Százakat vonzott az Orbán-napi Natúrparki Családi Nap az Őrjegbe - Legnépszerűbb a bivalycsorda, a biobor, a kecskesajt és a gyógynövénytea volt

Az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület az idén 41. Orbán-napi programsorozathoz kapcsolódva idén is megszervezte a Natúrparki családi Nap az Őrjegbe című rendezvényét, amelyet ezúttal is néhány hetes előkészítő munka előzött meg. Estók Mihályné, Hajós város polgármestere ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot: nagy öröm az önkormányzat számára, hogy a település legnagyobb rendezvényét idén a korábbi éveknél is jobban a civil szervezetekre támaszkodva tudták méltóképpen megtartani. Ebben élen járt a Natúrpark Egyesület, amely a tavalyi év szervezési tapasztalatait kamatoztatva még gördülékenyebben, még nagyobb látogatószámot generálva fogadta az érintetlen természet, Őrjeg iránt érdeklődőket. A szombaton megtartott Családi Napról Agócs-Paluska Évával, az egyesület elnökével beszélgettünk.

A kalocsai járásban élők körében sem cseng mindenki számára ismerősen az Őrjeg név. Bemutatná a rendezvény helyszínét?
A Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület szabadon látogatható Alföldi Kéktúra túraútvonalának gulyakúti pihenőhelyéről beszélünk, amely egy igazán családias, természetközeli helyszínt biztosított a rendezvény számára. Felhívásunknak megfelelően a helyszín megközelítése gyalogtúrával és kerékpárral történt, egyénileg, vagy szakvezetés melletti, csoportos formában. A mozgásukban korlátozottak, a kisgyermekesek sétakocsival érkeztek. Hagyományos, 20 darab terepkerékpár is rendelkezésre állt, teljesen térítésmenetesen. A kétkerekűek a nap folyamán egytől egyig használatban voltak. A távolságot tekintve a Hajósi Pincefalutól induló túraútvonal hossza 1400 méter, tehát egy könnyített túrázási lehetőséget kínáltunk, valamennyi korosztály számára.

Milyen programok várták az érdeklődőket?
A rendezvény helyszínére érve a legfőbb látványosság a területen legelő 50 magyar házi bivalyból álló gulya volt. Ezzel az őshonos háziállatfajtával szakvezetés mellett ismerkedhettek a látogatók. Mindezt szarvasgomba kutyás kereső bemutató, terápiás terelőkutya bemutató, állatsimogató, valamint gyógynövény bemutató színesítette.

Mint tapasztaltuk, a kisebbeket is számos program várta.
Valóban, már csak a hétvégi gyermeknapra figyelemmel is számos attrakcióval vártuk a gyerekeket. Részükre természettel és sporttal kapcsolatos játékok, eszközök álltak rendelkezésre, melyek közül a hátizsák-színező, az arcfestés és interaktív játékok voltak a legizgalmasabbak. Idén először madárodú készítés és egy kalandjáték is színesítette a programot. A gyerek 400 méteres túrát teljesítők - a jövőbeni nagyobb motiváció érdekében is - ajándékban részesültek.


A gyermekek érdeklődését felcsigázó kalandjáték miről szólt?
A kalandjáték a terület természeti értékeiről, az itt található növényekről és állatokról közvetített nagyon sok és hasznos információt, interaktív játékos formában. Mondanom sem kell, hogy a lovas ismerkedő és a lovasprogram ezúttal is osztatlan sikert aratott, a gyermekek számos élménnyel lettek gazdagabbak.

Egy ilyen túrán bizonyosan megéhezik, megszomjazik a közönség. Erre is gondoltak?
Természetesen, és remélem, hogy a rendezvényünk egyben kivételes és izgalmas gasztronómiai élményt is nyújtott, hiszen a bivalyétel kóstoló keretében több mint 400 adag őrjegi bivalygulyás kóstoló adag került kiosztásra. Ezt egészítette ki a látványkemencés sütés, ahol több kiló házi kovászos kenyér, kenyérlángos és különféle házi kemencés péksütemények fogytak el a kóstoltatás során. Lehetőség volt a helyi termelők különféle kézműves termékeit is megkóstolni, melyek közül a legnépszerűbb a biobor, a kecskesajt és a gyógynövénytea volt. A kóstoltatás során kizárólag természetes alapanyagú edények és poharak kerültek felhasználásra, a hulladékot szelektíven gyűjtöttük. A kézműves termékek kóstolása mellett vásárlásra is volt lehetőség, gyakorlatilag egy mini termelői piacon kínálták a finomságokat.

Távolról mintha élő muzsikaszót is hallottunk volna.
Igen, a nap folyamán a közönséget több alkalommal is citera zenével szórakoztattuk, a Kaskantyúi Árvalányhaj Citera zenekar muzsikált, a zenészek a gyerekdal és népdaléneklésbe a gyerekeket és felnőtteket is bevonták, így az Őrjeg daltól és kacagástól is visszhangzott.

Mi volt az idei program különlegessége?
Mások mellett az, hogy Homokmégy és Császártöltés önálló kiállítóként, a település értékeit népszerűsítve települt ki az Őrjegbe. A homokmégyi sátorban olyan, csak erre a tájra jellemző ételeket kóstolhattunk, mint a „paprikás kácsi”, amely mint Kalocsa környékén köztudott, egy édes, őrölt fűszerpaprika - töltelékes kalács. A rendezvény ideje alatt baba-mama sátor is működött, mely nyugodt körülményeket biztosított a kisgyermekekkel érkezők számára, ezzel is növelve a babák és anyukák komfortérzetét. A higiéniai követelményeknek való megfelelést a területre kihelyezett mobil WC, kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséget szolgálta.

Mekkora volt az érdeklődés?
A látogatók száma a várakozásunknak megfelelően alakult, úgy 650-700 fő vett részt a programon, amely szerencsére arányosan eloszlott a rendezvény 8 órás időtartama alatt. A közeli Hajósi Pincefaluban párhuzamosan zajló Orbán-Napi Borünnep helyszínen működő natúrparki információs sátrunkban közel 2500-3000 fő érdeklődővel találkoztunk. Rendkívül figyelemfelkeltő és érdeklődést kiváltó volt az előzetesen központi helyen felállított, nagyméretű fotófal paravánunk, mely mágnesként vonzotta az arra járókat.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Kik segítették az egyesületüket a natúrparki rendezvény megtartásában?
A rendezvény közreműködő partnerei közül külön kiemelést érdemel Hajós Város Önkormányzata, a HajósSzolg Kft., a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, az Anna Borház Pincészet (Gonda János, Kis Mária), Bagi István szarvasgombakereső csapata, a Boróka Farm Családi Gazdaság, a Vadvirág Lovasfarm, Híd Birtok, Kaskantyúi Árvalányhaj Citera zenekar, és még sorolhatnám. Rajtuk kívül köszönet illeti a természetfelelőst is, hiszen az időjárás rendkívül ideális volt a szabadtéri rendezvény számára. Ez is segítette, hogy a közönség, a többnyire aktív kikapcsolódásra vágyó családok érdeklődése révén idén a tavalyinál is sikeresebb Natúrparki Családi Napot zártunk.

Erről is tudnia kell