Törökországi tanulmányúton jártak a TEIT településeinek polgármesterei – Filvig Géza sajtótájékoztatója

június 22 2023
Szerző
Illés György
Címkék
A kalocsai városháza kis házasságkötő termében június 21-én délelőtt 11 órakor tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza kalocsai polgármester, amelyen beszámolt a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres környezetében található településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) polgármestereinek a törökországi Akkuyu Atomerőmű építési területén tett látogatásáról. Törökországban a leendő Paks II.-vel azonos technológiájú atomerőmű épül.

Törökország ipara már most is jelentős, és dinamikusan fejlődik. Az ez által növekvő energiaigények kielégítésére döntöttek az atomenergia mellett, de a jelenlegi ellátórendszer is megerősítésre szorul, amit az országban gyakori áramszünetek is jeleznek – ezt a tanulmányút résztvevői is megtapasztalhatták.

A június 12. és 16. között a Roszatom által szervezett  tanulmányúton Rákóczi Péter, a Paks 2 kommunikációs igazgatója is jelen volt. A tanulmányi út tapasztalatairól a Duna túlpartján Szabó Péter, Paks város polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

A delegáció hétfő este utazott repülőn Törökországba, majd másnap reggel autóbusszal folytatták az utat az építkezés helyszínére. Szerdán került sor az erőműnél tett látogatásra, és egy kis városnézésre is lehetőség nyílott. A csütörtök már a visszautazással telt, majd pénteken szálltak repülőre. Úgy a kiútnál, mint a visszaút esetében jelentős csúszás volt a reptéren, így Kalocsára közel kétnapos utazást követően, csak szombat hajnali hat előtt nem sokkal érkeztek meg.

Az építés ütemezése

Az erőmű 2018 áprilisában kapta meg a létesítési engedélyt az első blokk. Az első adag üzemanyag április 27-én érkezett meg, az üzembe helyezés jövőre kezdődhet meg a tervezett ütemezés szerint, és évente egy-egy blokkot fognak beindítani, 2028-ra pedig mind a négy blokk üzembe áll.

A négy blokk az építés négy különböző stádiumát mutatja, körülbelül egy-egy év eltéréssel, így a delegáció tagjai szinte a teljes folyamatba betekintést nyertek

AZ AKKUYU ATOMERŐMŰ A LÉTESÍTENDŐ PAKS 2-VEL AZONOS TECHNOLÓGIÁVAL ÜZEMEL MAJD, AZ ÉPÍTŐ IS UGYANAZ: AZ OROSZ ROSZATOM.

Méretek

A technológia a Paksi objektumtól egyetlen lényeges eltérést mutat: az ottani, szintén nyomottvizes blokkok hűtését a tenger vize szolgáltatja majd, míg nálunk a Duna.
Méreteikben viszont jelentősen különbözőek:

A TÖRÖKORSZÁGI LÉTESÍTMÉNY PONTOSAN KÉTSZER AKKORA LESZ, MINT A MOSTANI ÜTEMBEN TERVEZETT HAZAI BŐVÍTÉS.

Ott négy erőművi blokkot építenek, míg itt kettő létesül. Ennek megfelelően a kapacitása is a paksi új blokkok kétszerese, 4x1.200 megawatt lesz, ami Törökország elektromos energiaigényének mintegy 10%-át fogja fedezni – tudtuk meg.

Az erőmű biztonsági rendszeréről Filvig Géza elmondta: a létesítmény minden biztonsági szempontnak megfelel, minden belső vagy külső veszélyforrásra méretezett. Például földrengésbiztonság szempontjából a Richter-skála szerinti 9-es, azon a vidéken soha nem  tapasztalt erejű rengést is kibírna. A létesítményt 60 évre tervezik, egyszeri, húszéves üzemidő-hosszabbítás lehetőségével.

Az erőműről és az építkezésről a polgármestereket Szergej Boriszovics Buckih, az építő Akkuyu Nükleer cég vezérigazgatójának első helyettese, az erőműépítés igazgatója tájékoztatta helyszínen.

Gigantikus maga az építkezés”– mondta a polgármester, amit számadatokkal is érzékeltetett:

  • 19 millió köbméter sziklát termeltek ki az építési terület kialakítása során

  • 8 millió köbméter földet használtak föl a tenger feltöltéséhez

  • havonta 80 ezer köbméter betont építenek

  • havi tízezer tonna betonacélt használnak föl

  • az átadásig 560 épület és egyéb létesítmény készül el

  • 26.000 ember dolgozik az építkezésen

  • 1300 építőgép van a helyszínen

  • 200 daru és emelőszerkezet segíti a munkát

  • a világ öt legnagyobb daruja közül kettő az akkuyui építkezésen dolgozik

  • Mintegy 400 cég vesz részt a munkában


A polgármester elmondása szerint az építkezés nagyon jól szervezett, mindenütt rend van, mindennek megvan a helye. Nagy gondot fordítanak a munkavédelemre, amit a piros sisakos munkavédelmi ellenőrök folyamatosan figyelemmel kísérnek.

A HÚSZMILLIÁRD AMERIKAI DOLLÁR ÉRTÉKŰ BERUHÁZÁS NYOMÁN MEGVALÓSULÓ ERŐMŰ ÉLETCIKLUSA SORÁN 50 MILLIÁRD DOLLÁR TELJESÍTMÉNNYEL JÁRUL MAJD HOZZÁ A TÖRÖK GDP-HEZ.

A létesítmény üzembe helyezése után a régióban jelentős népességnövekedésre számítanak, a várakozások szerint mintegy 30 ezer fővel nőhet a térség lélekszáma.

Nagy gondot fordítanak a képzésre: már közel 300 török szakembert képeztek ki Oroszországban, összesen 600 fő képzését tervezik.

A BLOKKOK ELKÉSZÜLTE UTÁN HOZZÁVETŐLEG 4.000 EMBER DOLGOZIK MAJD AZ ERŐMŰBEN.

Klímacélok, környezeti és társadalmi hatások

Jelenleg 500 millió tonnára becsülik Törökország üvegházgáz-kibocsátását, amiből 17 millió tonna CO2 kiváltását teszi majd létre a négy blokk. Ez a 2030-ig tervezett kibocsátás-csökkentésnek mintegy hatoda.

A TEIT delegációját fogadta a közeli város, Silifke polgármestere, Sadik Altunok is aki az erőműépítés tapasztalatairól, a térségre és az általa vezetett, 150.000 ezres városra gyakorolt hatásairól számolt be. A vendéglátó polgármester elmondta: már az építésre felkészülés is komoly kihívás volt a térség számára, most az építők szükségleteinek ellátása ad feladatokat, hiszen ez hatalmas felvevőpiacot jelent. Megerősítették a szociális rendszert is, és felkészültek a terület fejlesztésére.

Filvig Géza rámutatott: a Paksra várható mintegy 10.000 munkás ellátásából térségünknek is ki kell majd vennie a részét. A törökországi létesítmény építésében részt vevő cégek mintegy 80%-a török, így, noha ez az építkezés speciális képességet igényel, a tapasztalatok szerint a munkákban a magyar vállalkozások oroszlánrészt vállalhatnak majd, mind ez építkezés, mind az ott dolgozók, majd a későbbi üzemeltetők kiszolgálása terén.

Az ellátások közül Filvig Géza kiemelte a kórházi ellátást, hiszen

A KALOCSAI KÓRHÁZ VAN LEGKÖZELEBB AZ ÉPÍTKEZÉS HELYSZÍNÉHEZ,

így Paks 2 is a kalocsai kórházra támaszkodik majd kórházi ellátási helyként, ami tovább erősíti a kórháznak és fejlesztésének szükségességét.
Ezt egyúttal a kórházzal kapcsolatos pletykákra és rémhírekre, amint fogalmazott, „hangulatkeltésre”, amelyeket maga a Paks 2 beruházás is cáfol.

Hasonlóképp szükséges lesz az uszoda fejlesztése, de a vendéglátó és szálláshelyeket, egyéb szolgáltatásokat is érinti majd az építkezés gerjesztette keresletnövekedés – fejtette ki Filvig Géza, aki azt is elmondta, hogy a helyszínen felvételeket készíteni – biztonsági okokból – nem volt lehetőség (a helyszíni képeket a Roszatom készítette és bocsátotta rendelkezésre – A szerk.), de az erőmű építéséről a legismertebb videomegosztón közzétettek egy videót, amelyet itt is megtekinthetnek:

 

Erről is tudnia kell