Géderlakon, Ordason vizitált a Virágos Magyarország zsűrije

július 11 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Lejárt a 2023. június 30-ra módosított határidő, hogy az önkormányzatok jelentkezzenek a Virágos Magyarország díjra, így az egyes országrészekre kijelölt zsűri megkezdte a munkáját. A kalocsai járásból idén Géderlak és Ordas nevezett be a versenybe, melynek nyomán július 6-án, csütörtökön Győri András, Kecskemét főkertésze és kollégája tett látogatást a két faluban, hogy értékeljék a környezetszépítő versenybe benevezett községek virágos közterületeit, és immár az új szempontok szerint pontozzák a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az esztétikus településképi megjelenés terén tett erőfeszítéseket.

A vizitről szólva Katona György, Géderlak község polgármestere elmondta:

Ugyan várható volt, hogy a zsűri tagjai még július elején látogatást tesznek a faluban, de a pontos időpontot nem tudtuk. Ennek ellenére nem ért bennünket váratlanul a bejelentkezés. A közterületek karbantartása Géderlakon folyamatos, így különösebben nem kellett, és nem is lett volna idő felkészülni egy ilyen átfogó szemlére."– mondta a településvezető, aki az előzményekről szólva kifejtette:

A képviselő-testület az előző évtizedek, évek szép eredményei nyomán döntött úgy, hogy idén is benevezi a falut a versenybe, hiszen Géderlak 1998 óta rendszeres résztvevője a Virágos Magyarországért Mozgalomnak. A község 2000-ben az Arany díjat, 2002-ben 11 ország megannyi faluja közül az egyik Európa díjat nyerte el. A verseny állandó résztvevőjeként büszkék vagyunk arra, hogy a magyar és európai településeknek kiosztott arany-, ezüst- és bronz díjak közül számos került Géderlakra. Ami azonban ettől fontosabb: a verseny célja egybeesik a községben élők azon igényével, törekvésével, hogy kulturált és vonzó településkép, a régi és új zöldfelületek esztétikus, igényes megjelenése, karbantartása, emellett a természeti és épített örökség megőrzése jellemezze Géderlakot. A zsűri tagjai aláhúzták, az idei évtől nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés, a környezettudatos gondolkodás, a településen élők összefogása, mely területeken Géderlak ugyancsak nincs lemaradásban.”


Mint a folytatásban elhangzott:

A szakemberek amellett, hogy a legszélső utcákig körbejárta a falut, azt is megtekintették, hogy az önkormányzat mini kertészete döntően közmunkásokkal miként állítja elő azt az évenként szükséges 12-13 ezer(!) virágpalántát, amelyből a lakosság is ingyenesen kap, sőt, ezekből idén még a szomszédos Ordasnak is adományoztunk. A vendégek elismerően szóltak az önkormányzati forrásból megvalósított, idén januárban átadott, tizennégy stációból álló kálváriáról, melynek domborműveit és festését Köhler Péter festőművész-szobrász készítette. Tetszett nekik az élet fája is, amellyel a község újszülöttjeinek állítunk emléket.”A polgármester arról is beszámolt, hogy Győri András és munkatársa felajánlották segítségüket, hogy az egyébiránt tájidegen, most országszerte, így Géderlakon is betegséggel küszködő, legalább 15 éves tuják, tujasorok lecseréléséhez - a helyzet alaposabb tanulmányozása után - szakmai segítséget nyújtanak. Nem egyszerű a feladat, ugyanis olyan új fákat kell találni, amelyek ezen a tájon honosak, sűrű lombozatukkal árnyat adnak, egyben a járda és az út széle közötti kis távolság miatt terjedelmükkel nem akadályozza a gyalogos és a járműforgalmat.

Ordason Szabó Zsolt fogadott bennünket. A polgármester hangsúlyozta:

Géderlakhoz hasonlóan Ordas is hosszú ideje résztvevője a Virágos Magyarország Versenynek, a számos elismerés között a a Miniszterelnöki díj a legrangosabb. Az értékelés szempontjai azonban átalakulóban vannak, már nem csak a virágos településjegyek a mérvadóak, hanem az infrastrukturális háttér, a környezettudatos gondolkodás és gyakorlat, az épületek állapota és a helyi közösségi élet is sokat nyom a latba. Ez utóbbira szép példa, hogy míg a korábbi években akár 20 közmunkás is volt a településen, most 5-6 emberrel kellene ellátni ugyan azt a feladatot. Nyilvánvaló, hogy ez a számú munkaerő csak a központi területek rendben tartásához elég. Ezt érzékelve és az önkormányzat felhívására a lakosság szinte egy emberként, még nagyobb energiát fordít az ingatlana előtti területek karbantartására, virágosítására. A zsűri kimondottan pozitívumként értékelte, hogy a TOP pályázatból megvalósult csapadékvíz elvezető rendszer, a víz visszatartása szolgáló két befogadó kifejezetten a környezet védelmét, a fenntartható fejlődést szolgálja”- mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy a szakemberek először jártak Ordason, ezért különösen megfogta őket az itteni településszerkezet, a Duna alakította klíma és az a településkép, amely állandósága mellett hosszú évtizedek óta töretlen fejlődést mutat. 


A témára a novemberi eredményhirdetés után visszatérünk. 

Erről is tudnia kell