„Life Logos 4 Waters”

március 09 2023
Szerző
Kalocsai Néplap
Vízmegtartó és természetvédelmi mintaprojekt indul Kalocsán.

A gyümölcs utcák végében húzódó, ökológiailag igen értékes területen valósulna meg a terület használatát javító, de a természetvédelem, az élőhelyek védelmét, biológiai diverzitást is szem előtt tartó fejlesztés. Az öt területegységet érintő beruházásról március 2-án, csütörtökön délután négy órai kezdettel a Városháza díszterében tartottak fórumot, a minisztérium és a WWF képviselőjének részvételével, élénk lakossági érdeklődés mellett.

A jelenlegi, természetközeli környezet megtartása és a terület élőhelyeinek megőrzése mellett a terület ökológiai értékének javítása, vízgyűjtő és -pufferező képességének fejlesztése, szabályozható vízszint biztosítása – igény szerint a Vajasból történő vízpótlás, illetve szükség esetén a víztöbblet elvezetése –, sportolási lehetőség biztosítása, ismeretterjesztés és közösségi tér létesítése a cél.

A projekt a Life Logos 4 Waters „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért”című program keretében, a Belügyminisztérium európai forrás felhasználásával nyújtott támogatásából, a bátyai önkormányzat gesztori közreműködésével valósul meg, a WWF Magyarország szakmai együttműködésével. Hasonló célú projektek valósulnak meg Drágszélen, Szakmáron is, Bátyán pedig már korábban lezárult egy fejlesztés a program keretében.

A fórumon dr. Filvig Géza köszöntő szavai és bevezető, a tervezési terület ökológiai értékeit is méltató gondolatai után - a Belügyminisztérium képviseletében dr. Szatzker Petra, a program szakmai vezetője szólt a program szervezeti hátteréről, a partnerszervezetekkel való együttműködéséről, a projekt okáról és céljáról, a klímaváltozás és az általa okozott szélsőségek mérséklésére szolgáló lehetőségekről szólt. Elhangzott: városunknak csa a területet kell biztosítania, pénzügyi áldozatot nem követel. A teljes, tucatnyi településen tervezett program 2025-ig tart, és mindösszesen mintegy 1,3 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodik, amiből 55% vissza nem térítendő uniós támogatás.

Farkas Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány munkatársa röviden bemutatta szervezetét és annak szerepét a programban, majd a projekt a környezet és természetvédelmi vonatkozásait ismertette, kiindulva a klímaváltozás és a folyószabályozás együttes, nem kívánatos következményeitől, amilyen a térségünk egyre szárazabbá és időjárásunk, csapadékviszonyaink mind szélsőségesebbé válása – ezekre együttesen keres megoldásokat ez a program.

A WWF szakembere elmondta: az itt megvalósuló program egyszerre szolgálja majd az érintett területek vízgyűjtő puffer szerepének erősítését, a városlakók kikapcsolódását, illetve rekreációs célokat, ismeretterjesztést, a lakosság klímatudatosságának erősítését, a település, illetve a táj esztétikai értékeinek növelését, összhangban az itteni élőhelyek megóvásával és fejlesztésével. A faállomány értékes elemeinek megtartása és fejlesztése mellett az itt élő különböző állatok, madárfajok, hüllők, kétéltűek, halak életterének megóvását, sőt, létfeltételeik javítását is szem előtt tartották a tervezők.

Fekete Csaba, a gesztortelepülés Bátya polgármestere a konkrét elképzelésekről szólt, és az öt területrész vonatkozásában egyenként ismertette a terveket, hangsúlyozva: a terület jelenlegi, természetközeli állapotát semmiképp sem kívánják megváltoztatni.

A vízpótlásának lehetőségének biztosításához Foktő felé menő Vajas-szakasz vizét használnák föl, megfelelő zsiliprendszerrel, illetve az esetleges víztöbblet elvezetését szolgáló szivattyúval. Emellett sportolási lehetőség, tanpálya, valamint egy közösségi rendezvények megtartására is alkalmas fedett, oldalain részben nyitott épületet is emelnek az egyik területrészen.

A mintegy 35 érdeklődő számos kérdést tett föl, többek közt a természeti értékek védelmével, a terület szél elleni védelmi funkciójával, illetve a terület későbbi használatával kapcsolatban, és kaptak megnyugtató válaszokat kaptak, végükl kötetlen beszélgetés keretében értékelték a hallottakat.

 

Erről is tudnia kell