Három halálos baleset történt egy hét alatt a vármegyében – Egy ember halálát román embercsempész okozta

október 13 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Sajnos három halálos baleset is történt előző héten. Egyik esetnél egy motorkerékpárral közlekedő vesztette életét, aki nem viselt bukósisakot. Amikor a férfi elcsúszott a járművel beütötte a fejét, ami végzetesnek bizonyult – áll egyebek mellett a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság elmúlt hét napot összegző tájékoztatójában.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 3140-en lépték át. A gyorshajtók száma minimálisan csökkent vármegyénkben, azonban még mindig nagyon magas az érték. A héten két „top” gyorshajtó is a rendőrök horgára akadt: egyikük 117 km/h-val, a másik pedig 109 km/h-val közlekedtek lakott területen belül.

Az elmúlt héten húsz olyan sofőr volt, aki a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott; közülük ketten balesetet okoztak.

Tizenhét olyan baleset történt, amelyben valaki megsérült: tizenegyen súlyosan, huszonegyen pedig könnyebben.

Sajnos több halálos baleset is történt, az egyik az M5-ös autópályán, Kecskemét térségében. Egy Budapest felé haladó személyautó a belső szalagkorlátnak ütközött, majd átszakította azt, és az ellentétes irányból érkező tehergépkocsinak ütközött. Az ütközés következtében a kamion is átszakította a belső szalagkorlátot és az ellentétes irányból érkező kocsinak ütközött, aminek 51 éves sofőrje a helyszínen életét vesztette. A balesetet okozó járművet egy román embercsempész vezette, aki nyolc migránst szállított. Ők mindannyian megpróbáltak elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök hamar megtalálták őket.

Három nappal később Fülöpjakabnál történt tragédia, itt a motoros egy kanyarban nekiütközött egy kisteherautónak, majd árokba csapódott. A 66 éves motoros a helyszínen meghalt.

Vasárnap délután Dunafalván egy segédmotorkerékpáros vesztette életét. A 47 éves férfi figyelmen kívül hagyta az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítását az egyik kereszteződésben és kihajtott egy kamionos elé. A motoros fékezéssel próbálta elkerülni az ütközést, de elesett és mivel nem viselt bukósisakot olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. 

A hasonló esetek elkerülés végett ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a motorkerékpárral közlekedők részére a bukósisak használata kötelező! Őket nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök, közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A bukósisak elsődleges szerepe az ütközés során a fejet érő erőhatások enyhítése – áll a heti közlekedésrendészeti összefoglalóban.

Erről is tudnia kell