Rákellenes, szívvédő szupergyümölcs, aminek most van szezonja
Szerző
Mészáros BoglárkaCímkék

Az áfonyaszezon hazánkban július közepétől egészen szeptember végéig tart. Ilyenkor nemcsak import, hanem akár friss hazai gyümölcsöt is vásárolhatsz a piacon.
Az apró sötétkék bogyó többek között a színét adó antocianinnak köszönhetően bír rendkívüli egészségügyi hatásokkal. Az áfonya amellett, hogy nagyon finom, az egyik legegészségesebb gyümölcs: a benne lévő sok-sok C-vitaminon kívül még számos pozitív hatással bír.
Miért olyan egészséges az áfonya?Rákellenes
Egy csésze áfonya a napi szükséges C-vitamin-bevitel 25%-át tartalmazza. Ennek és a gyümölcsben található számos antioxidánsként működő flavonoidnak - például az antocianinnak - köszönhetően fogyasztása segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök támadásától.
Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást a szervezetben, gátolhatják a daganatok növekedését, és segíthetnek megelőzni vagy lelassítani többek között a nyelőcső-, tüdő-, méh-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák kialakulását. Az áfonya folát tartalma miatt is segít megelőzni a rák kialakulását. Ez a vegyület ugyanis szerepet játszik a DNS szintézisében és helyreállításában.
Szívvédő
Az apró bogyós gyümölcs fogyasztása a szív- és érrendszer egészségét is védi. A benne lévő kálium, folsav, C-vitamin, B6-vitamin mind jótékony hatással van a keringési rendszerre. A B6-vitamin és a folsav megakadályozzák a homociszteinként ismert vegyület felhalmozódását a szervezetben - mely károsíthatja az ereket, és szívproblémákhoz vezethet.
A Harvard School of Public Health és a University of East Anglia tanulmánya szerint az antocianinok rendszeres fogyasztása 32 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát a fiatal és középkorú nőknél. A legjobb eredményt azok a nők érték el a kutatás során, akik hetente legalább három adag áfonyát vagy epret fogyasztottak.
Csonterősítő
Az áfonya vasat, foszfort, kalciumot, mangánt, magnéziumot, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ezek mindegyike a csontok építőeleme. A vas és a cink kulcsszerepet töltenek be a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának megőrzésében. Az alacsony K-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a csonttörések magasabb kockázatával. Az áfonya K-vitamin-tartalmával nemcsak önmagában járul hozzá a csontok egészségéhez, de egyúttal a kalcium felszívódását is javítja.
Agyserkentő
Népesedésalapú tanulmányok szerint a rendszeres áfonyafogyasztás összefüggésbe hozható az idősebb nők kognitív képességeinek frissen tartásával. Szakemberek szerint amellett, hogy csökkenti a kognitív károsodások kockázatát, az áfonya a rövid távú memóriát és a mozgáskoordinációt is javítja.
Forrás: Femina.hu