Fehér gólyák látványgyűrűzése Szakmáron, óvodások, kisiskolások örömére

június 17 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Minden bizonnyal életre szóló élménnyel gazdagodtak a szakmári óvodások és kisiskolások június 15-én, amikor a település egyetlen fehér gólya fészkéből a természetőrök gyűrűzésre kiemelték a gólyafiókát, és testközelből ismerkedhettek a mesék, mondókák, énekek népszerű hősével.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai egy dunapataji gólyagyűrűzés helyszínről érkeztek Szakmárra, ahol már a darus emelőkocsi is érdekességszámba ment az eseményre gyülekező gyerekek körében.


Forrás: Zsiga Ferenc


A kicsik végig izgulhatták, ahogy a gólya mama a különös, egyre csak közelítő szerkezet láttán felröppen, aztán tisztes távolságból szemléli, ahogy a szakember óvatosan kiemeli a fészkéből a repülni még nem tudó kisgólyát. Földet érve aztán a leghangosabb fiú is elhallgatott, a gyerekek néma csöndben várták, hogy a légi bemutató után Sápi Tamás természetőr óvatosan átvegye a kismadarat, majd szakszerű magyarázat mellett mindkét lábára az egyedi azonosításra alkalmas, akár távcsővel is leolvasható gyűrűt felhelyezze.


Forrás: Zsiga Ferenc


A riadt kisgólya békésen, mozdulatlanul tűrte a gyűrűk kíméletes felhelyezését, és azt is, hogy közben a szakértő elmagyarázta: a pillekönnyű gyűrű a gólyát a mozgásában, repülésében sem most, sem később sem zavarja. Viszont az eszköz lehetőséget biztosít arra, hogy tudományos célból megfigyeljék a mozgását, vonulásának útvonalát és annak főbb állomásait; más, a tudomány számára fontos adatokat rögzítsenek. A szakember szerint arra nincs garancia, hogy az Afrikából majd jövőre visszatérő gólya újra éppen ebben a fészekben lel otthonra, viszont annak nagy a valószínűsége, hogy hazánkat keresi fel.

A gyerekek azt is megtudták, hogy az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat. Most nem ez játszódik le, éppen ideális időben történik a kisgólyák „eljegyzése”, azaz gyűrűzése.

Sápi Tamás azt is elmagyarázta, hogy a hagyományos alumínium mellett egy színes gyűrű is felkerül a fiókára, így az élete során távcső vagy teleszkóp segítségével akár 200-300 méterről is azonosítható lesz.

A gyerekek öröme talán akkor hágott a tetőfokára, amikor a gólya gyűrűzése után a kisgólyát ugyancsak a darus emelőkocsi segítségével visszahelyezték a fészkébe, majd az addig bizonyosan aggódó gólyamama megnyugvással vette szárnyai alá a gólya kisdedet.

Erről is tudnia kell