Szent Iván éji Fröccsözön Hajós-Pincefaluban –Vidáman telt a Nyári Pincenyitogató

június 27 2023
Szerző
Zsiga Ferenc
A tavaszi után a nyári szezonra is szélesre tárta kapuit a hajósi Pincefalu. A Nyári Pincenyitogató – Szent Iván éji Fröccsözön elnevezéssel meghirdetett programra június 23-tól június 25-ig, péntekről vasárnapig százak érkeztek az egyedülálló hangulatú, több mint 1200 présházból, vendégházból álló faluba. Idén Szent Iván napja, hasonlóképpen éjszakája szombatra esett, így a rendezvény fősodrának számító napot ezúttal kicsit a több száz éves múltra visszatekintő misztikum, legenda is átjárta.

Iván napja ide vagy oda, Pincefaluról lévén szó, a főszerepben ezúttal is a pincék és a borok álltak, de azért az érdekesebbnél érdekesebb kísérőprogramokról is érdemes szót ejteni. A családok kisebb tagjait gyerekfoglalkozásokra, a felnőtteket esti túrára, éjszakai tábortűzre, a legjobb hajósi borokból összeállított kóstolóra, és a legnagyobb koccintásra várták. A résztvevők persze a hagyományos sétakocsikázásra és élőzenére is számíthattak.

Pénteken 10 órától nyílt meg a lehetőség, hogy aki nem élt az online vásárlással, a helyszínen, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban vehetett jegyet a bortúrára. A 17 óráig tartó Aranykóstoló keretében a hajósi hegyközségi borversenyen legjobb pontszámot elért borok kortyolgatása zajlott, 6 ezer forint volt a 20 bort tartalmazó belépőjegy ára.

Mindez azonban csak előszele -  a péntek esti időjárást tekintve igencsak viharosra sikerült előszele - volt a Szent Iván-éji programnak, amelynek helyszíne a Hajós-Pincefaluból megközelíthető Kék-túra útvonal Gulyakút Pihenőhelye lett volna, az utolsó pincétől mintegy 1,5 kilométer távolságra. Az akkor már éles meteorológiai riasztás miatt azonban a 18 órától oda szervezett program elmaradt. Helyette Agócs Péter, az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark szakembere tartott előadást a borturisztikai látogatóközpontban a Hajósi Kaszáló és Löszpartok természetvédelmi terület természeti és idegenforgalmi jelentőségéről. Az új helyszínre szervezett borkóstoló közben a közönséget akusztikus koncert  szórakoztatta, majd ezt követte a szarvas pörkölt vacsora, a hozzá illő borok bemutatásával és elfogyasztásával. Az időközben kitört vihar még itt is gondot okozott, ugyanis egy ideig áramkimaradás miatt szünetelt a program.

A szombat a pincefaluban volt igazán mozgalmas. Az Umenhoffer Pincében elfogyasztott reggeli után 10 órakor indult az Aranykóstoló, a hajósi hegyközségi borversenyen legjobb pontszámot elért borok ízlelgetése.

A déltől 22 óráig tartó Pincekaland, a pincenyitogatókra tervezett kalandjáték arról szólt, hogy a pincék végigjárása közben kitartó nyomozómunkával kellett megoldani a szervezők által kitalált rejtélyt. A 14:30 kor kezdődő térzene a falu legtöbb présházából az utcára (fel)csalogatta a közönséget, és ha már ott voltak, a kicsik belevethették magukat a gyerekprogramokba, a Pincefalu ékei kézműves foglalkozásba.

Szent Iván-napi Közös koccintás

2011 óta minden évben lezajlik egy nagyon kellemes versengés, ahol a borvidékek abban próbálják felülmúlni egymást, hogy hol koccintanak egyszerre a legtöbben. Volt már, hogy Hajós megnyerte, és most szombaton újra kísérletet tett erre. Szombaton 19 órakor vártak mindenkit a Pincefalu központjába, Szent Orbán szobrához a frenetikusan nagy közös koccintásra. Hogy milyen eredmény született, az később derül ki.
Vasárnap még a legtöbb pince nyitva tartott és várta a látogatókat, deaki ettől többre vágyott, az 14 órától tárlatvezetés melletti látogatáson vehetett részt a Hajósi Barokk Kastélyban.Forrás: baon.hu

Erről is tudnia kell