Dr. Gondos Miklós pár gondolatát: ellátási zavar nem lesz; most kezd rendeződni a kórház; jönnek a fiatalok, de a folytatáshoz az kell, hogy a kórház körül nyugalom legyen. Ez így megnyugtató számomra, nagyon szépen köszönöm, hogy első kézből kaphattunk hiteles tájékoztatást, információkat főigazgató úrtól.”


Semmilyen ellátás nem változott, nem lett kevesebb a rendelési idő

A kérdésekre áttérve elsőként Király Róbert, a szerinte nem tüntetés, hanem demonstráció egyik szónoka kért megszólalási lehetőséget.

Mint mondta, a demonstráció egyik szervezőjeként másokkal együtt azért állt ki, hogy „az emberek egészségügyi alapjoga ne sérüljön”, majd azt kérdezte a főigazgatótól:

Főigazgató úr meg tud-e bennünket erősíteni abban, hogy a státuszok leépítésével valamilyen ellátás, vagy osztály működése nem kerül veszélybe? Lát-e arra esélyt, hogy a kórház honlapján meghirdetett 6 státusz betöltésre kerül?"A főigazgatói válasz így hangzott:

Én azt az utasítást adtam, bárki, aki jelentkezik, azt hallgassuk meg és vegyük föl. Aki ide jön, annak helyet fogunk biztosítani! A betegellátás három dologból tevődik össze: betegbiztonsági szempont, szakdolgozói személyzet, és az orvosok. Ehhez kell még természetesen az anyagi háttér. Hiába teszünk föl hirdetést bárhová, arra általában nem jelentkezik senki. Ezért kell olyan nyugalmat teremteni, hogy vonzóvá tegyük a kórházat, a várost. Aki orvosként megmozdul, és vidékre akar jönni, annak a családját is hoznia kell. A tapasztalatok szerint az orvosok ingázása 40-50 kilométerig működik. Ahhoz, hogy valaki ide, Kalocsára jöjjön, annak olyan feltételeket kell teremtenünk - így, mindannyiunknak -, hogy a családját is el tudja helyezni; legyen számára jó óvoda, iskola, a házastársnak munkahely. Tehát itt és ebben nekünk közös feladatunk van, mert aki ide készül, és nem látja meg a jövőjét itt, akkor nem fog ide jönni”– húzta alá a főigazgató.


Forrás: KALOhírek


Ezek a lépések kalocsai kórház hosszú távú megmaradását segítik

A folytatásban dr. Gondos Miklós leszögezte:

A másik kérdés az volt, hogy valamilyen ellátás megváltozott-e? Semmilyen ellátás nem változott, nem lettek a kórházban kevesebben, nem lettek kevesebbek az óraszámok, nem lettek kevesebbek a rendelési idők. Nyilvánvaló, ahhoz, hogy szakembert tudjak felvenni, ahhoz státuszt is kell biztosítanom. Nekem betegbiztonsági szempontokat is figyelembe kell vennem, miután szakmailag mi, a vármegyei kórház vagyunk a felelősek azért, ami a kalocsai kórházban történik. Akármennyire is van itt telephelyvezető, gyakorlatilag ezek az emberek az én felelősségem alatt vannak. Ha itt bármiféle szakmai probléma történik, műhiba, vagy valami egyéb, azért én fogok helyt állni. Az elmúlt két hónapban két alkalommal volt olyan eset, amikor életveszélyes állapotban szállítottak át beteget Kalocsáról Kecskemétre, azaz nekünk a szakmai szinteket is figyelembe kell vennünk. Ezért jövő héten, kedden az érintett osztályvezető főorvosok, meg akik ezekben a szakmákban a legjobban érintettek, kecskemétiek és kalocsaiak együtt arról beszélgetnek: mit tudnak egymásnak segíteni, egymást mivel tudják kiegészíteni. Sok mindenben tudok dönteni, de sokkal jobb, ha a szakma dönti el, mit akarnak egymással, és hogyan tudják ezt megvalósítani. Ezek a lépések a kalocsai kórház hosszú távú megmaradását segítik”– mondta Dr. Gondos Miklós.

A folytatásban a főigazgató a védőnői szolgálatok kórházhoz kerüléséről beszélt, és mint elhangzott, 218 védőnő kerül át a vármegyei kórházhoz, ehhez 118 önkormányzattal kell megállapodni. Megköszönte az ehhez nyújtott önkormányzati segítséget, majd Király Róberttől azt kérdezte, elfogadja – e a kérdéseire adott tájékoztatást.

A főigazgató kérdésére Király Róbert azt a választ adta:

Főigazgató úr engem meggyőzött, remélem a kalocsaiak és a 60 ezres ellátási területen élők is hasonlóan gondolják.”


Forrás: KALOhírek


Szó sem volt arról, hogy ápolási részleg lesz a kalocsai kórházból

A főigazgató Király Róbert válaszának nyugtázása után kitért arra, hogy a felvázolt szakmai beszélgetés a két kórház szakemberei között nem most kezdődött, de immár személyes jelenlétében folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy a kórházzal kapcsolatos negatív kommunikációnak azért vannak hatásai. (hiányosságai - A szerk.)

Nem tudom honnan jött az, hogy valaki a kalocsai kórházat be akarja zárni. Az hangzott el a miniszterelnök szájából, hogy nem zárunk be kórházat. Az államtitkár azt mondta, nem zárunk be kórházat. Én is azt mondtam, nem zárunk be kórházat. Szó sem volt arról, hogy ápolási részleg lesz a kalocsai kórházból! Kalocsának egy nagy baja valóban van még, a D épület. Aki járt ott, tudja, milyen állapotban van. Ha ennek a felújítására adnak egy bizonyos összeget, akkor onnan 200 beteget kell elhelyeznünk. Arra is meg van a terv, hogy ezeket a betegeket hogyan tudjuk elhelyezni, hiszen a felújítás akár több év is lehet. Előre dolgozunk, előre tervezünk, és ha megnyílik a lehetőség, akkor meg van, helyben hová helyezzük el azt a 200 embert.”Három új orvos, 10 új szakdolgozó állt munkába fél év alatt

Dr. Filvig Géza azt kérdezte:

Főigazgató úr! Aktív korú orvosnak, szakápolónak szűnt meg szerződése? Az elmúlt fél évben érkeztek a kórházban aktív korú orvosok, szakdolgozók?"A válaszban elhangzott:

Három új orvos jött és 10 új szakdolgozó, de ha 13 aktív korú munkatárs jönne, akkor 13-at vennénk fel. Szerencsére nem is kezdők jöttek, 45-50 év közötti orvosok, munkatársak. A sürgősségi osztály élére, a sebészeti és a nőgyógyászati osztályra érkezett új, aktív korú orvos.”- mondta a főigazgató, hozzáfűzve:

Pontosítanék, én nem csendet, hanem ezt kértem, hogy ne keltsünk feszültséget a kórház körül, mert ha valaki azon gondolkodik, hogy ide jön, ezt hallva megfordul és elmegy.”


Dr. Filvig Géza a napirend előtti felszólalás végéhez közeledve elmondta:

Főigazgató úr abszolút jó, pozitív információkat osztott meg velünk, ami megnyugtathat mindenkit. A kérését is remélem megfogadja mindenki, azaz, hogy ne keltsünk a kórház körül feszültséget. Nagyon örülök az új orvosoknak, szakdolgozóknak! Semmelweis-nap alkalmából minden jót kívánok főigazgató úrnak és munkatársainak!”„Címlista frissítő kampányrendezvény, kis rémhírterjesztéssel egybekötve”

A napirend zárása előtt Dr. Bagó Zoltán kért szót.

A képviselő elmondta:

Abba kapaszkodnék, amit főigazgató úr mondott: aktív korúaknak nem szűnt meg a munkaviszonya. Az általam vezetett Lokálpatrióta Egyesület is kapott meghívót erre a rendezvényre, amelyre nem mentünk el, mert érzékeltük: elkezdődött az önkormányzati kampány, és ez egy kampányrendezvény, aláírásgyűjtéssel egybekötve. Címlista frissítő kampányrendezvény, kis rémhírterjesztéssel. Talán nem felejtették el a kalocsai lakosok, hogy olyan nyugdíjas orvosnak szűnt meg a munkaviszonya, aki annak idején, kórház igazgató korában 160 aktív dolgozót bocsátott el három hét alatt. Tehát emellett tüntetni úgy, hogy egyébként a kórházat rossz színben tüntetik fel, azokkal a rémhírekkel, amik itt elhangzottak, hogy megszűnik a kórház, bezárják a kórházat, amit senki nem mondott - ez azért nonszensz. Az országos egészségügyi finanszírozással nem értek egyet, de az a parlamentre tartozik, meg a miniszterre, nem Kalocsa város lakosságára. Amíg Covid volt, nagyon elégedettek voltunk azzal, hogy itt van a kórház és nagyon elégedettek voltunk a dolgozókkal; most pedig visszájára fordult kampányrendezvényt próbáltak belőle egyesek csinálni, sikertelenül - és ez nem jó.”Végezetül Dr. Bagó Zoltán édesanyja és kislánya példáját hozta fel, és mint mondta: mindketten szakszerű, kitűnő ellátásban részesültek Kalocsán, pedig édesanyján kétszer is életmentő beavatkozást kellett végrehajtani.

Ezúttal megköszönöm az igen magas szintű munkát, amit a mentősök, a belgyógyászok és a kardiológusok végeztek. Az édesanyám nem élne, ha a kalocsai kórház dolgozói éjszaka ilyen magas szintű ellátásban nem részesítették volna. Néhány napja az öthónapos gyermekünkkel töltöttem az éjszakát a gyermekosztályon, ahol hasonlóan magas, nyugati szintű ellátást kapott. Innentől fogva tehát szerintem sem a szakmai színvonallal kapcsolatban nem merülhet fel kérdés, sem pedig azzal kapcsolatban, hogy az a rendezvény valós, vagy nem valós információkon alapult. Úgyhogy én személy szerint köszönöm szépen a munkájukat!”– zárta hozzászólását a képviselő.

Dr. Bagó Zoltán mondanivalójára Dr. Gondos Miklós egyebek mellett elmondta:

A 2006-os elbocsátások és az adott orvost érintő döntés között egyáltalán nincs kapcsolat. Azt viszont tudni kell, hogy valaki tud még dolgozni nyugdíjasként, és van, aki nem tud. A státuszt pedig annak kell biztosítani, aki tud."– zárta végszóként a tájékoztatását a főigazgató, majd megköszönve a lehetőséget, elbúcsúzott a képviselő-testület tagjaitól.


Polgármesteri tájékoztató

A testületi ülés utolsó részében, a polgármesteri tájékoztató keretében Dr. Filvig Géza még visszatért a témára, és rámutatott: ha a szervezők valóban békés, civil összejövetelt terveztek volna, akkor azt nem a rendőrségnek jelentik be, ahová csak politikai célú rendezvényeket kell bejelenteni, hanem közterület-használati engedélyt kérnek.
Szerinte a tüntetés egyetlen célja az volt, hogy a lakosságot mindenféle téves információkkal hergeljék. Ezek a politikai szereplők ezt kapták feladatul, mivel közeleg a választás – hangsúlyozta. Hozzátette: hiába kérdezték ott, hogy miért nem jelent meg, mert ennek egyszerű oka van, soha nem ment baloldali rendezvényre, tüntetésre, és ezt senki ne is várja el tőle.
Ha a kórházzal kapcsolatban bármilyen intézkedés szükséges, akkor képviselő-testületi ülést hív össze, mint ahogy azt a gyermekosztály működésének átmeneti felfüggesztésekor is tette. Ezt pénteken tette közzé a kórház, és kedden már rendkívüli ülésen döntött a testület. Nem téma a kalocsai kórház bezárása, Orbán Viktor is megerősítette, hogy kórházat nem zárnak be. Ellátási zavar a nyugdíjas dolgozóknak való felmondás révén nem keletkezett, semmi nem szűnt meg, és aktív korú dolgozónak sem szűntettek meg munkaviszonyt. Viszont három új orvos és 10 új szakápoló állt munkába az elmúlt fél évben. Minden osztály működik a kórházban, és működni is fog, a Paks2 is számít az intézményre, mint az építkezés alatti ellátási helyre - szögezte le.

Felidézte, hogy a főigazgató nyugalmat kért a kórház körül, amit megfontolásra ajánlott mindenkinek. A múlt heti politikai akcióval elbizonytalanítják az ott dolgozókat és az ide készülőket – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ez árt a városnak és a kórháznak.

Mint elhangzott, amellett sem tud elmenni szó nélkül, hogy László Imre, a DK szakpolitikusa 2021. júniusában azt mondta: körülbelül 70 kórházzal kell kevesebb Magyarországon. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa meg azt mondta: centralizálni kell az egészségügyet, a kiskórházakat meg kell szűntetni, és ahol 500 szülésnél kevesebb van egy évben – a kalocsai kórház ilyen – azt nincs értelme fenntartani. Akik most szervezték a tüntetést itt Kalocsán, azok a tavalyi évben azért kampányoltak, hogy a baloldal győzzön a választáson. Ha győztek volna, most idegesek lehetnénk, hogy megszűnik a kalocsai kórház. „Ugye milyen jó, hogy nem a baloldal nyert 2022-ben.” – mondta a polgármester, majd felhívta a baloldali politikusokat, hogy ne tegyék a politika eszközévé se a kórházat, se a kórházi dolgozókat, és végre vegyék le napirendről a kórház megszűnésével kapcsolatos rémhíreket.

Mint elhangzott, nagyon örült annak, hogy Király Róbert képviselő a főigazgató tájékoztatása után azt mondta: „engem meggyőzött.” Mivel a képviselő is ott volt a tüntetésen, kint voltak aláírást gyűjteni, így arra kéri Király Róbertet, hogy tartsa tiszteletben a főigazgató kérését, hogy legyen nyugalom.

Megértem hogy jön a választás, de a kórházat, a kórházi dolgozókat a baloldal ne tegye a politika eszközévé, had dolgozzanak nyugodtan, és akinek Kalocsán és a környékben van egészségügyi problémája, az a kórházat igénybe tudja venni.”– fogalmazott Filvig Géza. A polgármester végül a kalocsai kórház valamennyi dolgozójának megköszönte az áldozatos munkáját, azon törekvését, hogy a kalocsaiak és a környékbeliek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek - zárta a tájékoztatót,egyben a testületi ülést ezekkel a gondolatokkal dr. Filvig Géza.


Forrás: KALOhírek

 

Erről is tudnia kell