Falunap és tarhonyás ételek főzőversenye Foktőn, szombaton – Kiskőrös, Dusnok, Solt a legjobb együtteseivel lép színpadra

június 28 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
Foktő életében az egyik legfontosabb közösségi esemény a nyári szezonra időzített Falunap. A Duna menti települések falunapjai a hagyományosan július első hétvégéjén, idén július 1-jén, szombaton tartandó foktőivel kezdődnek, hogy aztán a programsorozat ősszel, a Pataji Ősz és Pacalfőző Versennyel záródjon.

Az időjósok szerint szombaton az időjárás is kegyeibe fogadja a falunapot, amelynek a sportpályán felállított nagy színpad és környéke ad helyet. A népünnepély 10:15 órai megnyitása után az óvodások adnak műsort, majd kifejezetten nekik rendeznek habpartit. Róluk a későbbiekben sem feledkeznek meg, a falu és a vendégek csemetéit egészen délután két óráig arcfestés, csillámtetoválás, lufihajtogatás és óriásbuborék fújás várja.

A stílusosan tarhonyás hús ebéddel nem csak az önkormányzat készül, ugyanis főzőversenyt is meghirdettek; a korábbi évek gyakorlatát tekintve bizonyosan tarhonyára hangolva.

14:30 órától Kiskőrös Város Fúvószenekara ad egy fél órás koncertet, majd a Benedeki -, Dusnoki Biser Tánccsoport és a Bátyai Rozmaring Népdalkör ad műsort. A vendéglátók Hagyományőrző Néptáncegyüttese talpig foktői viseletbe öltözve ropja majd a színpadon. Mielőtt a Foktői Vegyeskórus zárná a műsorfolyamot, a futballpálya gyepén a Solti Mazsorett Egyesület lányai parádéznak.

Ahogy közeledik az este, remélhetően lengedező szélben indulnak majd a koncertek. Suzy és Varga Viktor után a BON-BON együttes lép színpadra, a foktői falunapot a JOY partyzenekar zenés-táncos bulija zárja.

Foktő hagyományosan legnagyobb rendezvényére a belépés díjtalan, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

 

Erről is tudnia kell