Rákellenes, szívvédő szupergyümölcs, aminek most van szezonja

augusztus 02 2023
Szerző
Mészáros Boglárka
Címkék
Az apró, sötétkék gyümölcs egészségügyi előnyeit felsorolni is nehéz.

Az áfonyaszezon hazánkban július közepétől egészen szeptember végéig tart. Ilyenkor nemcsak import, hanem akár friss hazai gyümölcsöt is vásárolhatsz a piacon.

Az apró sötétkék bogyó többek között a színét adó antocianinnak köszönhetően bír rendkívüli egészségügyi hatásokkal. Az áfonya amellett, hogy nagyon finom, az egyik legegészségesebb gyümölcs: a benne lévő sok-sok C-vitaminon kívül még számos pozitív hatással bír.

Miért olyan egészséges az áfonya?Rákellenes

Egy csésze áfonya a napi szükséges C-vitamin-bevitel 25%-át tartalmazza. Ennek és a gyümölcsben található számos antioxidánsként működő flavonoidnak - például az antocianinnak - köszönhetően fogyasztása segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásától.

Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást a szervezetben, gátolhatják a daganatok növekedését, és segíthetnek megelőzni vagy lelassítani többek között a nyelőcső-, tüdő-, méh-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák kialakulását. Az áfonya folát tartalma miatt is segít megelőzni a rák kialakulását. Ez a vegyület ugyanis szerepet játszik a DNS szintézisében és helyreállításában. 

Szívvédő

Az apró bogyós gyümölcs fogyasztása a szív- és érrendszer egészségét is védi. A benne lévő kálium, folsav, C-vitamin, B6-vitamin mind jótékony hatással van a keringési rendszerre. A B6-vitamin és a folsav megakadályozzák a homociszteinként ismert vegyület felhalmozódását a szervezetben - mely károsíthatja az ereket, és szívproblémákhoz vezethet.

A Harvard School of Public Health és a University of East Anglia tanulmánya szerint az antocianinok rendszeres fogyasztása 32 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát a fiatal és középkorú nőknél. A legjobb eredményt azok a nők érték el a kutatás során, akik hetente legalább három adag áfonyát vagy epret fogyasztottak.


Csonterősítő

Az áfonya vasat, foszfort, kalciumot, mangánt, magnéziumot, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ezek mindegyike a csontok építőeleme. A vas és a cink kulcsszerepet töltenek be a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának megőrzésében. Az alacsony K-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a csonttörések magasabb kockázatával. Az áfonya K-vitamin-tartalmával nemcsak önmagában járul hozzá a csontok egészségéhez, de egyúttal a kalcium felszívódását is javítja.

Agyserkentő

Népesedésalapú tanulmányok szerint a rendszeres áfonyafogyasztás összefüggésbe hozható az idősebb nők kognitív képességeinek frissen tartásával. Szakemberek szerint amellett, hogy csökkenti a kognitív károsodások kockázatát, az áfonya a rövid távú memóriát és a mozgáskoordinációt is javítja.Forrás: Femina.hu

Erről is tudnia kell